Pamario bibliotekose nuvilnijo Saugaus interneto savaitė

Vasario mėnesį daugelis pasaulio šalių mini Saugaus interneto savaitę. Jos metu siekiama skatinti saugesnį naudojimąsi internetu, apsaugoti vaikus kovojant su neteisėtu ir žalingu interneto turiniu bei elgesiu internete. Šių metų šūkis – „Aš už geresnį internetą!“ Siekiant atkreipti tiek jaunų, tiek suaugusių žmonių dėmesį į itin aktualią saugumo internete temą Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje bei filialuose ištisą savaitę vyko renginiai.

Savaitė prasidėjo tiesiogine vaizdo transliacija bibliotekose tėvams ir mokytojams „Aš už geresnį internetą!“ Transliacijos metu kalbėta apie tėvų atsakomybę saugoti vaiko atvaizdą ir kaip naudoti vaikų nuotraukas socialiniuose tinkluose.

Vasario 10 d. į viešojoje bibliotekoje surengtą saugaus interneto pamoką rinkosi Šilutės Žibų pradinės mokyklos trečiokai kartu su mokytoja Alina Vasiliauskiene. Moksleiviams bibliotekininkė Dalia Vasiliauskytė papasakojo apie pavojus, tykančius virtualioje erdvėje, ugdė vaikų žinias ir įgūdžius priimant tinkamus sprendimus apie žmones, sutiktus internete bei pasakojo, kokiose situacijose jie gali pasidalinti privačia informacija, mokė kaip tinkamai elgtis internete. Pamokos pabaigoje susirinkusieji pasitikrino savo žinias atlikdami testą „Ar esi saugus internete?“

Saugaus interneto savaitės renginiai vyko ir viešosios bibliotekos filialuose. Žemaičių Naumiestyje vasario 9 d. skaitytojams surengta Saugesnio interneto diena. Moksleiviai dalyvavo diskusijoje „Nuotraukos: ar rodyti ir kokias rodyti draugui ir… internetui?“ Aptartos galimos pavojingiausios situacijos internete ir tinkamiausias elgesys atsidūrus jose. Vėliau vaikai peržiūrėjo paskaitos įrašą „Kaip užtikrinti saugesnį vaikų bendravimą internetu ir mobiliuoju telefonu“.

Vilkyčių filiale vyko kompiuteriniai mokymai „Saugus internetas“. Moksleiviai peržiūrėjo socialinius filmukus apie interneto naudą buityje ir sužinojo, kokios grėsmės jų tykoja. Bibliotekininkė paaiškino, kaip galima saugiai naudotis pokalbių ir susirašinėjimų svetainėmis, kaip reaguoti į pastebėtus nusižengimus ir ką informuoti.

Kintų pagrindinės mokyklos 2 klasės mokiniai (mokytoja Irena Šerkienė) dalyvavo kompiuteriniuose mokymuose „Aš ir internetas – draugai“. Popietės metu vaikai išmoko pagrindinių saugaus naudojimosi internetu taisyklių, peržiūrėjo animacinius filmukus iš svetainės www.draugiskasinternetas.lt apie asmeninės informacijos viešinimą, internete slypinčius virusus, dalyvavo „Interneto žiniuko“ viktorinoje.

Grabupiuose rinkosi Šilutės Žibų pradinės mokyklos Grabupių skyriaus 2 klasės mokiniai, su kuriais vyko diskusija „Kas slypi internete ir ką turi žinoti“. Parodyti trumpo metražo filmai apie tai, ko nederėtų daryti internete ir kaip elgtis tam tikrose situacijose.

Šilutės miesto filiale surengta pamoka „Virtualaus pasaulio nauda ir pavojai“ su Šilutės Žibų pradinės mokyklos 1 klasės moksleiviais (mokytoja Rita Kriščiūnienė). Bibliotekininkė vaikams papasakojo apie interneto galimybes ir pavojus, paaiškino, kokių duomenų negalima skelbti, kur kreiptis, jei patiriamos draugų patyčios elektroninėje erdvėje.

Inkaklių mokyklos-daugiafunkcio centro tėvams ir mokytojams surengti kompiuterinio raštingumo mokymai „Saugus internetas tėvams ir vaikams“.

Traksėdžiuose pagrindinės mokyklos moksleiviai rinkosi į informacinę integruotą pamoką „Ar esi saugus internete?“ Jie kartu su mokytoja J. Jasaitiene pamokos metu žiūrėjo mokomąjį filmą „Kaip apsaugoti vaikus internete“.

Usėnų pagrindinės mokyklos mokiniams parodytas filmukas „Pačiupk bananą!“, diskutuota, kaip reikia elgtis skelbiant fotografijas socialiniuose tinkluose.

Saugaus interneto tema kalbėta Rusnės ir Katyčių filialuose. Peržiūrėti ir aptarti filmukai „Nešok su vilku“ apie nuotraukų paskelbimą internete bei  „Elektroninėje erdvėje bendrauk saugiai“. Jaunieji bibliotekos lankytojai žaidė mokomąjį interneto žaidimą „Irmos ir Jurgio nuotykiai internete“.

Juknaičių bibliotekoje spręstos žinių įvertinimo testas apie dalinimąsi informacija internete, prisijungimą prie elektroninių svetainių, asmeninių duomenų apsaugą ir kt. Saugaus interneto dienos metu apie socialinių tinklų keliamus pavojus kalbėta ir Švėkšnos filiale.

Pašyšių pagrindinės mokyklos mokiniai dalyvavo Pašyšių filialo surengtame piešinių konkurse „Aš saugus internete“, skirtame atkreipti dėmesį į internete tykančius pavojus ir netinkamą jo turinį bei skatinti dalyvius pasiūlyti idėjų, kaip kurti saugesnį internetą. Konkursui pateiktos nuotraukos buvo publikuojamos bibliotekos socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje, albume ,,Mes už saugų internetą“. Vasario 12 d. įvyko baigiamasis renginys, kurio metu apdovanoti konkurso nugalėtojai. Ema Neimantaitė (I vieta), Karolina Kunšteinaitė ir Orinta Kunšteinaitė (II vieta), Rasa Puospekaitė (III vieta). Jų darbais bus iliustruojami proginiai bibliotekos knygų skirtukai.

Pasibaigus Saugaus interneto savaitei reikia tikėtis, kad įvykę renginiai privers susimąstyti kompiuterio vartotojus apie internete tykančius pavojus ir atsakingai naudotis socialiniais tinklais.

Informaciją parengė
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyrius

usenai1

Usėnai.

Viesojoje bibliotekoje

Šilutės viešojoje F.Bajoraičio bibliotekoje.

znaumiestis2

Žemaičių Naumiestyje.

??????????????

Grabupiuose.

inkakliai1

Inkaklių skyrius.

juknaiciai1

Juknaičiai.

katyciai2

Katyčių skyriuje.

kintai2

Kintuose.

??????????????

Šilutės miesto bibliotekos skyriuje.

pasysiai

Pašyšiuose.

??????????????

Traksėdžiai.

1 Comment on "Pamario bibliotekose nuvilnijo Saugaus interneto savaitė"

  1. saugumas | 2019-03-13 at 12:05 |

    Tokios akcijos labai padeda mažiesiems interneto vartotojams suprasti apie galimas grėsmes ir virtualioje erdvėje bendrauti, elgtis atsakingiau. Žaidimo, konkursų forma pateikiama informacija tampa lyg aktualesnė ir lengviau priimama bei įsimenama. Linkiu, kad tai taptų gražia ir tikrai naudinga tradicija.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*