J.Jatautas siūlo pavyzdžiu Vinstoną Čerčilį

Praėjusią savaitę vykusio Šilutės rajono savivaldybės tarybos posėdžio metu ataskaitą apie per metus nuveiktus darbus pateikė Šilutės r. savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis. Kadangi pastarasis ir Savivaldybės tarybos pirmininkas, pateikta ir Tarybos ataskaita. Opozicija jai nepritarė. Tokio poelgio motyvus išdėstė opozicijos lyderis Algirdas Gečas. Pagrindinė priežastis – politinė dauguma dirba buldozeriniu principu, ignoruodama politinius oponentus. Pasisakydamas dėl šios ataskaitos, kitas politinės mažumos atstovas Jonas Jatautas atkreipė mero, o tuo pačiu ir Tarybos, dėmesį į aktualiausias problemas, pasiūlė galimas ateinančių metų veiklos gaires. 

Savo kalbą J.Jatautas pradėjo priminimu apie Antrojo pasaulinio karo laikus, kai Vokietijai pradėjus bombarduoti Angliją, premjeras V.Čerčilis kartu su ministrų kabinetu ėmė ieškoti būdų, kaip spręsti būtinus karui finansinius klausimus. Išgirdęs pasiūlymus nutraukti finansavimą švietimui ir kultūrai, ilgai nelaukęs V. Čerčilis paklausė : „O ką ginsim?“. Tuomet visiems tapo aišku, kad net karo metais švietimas ir kultūra yra prioritetas. Tai buvo labai iliustratyvi J.Jatauto įžanga.

Pirmas politiko siūlymas – imtis švietimo sistemos subalansavimo. J.Jatautas sakė, kad tai reikia „spręsti nelaukiant kažkokių mistinių krepšelių, nes jų nebus. Nelaukiant nacionalinio kolapso lapkritį – gruodį imtis darbo šiuo klausimu. Mano, kaip švietėjo pareiga, apie tai dar kartą priminti kolegai merui ir palinkėti Tarybai šitą darbą padaryti“. Taip jis papildė mintį, kurią išsakė kalbėdamas apie sprendimo projektą dėl 2016–2020 metų švietimo tinklo optimizavimo. Tuomet J.Jatautas kalbėjo, jog būtina pasidėjus ant stalo žemėlapį objektyviai peržiūrėti švietimo įstaigų tinklą rajone.

Toliau pasisakydamas tęsė: „švietime, mere, minėjote dalines renovacijas. O mūsų švietimo tinklo pertvarkymo dinamika leistų vieną kartą baigti su tomis dalinėmis renovacijomis. Turėdami užbaigtą tinklą penkerių metų laikotarpiui mes žinosime, ką renovuoti, ką remontuoti ir eitume iki galo. Šiandien turiu gerų pavyzdžių, kaip daromos renovacijos iki galo, o tada ir Savivaldybė, ir Tarybos nariai nebeturi daugiau galvos skausmo – to palinkėčiau“.

Politikas kalbėjo ir apie esminius dalykus. J. Jatautas sakė: „Manau, kad reikėtų drąsos pokyčiams. Žinau iš savo praktikos. Gyvenime teko ne kartą užsiimti įvairaus masto reformomis – tai nėra lengva. Tenka iškentėti. Mes, Tarybos nariai, esame pasiryžę prisiimti tą atsakomybę. Pirmame posėdyje deklaravau, kad ne tik politinė dauguma, bet visi čia esame atsakingi. Ir manyčiau, kad tas opusis klausimas, susijęs su didžiuoju finansiniu įsipareigojimu švietimui, pareikalaus artimiausiu metu drąsiai pažvelgti vieni kitiems į akis. O tuo pačiu galėsime drąsiai žvelgti ir rinkėjams į akis. Jei pasakysime „taip“ – ir turės būti „taip“. Mes su bendruomenėmis tarsimės“.

Toliau J.Jatautas kalbėjo ir apie visų buvusį pasididžiavimą – Šilutės stadioną. Šiuo metu jo būklė, anot politiko, kelia nerimą. Jis sakė, kad iš visų darbų, susijusių su europiniais projektais, jis negalintis rasti informacijos, ar bus surastas sprendimas dėl stadiono likimo. Ir išsakė pageidavimą, kad su Tarybos nariais būtų tariamasi.

Kalbėdamas apie sportą J.Jatautas sakė: „Kadangi esu Šilutės sporto stebėtojų tarybos pirmininkas, tai naudodamasis proga ir mero ataskaitos proga noriu palinkėti mums artimiausiu metu sukviesti Šilutės r. savivaldybės verslo tarybą – šitie žmonės remia sportą. Mes jį kažkada turėjome pusiau profesionalų: ir krepšinį, ir futbolą. Dabar realybė keičiasi ir labai daug kas guls ant verslo pečių. Šitie žmonės turėtų būti arčiau. Taryba jiems turėtų rodyti tam tikrą dėmesį ir pagarbą, užmegzti dalykinį bendravimą ne tik sporto klausimais, bet ir kalbėtis dėl kultūrinių renginių bei dėl visų kitų dalykų. Manau, kad verslas nusipelno turėti Šilutės r. savivaldybėje atstovybę – šalia mero, šalia Tarybos. Tai mano principinis pasiūlymas. To, atrodo, trūksta“.

Grįždamas prie mero ataskaitos teiginių apie bendravimą su kitų šalių savivaldybėmis J.Jatautas sakė: „Džiaugiuosi, kad į partnerystės projektus žvelgiama per dalykinę prizmę. Tačiau linkėčiau, kad į šitą kontekstą būtų įtrauktos užsienio valstybių ambasados. Jų Lietuvoje turime daug. Galime  dalykiškai megzti kontaktus su verslu, mes turime neišvystytą ekonominę zoną. Kol kas matome, kad mūsų piliečiai balsuoja kojomis. Ir jei ateinančiam periodui neskirsime dėmesio verslo plėtros ir investicijų reikalams – mums niekas nepadės. Mes norime, kad mūsų savivaldybė būtų klestinti. Tai siūlau akcentuoti mero ir Tarybos veiklos periodui ekonominių klausimų sprendimą – investicijų pritraukimui, verslo pritraukimui išnaudojant visas galimybes. O aš pats pasiruošęs aktyviai dirbti šia linkme ir išnaudoti savo bendravimo patirtį“.

Taip pirmą kartą be jokių politinių ambicijų posėdžio metu aiškiai buvo išsakytos galimos mero bei Tarybos tolimesnio darbo gairės.

Be the first to comment on "J.Jatautas siūlo pavyzdžiu Vinstoną Čerčilį"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*