Pažintinis „Vėtrungių kelio“ projektas įgaus papildomų spalvų

„Šilainės krašto“ archyvo nuotrauka.

Jau penketą metų vykdomas kultūrinis Mažosios Lietuvos etnografinio regiono pažintinis projektas „Vėtrungių kelias“ šiais metais turėtų tapti patrauklesnis norintiems daugiau sužinoti apie šį savitą Lietuvos kraštą. Naują kvėpavimą tam padės suteikti Lietuvos kultūros tarybos skirta 8 tūkstančių 260 eurų parama. Tokia suma buvo įvertintas dar rudenį Šilutės kultūros ir pramogų centro parengtas ir „Tolygios kultūrinės raidos projektų regionuose“ programai pateiktas projektas „Vėtrungių kelias“ – Mažosios Lietuvos etnografinio regiono pažinimo skatinimas, naudojant šiuolaikines mobilias programas“.

Šio pažintinio projekto esmė – labai paprasta: keliaujant per rekomenduojamas vietas bei lankytinus ar kultūrinius objektus, geriau pažinti Mažosios Lietuvos regiono kultūrinį savitumą. Aiškesniam jo įvardijimui paimta senoji Kuršių marių burvalčių vėtrungė, kuri tapo šio projekto ženklu. Suvenyrine vėtrunge šio projekto pabaigoje apdovanojami daugiausiai apkeliavusieji bei geriausiai pažinusieji šį regioną. Dažniausiai tai nėra vienadienė kelionė, nes reikia aplankyti visų į šį regioną įeinančių partnerių į „Vėtrungių kelio“ projektą įtraukus objektus. O jie yra visose Mažosios Lietuvos etnografinį regioną sudarančiose savivaldybėse. Tad pradėjus kelionę Smalininkuose, turėtų aplankyti ne tik Pagėgių, Tauragės ar Šilutės savivaldybėse esančias krašto skirtybes, bet taip pat pažinti ir Klaipėdos miesto ar Kuršių nerijos gyvenviečių bei gamtos įdomybes. Be abejo, pažintį galima pradėti nuo bet kurios kitos patogios šio krašto vietos.

Ši kelionė pateikiama žaismingai, dėl to ne kartą dalyvių bei rengėjų buvo įvardijama kaip savotiškas žaidimas. O jis prasideda birželio 26-tą: 1844 metais šią dieną Prūsų valdžia patvirtino nurodymą kiekvieno kaimo žvejams savo laivus žymėti nurodytu ženklu, kuris vėliau ir tapo vėtrunge. Šis žaidimas baigiasi su turistinio sezono pabaiga – rugsėjo 27 dieną.

Šiemet sulaukus Lietuvos kultūros tarybos finansinės paramos, žaidimas bus papildytas tam reikalui sukurta mobilia programėle. Tai ne tik modernizuos šią pažintinę kelionę, bet ir sudarys platesnes  pasirinkimo galimybes. Tad kelionę į šį kraštą bei po jį bus galima planuoti neatsižvelgiant į lankytinų objektų darbo laiką ar kitus dalykus. O tuo pačiu, naudojantis informacinėmis technologijomis atsiveria platesnės perspektyvos sužinoti daugiau ir gilesnių žinių apie Mažosios Lietuvos kultūrinius ir istorinius dalykus. Tuo pačiu, nesudėtingai valdoma žaidimo mobilioji programėlė leis visų amžiaus grupių žmonėms dalyvauti „Vėtrungių kelio“ pažintiniame projekte.

Be visa to, šio projekto rengėjai planuoja ir daugiau naujovių, kurios šiam žaidimui suteiks papildomų spalvų. Tad belieka sulaukti šio žaidimo pradžios – birželio 26 dienos, kuomet vis tai bus pateikta ir prasidės 2019 metų „Vėtrungių kelio“ žaidimas.

Šilutės kultūros ir pramogų centro informacija

Be the first to comment on "Pažintinis „Vėtrungių kelio“ projektas įgaus papildomų spalvų"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*