Šilutiškiai nenorėjo sužinoti, kaip ir ką dirba Šilutės rajono meras

Didįjį penktadienį atėjo ir šilutiškiams eilė išgirsti Šilutės rajono savivaldybės mero Vytauto Laurinaičio bei Administracijos direktoriaus Sigito Šepučio praėjusių metų veikos ataskaitas. Tik kad nelabai jau to miestiečiai norėjo, nes į seniūnijos salę atėjo daugiau su Savivaldybe ar su jos įmonėmis susijusių asmenų. Žinoma, gali būti ir taip, kad žmonės nesitikėjo nieko ypatingo išgirsti, o gal ir prieššventininė diena sutrukdė. Nežiūrint to, meras papasakojo apie Savivaldybės darbus – kai kur pasigyrė, kai ką supeikė, o kai ką ir pamokė.  Tiesa, Administracijos direktorius susitikime su šilutiškiais nedalyvavo. Matyt, arba jautė, kad niekam neįdomu, arba neturėjo ką pasakyti, o galbūt kokie neatidėliotini reikalai sutrukdė. Įdomiausiai, kad niekas antro pagal įtaką Savivaldybės žmogaus nė nepasigedo.

Pjesė su įžanga ir pasakojimu, tačiau be ryškesnės pabaigos

Šį susitikimą su rajono vadovybe galima būtų įvardinti kaip teatrinį veikalą – buvo ir veikiantieji asmenys, ir atlikėjai, ir žiūrovai, ir intriga, ir dialogas vyko. Vis dėlto šį susitikimą būtų galima pavadinta improvizacija, nes rajono vadovai jau kone dvi savaites važinėjo po seniūnijas ir bendravo su gyventojais.

Galima atkreipti dėmesį ir į tai, kad nežiūrint visų vyravusių oficialumų, tokie susitikimai – geras būdas rajono vadovams sužinoti, kas dedasi „apačioje“. O ir „apačios“ juose gali išsakyti savo rūpesčius ar nuoskaudas. Tai, kad šilutiškiai neatėjo į susitikimą išsakyti problemų, kaip dabar madinga sakyti, jų pačių problema.

Veikiantieji asmenys ir atlikėjai

Kaip tikrame draminiame veikale, prieš „žiūrovus“ atsisėdo meras V.Laurinaitis, greta jo – Administracijos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Pozingis. Vieną iš oficialių progų su Šilutės miesto gyventojais susitikti turėjo ir naujasis Šilutės rajono policijos komisariato vadovas Artūras Mikalauskas. Žemiausias pagal rangą čia buvo Šilutės seniūnas Raimonda Steponkus. Patariamas iš šono, jis ir vadovavo šiam susitikimui.

visi

Susitikimo su Šilutės rajono vadovais pradžia. Vėliau salė dar šiek tiek pasipildė.

Tarp žiūrovų pirmoje eilėje buvo mero patarėja Inesa Murauskienė, Savivaldybės Viešųjų paslaugų skyriaus vedėjas Remigijus Rimkus, Šilutės seniūno pavaduotojas Algirdas Ivanauskas, „Šilutės vandenų“ direktorius Alfredas Markvaldas. Tolėliau sėdėjo ir kiti su Savivaldybės teikiamomis paslaugomis susiję asmenys: „Šilutės šilumos tinklų“, „Šilutės būstas“ vadovai, kultūros darbuotojai. Nors įmonė „Šilutės būstas“ nėra tiesiogiai siejama su Savivaldybe, tačiau ji teikia nemažai paslaugų. Pasiklausyti rajono vadovų ataskaitos atėjo ir Tarybos narė Sandra Tamašauskienė.

Verslininkas R.Jaruškevičius.

Verslininkas R.Jaruškevičius.

Žinoma, buvo ir „galiorka“, kurios priedermė – garsiai reikšti emocijas bei replikuoti. Tiesa, vienas iš jos būrio sėdėjo ne per toliausiai nuo „scenos“. Tai – nepagarbiais išsišokimais garsėjantis verslininkas Rimantas Jaruškevičius. Jis ir šį kartą savo replikomis bei akiplėšišku kalbėjimu glumino ne vieną ir gerokai trukdė šį susitikimą.

Ataskaita

Meras V.Laurinaitis į susitikimą atėjusiesiems papasakojo apie savo ir Savivaldybės tarybos, kuriai jis atstovauja, veiklą per praėjusius metus ir nuo to laiko, kai buvo išrinktas mero pareigoms eiti tiesioginiuose rinkimuose. Meras pateikė statistinius duomenis – kiek kas posėdžiavo, kiek sprendimų priėmė ir kt. Taip pat paminėjo žymiai sumažintą Savivaldybės skolą: apie 13 milijonų litų (arba 3,768 mln. eurų). V.Laurinaitis gyrėsi, kad tai gero administravimo pasekmė. Paprašytas dar ir konkrečiai įvardino, kad nemažai pavyko sumažinti skolas perskolinant ankstesnes brangias paskolas, dabar jas gaunant mažesnėmis palūkanomis, taip pat kai kur ūkiškiau tvarkantis. Meras  pasidžiaugė, kad Savivaldybės įmonės – „Šilutės šilumos tinklai“, „Šilutės vandenys“ bei „Šilutės autobusų parkas“ – metus baigė turėdamos pelno. 2015-uosius V.Laurinaitis įvardino kaip pasiruošimą 2014–2020 metų europinių projektų paraiškų teikimui. Tai ir Šilutės gatvių apšvietimas, ir sporto komplekso Rusnės gatvėje statyba. Taip pat pasidžiaugė, kad Šilutės miestas gavo europinę paramą kaip tikslinė teritorija. Tiesa, nepridėjo, kad būtent ji ir buvo skirta dėl to, jog mūsų miestas ypatingai atsilikęs lyginat su kitais apskrities miestais (tokioje prastoje pozicijoje dar yra Skuodas, ir jam taip pat skirta parama). Tam atsilikimui likviduoti ir skirta daugiau kaip 7 milijonai eurų. Papildomų lėšų turėtų pritraukti vietos veiklos grupė „Žuvėjų kraštas“, taip pat – „Lamatos žemė“.

Susirinkimo metu buvo kalbama apie švietimo tinklo peržiūrėjimą, jo problemas. Į klausimą, kodėl mažėjant mokinių ir dėl to „optimizuojant“ mokyklas, nemažėja Švietimo skyriaus darbuotų, atsakė, kad darbų ten tiek daug, jog šio skyriaus darbuotojai dirba nepakeldami galvos. Be to, dar ir papildomų darbų atsiranda, pavyzdžiui,  reikia prižiūrėti naujai atsiradusį neformalųjį švietimą ir jo lėšas. Kalbėdamas apie kitus Savivaldybės skyrių darbuotojus meras sakė, kad valstybė priima nutarimus, o įgyvendinti tenka savivaldybėms. Kaip pavyzdį meras paminėjo, kad gaunantiems išmokas žemdirbiams, Savivaldybės darbuotojai turi tiksliai išmatuoti jų valdomą plotą. Tai pavesta atliki Savivaldybei, taigi naudojami ir šios įstaigos ištekliai, ir laikas.

Meras kalbėjo apie tai, kad dėl Šilutės pirminio sveikatos priežiūros centro įstaigos vadovo kaltės nevyksta sujungimas su Šilutės ligonine. Kaip tinkamą pavyzdį išskyrė Klaipėdos jūrininkų ligoninę, kuri, pasak V. Laurinaičio, turi net tris lygius. Tad Šilutės pirminio sveikatos priežiūros centro vadovas, mero nuomone, tiesiog saugo savo „šiltą vietą“.

Vėliau mero ataskaitos klausiusi Tarybos narė Sandra Tamašauskienė sulaukė dėmesio, nes pastarasis prisiminė kažkada jos pasakytus žodžius ir išvadino politikę melage. Pasirodo,  S.Tamašauskienė kažkada kažkur yra sakiusi, kad Šilutės r. savivaldybės meras turi brangiausią patarėją regione. V.Laurinaitis išvardino, kiek patarėjų turi kaimyniniai merai: Kretingoje – du patarėjai, alga 1200 eurų „ant popieriaus“; Šilalėje – du patarėjai, alga 1200 eurų; Tauragėje – trys patarėjai, vienas net konservatorius, alga 1200 eurų. Šilutės mero patarėja gauna 1300 eurų atlyginimą. Tai tik viena patarėja, todėl meras retoriškai klausė susirinkusių: „Ar tai yra brangiausia?“.

Iškelta problema

Viena nepristačiusi mama iš Liaučių rajono vadovams priekaištavo, kad kai rengtasi uždaryti Laučių mokyklą, buvo pažadėta vežti mokinius į Šilutės mokyklas. Dabar, anot jos, vežami tik pradinių klasių mokiniai. Mokyklos direktorius jai sakęs, kad lyg ir ne jo reikalas tuo rūpintis. Tai buvo naujiena ir merui, ir direktoriaus pavaduotojui V.Pozingiui. Todėl jie pažadėjo tuo pasidomėti ir, jei reikės, išspręsti šią problemą, kaip kad neseniai išsprendė kitą taip pat su mokinių vežimu į mokyklą susijusią panašią situaciją.

Susirinkimo metu V.Laurinaitis taip pat priminė, kad visada priima visus su juo susitikti norinčius žmones ir nežiūri į specialias tam skirtas priėmimo valandas.

mers-du

Susitikimo pradžioje Šilutės rajono meras V.Laurinaitis visus pasveikino artėjančių šv. Velykų proga. Dalintis:

Be the first to comment on "Šilutiškiai nenorėjo sužinoti, kaip ir ką dirba Šilutės rajono meras"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*