Vrublevskių bibliotekos dovana M.Jankaus muziejui Bitėnuose

Knygrišyklos įranga iš Vilniaus pasiekė Bitėnus, Martyno Jankaus muziejų.

Ankstyvą 2016 metų rugsėjo 6 dienos rytą į Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejų atgabenta brangi dovana. Lietuvos Mokslų Akademijos (LMA) Vrublevskių biblioteka perdavė muziejui nuolatiniam saugojimui keturis eksponatus: popieriaus lankstymo mašiną, popieriaus susegimo viela mašiną, elektrinę popieriaus pjaustymo ir rankinę popieriaus pjaustymo mašiną (giljotiną).

Derybos dėl šių mašinų perdavimo prasidėjo dar pavasarį, kai M.Jankaus muziejaus darbuotojai dalyvavo susitikimuose su Vilniaus universiteto bibliotekos knygų restauratoriais – knygrišiais ir Lietuvos Mokslų Akademijos Vrublevskių bibliotekos knygų restauratoriais.

Svečiuojantis Vrublevskių restauracijos dirbtuvėse paaiškėjo, kad restauratoriai savo darbe naudoja naują, modernią įranga, o senos, nebenaudojamos mašinos, „gyvena“ paskutines dienas. Muziejaus direktorės Liudvikos Burzdžiuvienės prašymu, Vrublevskių bibliotekos direktoriaus dr. Sigito Narbuto sutikimu bei Pagėgių savivaldybės Tarybos pritarimu, vertingi knygrišyboje naudoti įrenginiai, tapę muziejiniais eksponatais, bus saugomi Pagėgių savivaldybės M.Jankaus muziejuje. Visi perduoti įrenginiai – veikiantys, tad muziejininkai planuoja juos ne tik eksponuoti, bet ir naudoti edukacinėje veikloje. Knygos ir knygrišystės istorija – pagrindinės temos, nagrinėjamos naujai įrengtame šio muziejaus edukacijos centre. Vilniečių perduota įranga aktualizuos ir pagyvins muziejaus ekspozicijas ir edukacinius užsiėmimus.

Muziejininkai dėkingi LMA Vrublevskių bibliotekos vadovams ir knygų restauratoriams už galimybę perimti vertingus eksponatus. Nuoširdžią padėką reiškiame ir Pagėgių savivaldybės administracijos Lumpėnų seniūnijos seniūnei Danguolei Mikelienei ir seniūnijos darbuotojams už nuolatinę  pagalbą muziejaus darbe.

Be the first to comment on "Vrublevskių bibliotekos dovana M.Jankaus muziejui Bitėnuose"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*