Pradeda ryškėti buvusios Švėkšnos sinagogos pritaikymo vizija

 

 

Šią vasarą Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis sulaikė savotiškos dovanos – Vilniaus dizaino kolegijos Interjero dizaino studentė Dovilė Bernotaitė parengė ir seniūnijai perdavė sukurtus projektinius pasiūlymus, ką ir kaip būtų galima įrengti Švėkšnos sinagogoje po jos „prikėlimo“ naujam gyvenimui.

Buvusi Švėkšnos žydų sinagoga turgaus aikštės kampe jau ne vienerius metus stovi užkaltais langais. Tačiau pamažu ją, kaip dabar mėgstama sakyti, bandoma „įveiklinti“. Labai gražią pradžią praėjusiais metais davė rugsėjo 23-ąją paminėta Lietuvos žydų genocido diena. Ją inicijavo ir surengė vietos muziejininkė Monika Žąsytienė. Tuomet šalia sinagogos buvo surengtas įspūdingas koncertas. O sutemus ant sinagogos sienos gausiai susirinkusiems švėkšniškiams bei svečiams buvo parodyta video instaliacija apie didelę buvusios bendruomenės dalį Švėkšnos žydus, jų gyvenimą bei vaizdžiai parodytas miestelio sinagogos likimas.

Tai, o gal ir kiti dalykai, paskatino iš kito Šilutės rajono galo kilusią dizaino interjero studentę D.Bernotaitę pabandyti įsivaizduoti, kas ir kaip galėtų būti įrengta restauruotoje sinagogoje. Šias vizijas ji pateikė savo dėstytojams Vilniuje ir buvo puikiai jų įvertinta.

Jos manymu, tai turėtų būti daugiafunkcis kultūriniams poreikiams tenkinti bei savimonei plėsti pritaikytas pastatas. Jame visų pirma turėtų atsispindėti žydų istorija, kultūra bei šios bendruomenės indėlis į Švėkšnos istoriją. Tuo pačiu čia vietą turėtų rasti ir visa turtinga miestelio istorija, perkeliant „Saulės“ gimnazijos rūsyje dabar esantį Šilutės muziejaus Švėkšnos filialą.

Buvusioje didžiojoje maldos salėje galėtų būti įrengta erdvė kameriniams koncertams, susirinkimams. Projekto autorė siūlo suformuoti nuožulnią erdvę, kad joje susėdusiems žiūrovams būtų patogu klausytis muzikos. Kita šios salės dalis tarnautų parodoms bei muziejinei ekspozicijai. Antrame, buvusiame moterų maldos kambaryje, galėtų būti miestelio ekspozicijos tęsinys.

D.Bernotaitės projekte pastato erdves, parodų eksponavimo vietas siūloma išskirti ar pabrėžti skirtingai jas apšviečiant. Jos manymu, šviesa iš lauko bei skirtingai naudojamas vidaus apšvietimas būtų vienas įdomesnių ir išskirtinių šio daugiafunkcio pastato elementų.

Ne tik pastato erdvių išdėstymas, apšvietimas, bet numatytas ir galimas sienų dekoras – siūloma šiurkštoka sienos faktūra, liudijanti pastato praeitį. Autorės manymu, geriausiai ji derėtų su pilka spalva.

Projektas parengtas labai tiksliai – kruopščiai suprojektuotas ne tik apšvietimas bei jo įrengimo sistema, bet ir galimi baldai. Yra pateikti ir brėžiai jų galimai gamybai. Tad labai norint jau būtų galima pradėti šio projekto įgyvendinimą.

Švėkšnos seniūnas A.Šeputis labai dėkingas studentei D.Bernotaitei už šiuos siūlymus. Dabar, anot jo, savo žodį turėtų tarti muziejininkai, paveldo specialistai bei renginių organizatoriai. Kiekvienas turėtų peržiūrėti šį projektą iš savo pozicijų ir siūlyti pastabų.

A.Šeputis mano, kad reikėtų ir Švėkšnos bendruomenę supažindinti su studentės aprengtu projektu. Tuomet atsirastų daugiau nuomonių ir galimas naujas kultūrinis objektas Švėkšnoje – daugiafunkcis kultūrinis centras ateityje tiksliau atitiktų švėkšniškių poreikius.

Siūlomas salės vaizdas.

Siūlomas salės vaizdas.

D.Bernotaitės parengti projektą iliustruojantys planšetai.

D.Bernotaitės parengti projektą iliustruojantys planšetai.

Detalūs apšvietimo įrengimo brėžiniai.

Detalūs apšvietimo įrengimo brėžiniai.

Švėkšnos sinagoga šiandien.

Švėkšnos sinagoga šiandien.

Be the first to comment on "Pradeda ryškėti buvusios Švėkšnos sinagogos pritaikymo vizija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*