Šventinė dviejų šalių dovana Šilutei (video)

Vakar pavakare Šilutės kultūros ir pramogų centre įvyko iškilmingas Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimas. Bene didžiausią įspūdį visiems susirinkusiems padarė šiuolaikinės muzikos kamerinio orkestro NIKO ir kvarteto iš Islandijos projektas „Praeities ir dabarties muzika Lietuvos–Islandijos dialoge“.  

Kaip ir dera šventiniai renginiai prasidėjo iškilmingai, oficialiai – renginio vedėja ištarė jautrius žodžius, žinoma, sugiedota ir Tautiška giesmė. Sveikinimo žodį tarė Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis. Su švente šilutiškius pasveikino Seimo pirmininkės pavaduotojas Kęstas Komskis. Pastarasis priminė, kad sovietiniais laikais buvo tokių drąsuolių, kurie Vasario 16-tąją išdrįsdavo slapta iškelti Lietuvos trispalvę. Seimo narys pasiūlė visai salei Tylos minute pagerbti jau Amžinybėje esančius asmenis.

Po to gražiai šoko Šilutės pirmosios gimnazijos šokių kolektyvas „Atlaja“. Tačiau bene labiausiai dauguma susirinkusiųjų laukė vis labiau mūsų šalyje garsėjančio naujų idėjų kamerinio orkestro NIKO šventinio projekto. Apie jį susirinkusiems papasakojo Kintų muzikos festivalio sumanytoja ir rengėja Audra Juodeškienė. Ji sakė, kad buvo sumanyta suburti Lietuvos ir Islandijos muzikantus bei parengti bendrą muzikinį projektą.

Jo ėmėsi Kintų vasaros muzikos festivalio meno vadovas, jaunosios kartos kompozitorius ir originalaus kamerinio orkestro NIKO vadovas Gediminas Gelgotas. Finansinį pamatą šiam projektui suteikė vienas iš Europos Sąjungos fondų. Pasitelkus Islandijos kvartetą SKARK buvo sukurta muzikinė kompozicija, specialiai paruošta Lietuvos valstybės atkūrimo šventei. Ši kompozicija taip pat įrašyta ir į kompaktinę plokštelę. Projekto rengėjai ją padovanojo ir šventės dalyviams.

Visus sužavėjo įspūdingas muzikinis kūrinys, kurį vadovaujant G. Gelgotui, atliko Lietuvos ir Islandijos muzikantai.

Muzikinę ištrauką iš koncerto Šilutėje galite paklausyti čia.

Apie projektą
(iš renginio programėlės)

Nuo 2015 m. balandžio mėn. VšĮ „Kintai Arts“ pradėjo vykdyti tarptautinį projektą „Praeities ir dabarties muzika Lietuvos–Islandijos dialoge“, kuris yra finansuojamas Europos ekonominės erdvės (EEA Grants) lėšomis. Projektas subūrė žinomus muzikos atlikėjus – naujų idėjų kamerinį orkestrą NIKO iš Lietuvos bei kvartetą SKARK iš Islandijos. Projekto organizatoriai ir dalyviai siekė ne tik atnaujinti tarpkultūrinį abiejų šalių dialogą, bet ir inicijuoti šiuolaikinės profesionaliosios muzikos sklaidą mažuose Lietuvos regionuose, įtraukiant įvairių socialinių grupių, amžiaus žmones. Šią vasarą jie surengė koncertus Kintuose, Šilutės rajone, Kėdainiuose bei Reikjavike. Atlikėjai pristatė bendrą muzikinę kompoziciją, sudarytą iš lietuvių kompozitoriaus G. Gelgoto, islandų kūrėjo D. Bjarnason ir XIX a. žydų kompozitoriaus Wolfo Ebanno kūrinių fragmentų. Finalinis produktas – muzikos albumas, kuriame įrašyti koncertų metu skambėję kūriniai bus pristatyta baigiamuosiuose projekto renginiuose, skirtuose paminėti dvidešimt penkerių metų sukaktį, kuomet ši nedidelė šiaurės šalis pirmoji pripažino Lietuvos nepriklausomybę.

„Praeities ir dabarties muzika Lietuvos–Islandijos dialoge“ – tai muzikinė kompozicija, apjungianti senąją bei naują Lietuvos ir Islandijos muziką. Daugiau nei trisdešimties minučių trukmės kompozicija prasideda improvizacinio pobūdžio medžiaga, kurioje taip pat naudojami Lietuvoje gyvenusio žydų kompozitoriaus Wolfo Ebanno kūrinio „Lopšinė“ fragmentai. Šiuolaikinę islandų muziką atstovauja Daniel Bjarnason opusas styginiams „Air to Breath“, o lietuvišką – Gedimino Gelgoto kūriniai, kurių pagrindinis – „Mounaints. Waters. (Freedom)“. Pastarojo kūrinio versija styginiams instrumentams buvo specialiai sukurta šio muzikinio projekto įgyvendinimui. Šių abiejų kūrinių pavadinimai – „Air to Breath“ bei „Mountains. Water o (Freedom)“ – yra simboliai laisvės tema. Ši vientisa kompozicija apjungta ir sukomponuota lietuvių kompozitoriaus Gedimino Gelgoto.

DSC03078

Šventinė įžanga.

DSC03085

Šilutės rajono mero V.Laurinaičio ir Seimo pirmininkė pavaduotojos K.Komskio sveikinimas.

DSC03184

Šoka „Atlaja“.

DSC03156DSC03160DSC03200DSC03253DSC03290DSC03268

Be the first to comment on "Šventinė dviejų šalių dovana Šilutei (video)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*