Seimo narys apie naktinę medžioklę, Šilutės polderius bei politines realijas

Seimo narys A.S.Nausėda (dešinėje) ir jo padėjėjas Valentinas Dylertas.

Šilutės rinkimų apygardoje rinktas Seimo narys Alfredas Stasys Nausėda pirmadienį susitikęs su Šilutės rajono žiniasklaidos atstovais papasakojo apie Seimo darbą, pasidalino savo įžvalgomis, atsakė į klausimus.     

Dirbdamas Seimo kaimo reikalų komitete, jis geriausiai ten nagrinėjamas problemas ir išmano. Tad ir pristatė, jo manymu, pagrindines aktualijas. Pirmoji, A.S.Nausėdos paminėta, buvo leidimas medžioklėje naudoti naktinio matymo prietaisus. Šis komitetas tam visiškai pritaria, tačiau jam priešinasi Aplinko komiteto nariai. Vėliau, argumentuodamas tokio leidimo būtinumą, Seimo narys paaiškino, kad tai palengvintų medžioti šernus, kurie vis dar platina kiaulių marą. Taip būtų išvengta pataikymų į kitus gyvūnus. Jis sakė, kad tokių prietaisų leidimai bei apskaita turėtų būti griežta ir aiški, kad nepasitaikytų medžioklės piktnaudžiavome atvejų.

Kita problema, kurią nagrinėja Kaimo reikalų komitetas turėtų būti supaprastinta labai sudėtinga ir ilgai trunkanti, anot verslininkų, Poveikio aplinkai vertinimo ataskaita, rengiant kai kuriuos didelius projektus. Dabar, anot A.S.Naudėdos, pasitaiko atvejų, kai ši procedūros trunka dvejus metus, kaip pats projektas įgyvendinamas per porą mėnesių. Galutinio sutarimo, anot Seimo nario, dėl to nėra, bet procedūras, anot jo, būtina suprastinti.

Seimo narys sakė, kad Vyriausybės yra numatytas valstybinių įmonių privatizavimo planas. Į jį įtraukta „Šilutės polderių“ įmonė. A.S.Nausėdos nuomone, tai būtų didžiulė klaida, kuri galėtų prilygti įmonės sunaikinimui. Todėl yra daromi žygiai, kad ji iš šio sąrašo būtų išbraukta. Nors Seimo kaimo reikalų komiteto nariai supranta, kad šios įmonės privatizavimas būtų labai neprotingas sprendimas, tačiau dar reikia labai stengtis, kad ir Vilniuje ne vienas suprastų, jog Šilutės rajonas pagal polderius, vandenį ir su tuo susijusius dalykus yra visiškai kitokioje padėtyje, nei kiti rajonai. Politikas ne vienam abejojančiam siūlė aplankyti Lenkijos Elblongo regioną, kuris būdamas panašiu į Šilutės rajoną labai puikiai tvarkosi su upių žemupio upėmis ir jų iš beveik visos Lenkijos sunešamu vandeniu. Seimo narys įsitikinęs, kad polderių priežiūros sistema negali būti palikta vien tik rinkos reguliavimui – tam būtinas didelis valstybės dėmesys.

Panašiai kalbėjo A.S.Nausėda ir apie pieno ūkį, kai žurnalistų buvo paklaustas, kaip reikėtų skatinti pas mus žemės ūkio gamybą. Neblogai Lenkijoje kaimo reikalus žinantis politikas sakė, kad ten pieno gamyba ir perdirbimas yra vienuose rankose – pieno statytojai produktus gamina savo įkurtose kooperatinėse įmonėse.

Gan kritiškas buvo A.S.Nausėda, kai buvo paklaustas apie urėdijų reformą. Jis sutiko, kad buvo būtina esamą sistemą reformuoti, bet viską sutelkti vienose rankose bei išskaidyti sistemą nebuvo išmintinga. Jis minėjo, kad Šilutės rajone yra 24 su medienos gaminiais susijusių įmonių. Tačiau niekas, anot politiko, negali paneigti, kad mažiesiems medienos pirkėjams, tiesiog nebeliks medienos, kai ją dideliais kiekiais gali nupirkti stambų medienos pirkliai. Savo ruožtu, taip gali būti prarastos esamos darbo vietos, negautos pajamos į biudžetą. Tuo pačiu tai kertasi su iki rinkimų valstiečių deklaruota regionų politika, kam turėjo būti numatytas didesnis dėmesys.

Seimo narys A.S.Nausėda buvo paklaustas ir apie politines realijas – socialdemokratų partijos sprendimą trauktis iš koalicijos. Jis sakė, kad nepriklauso partijos viršūnėms, todėl daug ko nežino. Tačiau jo nuomone, išėjimas būtų neprotingas – visi turi dirbti Lietuvos labui. Ir jis sakė, kad išrinktas atstovauti Šilutės rajono žmonėms, ir žino pagrindines problema. Tad spręsdamas jas, visų pirma, vadovaujasi žmogiškais faktoriais, o ne partiniais interesais.

1 Comment on "Seimo narys apie naktinę medžioklę, Šilutės polderius bei politines realijas"

  1. Keista, kad gerbiamas seimo narys, kuris myli gamtą, palaiko naktinę medžioklę ir poveikio aplinkai vertinimo procedūrų supaprastinimą.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*