Dėl Šilutės rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos

Šilutės krašto bendruomenei
Šilutės rajono savivaldybės tarybai
Dėl Šilutės rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016-2020 metų bendrojo plano

Pareiškimas
2016–03–09

Mes, Šilutės rajono savivaldybės VIII šaukimo tarybos opozicijos nariai, priklausantys Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai ir Liberalų frakcijai, nepritariame Šilutės rajono savivaldybės administracijos paskubomis ir vienašališkai sudarytam  Šilutės rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016-2020 metų bendrojo plano projektui.

Populistinių pažadų dalijimas rinkiminių kampanijų metu ir realių mokyklų tinklo problemų sprendimo vengimas sunkumų ir sprendimų naštą dėsningai perkėlė naujajai VIII šaukimo Savivaldybės tarybai, o, svarbiausia, mūsų krašto žmonėms, kurie tokių problemų nesitikėjo. Per pastaruosius ketverius metus savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose moksleivių skaičius sumažėjo 1401, t.y. nuo 6589 – 2011/12 iki 5188 2015/16 mokslo metais. 2015 m. rugsėjo mėnesį į pradines klases neatėjo 22, į pagrindines klases – 209, į gimnazijos klases – 132 buvę mokiniai, tačiau apie neatidėliotiną  mokyklų tinklo pertvarką Savivaldybės taryba nebuvo informuota. Taip Šilutės rajono savivaldybės meras ir administracija grubiai pažeidė viešojo administravimo principus operatyviai neinformuodami visuomenės ir Tarybos apie susidariusią kritišką situaciją švietime.

Kai sprendimo projektas dėl savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos buvo atšauktas iš vasario mėnesio Savivaldybės tarybos darbotvarkės, buvo sudaryta nauja darbo grupė, turėjusi pakoreguoti pirminį sprendimo projektą. Mūsų, opozicijos atstovų, nuomone, šios darbo grupės veikla buvo formali, tik imituojanti realų šios problemos sprendimą. Todėl mes reikalaujame:

  1. Asmeninės administracijos vadovų atsakomybės už nekompetentingą mokyklų tinklo strateginį planavimą;
  2. Pradėti kurti ilgalaikę švietimo tinklo pertvarkos strategiją griežtai laikantis LR Vyriausybės 2011-06-29 nutarimo Nr.768;
  3. Pateikti viešą mero ir administracijos direktoriaus paaiškinimą dėl susidariusios kritiškos padėties:

– Kodėl administracija neinformavo Tarybos dėl būtinumo skubiai inicijuoti mokyklų tinklo pertvarkos plano rengimo dėl sumažėjusio mokinių skaičiaus ir atsiradusios biudžeto įtampos prieš pusę metų, t.y. rugsėjo mėnesį, nepažeidžiant esminių viešojo administravimo principų?

– Kodėl administracija neorganizavo tinklo pertvarkos taip, kaip reikalauja LR vyriausybės 2011-06-29 nutarimas 768, t.y. laikydamasi nustatytos 3 stadijų procedūros: inicijavimo (planų viešinimas ir svarstymas), įgyvendinimo (priimtų sprendimų vykdymo organizavimas) ir įtvirtinimo (pagalbos teikimas pertvarkytoms mokykloms, investavimas į mokymo bazę, aprūpinimas naujausiomis technologijomis ir mokymo priemonėmis)?

– Kodėl administracija neparengė mokytojų kvalifikacijų atnaujinimo, įdarbinimo plano ir mokinių vežiojimo užtikrinimo planų?

– Kodėl nebuvo laiku organizuotas mokyklų tinklo pertvarkos projektų svarstymas ir derinimas su bendruomenėmis ir kitomis interesų grupėmis?

Švietimas yra prioritetinė šalies vystymo sritis. Rajono biudžete švietimui tenka 50 procentų nuo visų asignavimų. Todėl mokyklų tinklo pertvarka yra esminis klausimas, kuriam turime skirti didžiausią dėmesį.

Sandra Tamašauskienė ir Jonas Jatautas, 
Savivaldybės tarybos opozicijos vardu darbo grupės nariai

Nuotraukoje:
Paskutinis pavasaris Traksėdžių pagrindinėje mokykloje.  

Be the first to comment on "Dėl Šilutės rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*