Politikai rikiuojasi ir jau šiek tiek matosi

Iki spalio 9-tosios – Seimo rinkimų – liko nei daug, nei mažai – 159 dienos. Pamažu pilnėja politinė kraitelė ir atsiveria nauja politinė panorama, nes beveik visos didžiosios politinės partijos jau paskelbė apie savo kandidatus. Šiandien konkurse į vieną Seimo nario vietą Šilutės rinkimų apygardoje – penkios pavardės. Prie jau seniau žinomų kandidatų ketverto – Kęsto Komskio, Artūro Skardžiaus, Sandros Tamašauskienės bei Algirdo Gečo – prisijungė ir niekur negirdėtas Darbo partijos kandidatas Aloyzas Ignašius. Žinių apie jį paieškos ir paskatino pasidomėti, kaip šie asmenys pristato save viešojoje erdvėje.

Socialiniai tinklai

Palyginti nedaug kainuoja savęs pristatymas socialiniuose tinkluose. Tiesa, norint jais pasinaudoti, reikia neblogai juos pažinti bei žinoti tokių tinklų subtilybes. Pavyzdžiui, kažin ar bus daug naudos, jei paskutiniu metu įsijungsi į šią didžiulę bendruomenę. Priežastis paprasta – turi turėti daug „draugų“ – tavo paskyros sekėjų. O tai nemažai laiko užimantis procesas. Tad norintieji tuo pasinaudoti rinkimuose turėjo pradėti „draugų“ ieškoti gerokai anksčiau nei prasidėjo politinė rinkimų kampanija.

Socialinis tinklas – puikus būdas žmogui labai operatyviai reaguoti į kasdienes realijas. O tai ir parodo politiko ar kandidato požiūrį į jį bei supratimą. Pagaliau tai leis spalio 9-ąją rinkėjams, kurie tai tinklais naudojasi, lengviau apsispręsti, kuris vertas atstovauti Šilutę Seime.

Tuo pačiu būtina būti gerai visuomenės gyvenimo ritmą jaučiančiu politiku, nes, neišmanant šios srities, nesuku tapti pašaipos objektu. Tai ne kartą (ir ne du) atsitiko su viena didelės ir įtakingos politinės partijos veikėja, kai jos žodis „išklėkęs žvirbliu – jaučiu grįžo“. Ir visai nesvarbu, kad jau už akies mirksnio suvokei savo komentaru pasakęs kvailystę ir įrašą tuoj pat panaikinai.  Būtina žinoti, kad internetas – beribio greičio žmonijos išradimas.

Jau yra

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė Sandra Tamašauskienė – „Facebook“ paskyra naudojasi jau seniai. Tad turi patirties naudotis šia galimybe. Tai liudija 1245 jos sekėjų „draugų“ būrys. Ši palyginti jauna politikė labai operatyviai reaguoja į interneto naujienas, kurios jai atrodo svarbios ir įdomios. Daugiausia jose tai, kas susiję su šia partija ar su jos veikla.

S.Tamašauskienė politiniame gyvenime veikia aktyviai ne tik paskelbus rinkimus. Būdama pedagogė ji globoja jaunuosius konservatorius ir labai dažnai yra jų būryje. Taip ji ugdo politinę nuovoką jai artimų žmonių tarpe.

Ši politikė neseniai „atidarė“ savo interneto svetainę, kuri pasiekiama adresu sandratamasauskiene.lt. Kol kas tai tik pradžia ir įrašų joje nedaug. Tačiau tai yra puiki galimybė reikšti savo nuomonę bei poziciją aktualiais gyvenimo atvejais.

Seimo narys, partijos Tvarka ir teisingumas atstovas Kęstas Komskis taip pat naudojasi „Facebook“. Jis turi 4436 „draugus“. Čia jis aktyviai reiškia savo nuomonę įvairiais valstybėje vykstančiais klausimais. Ir ne tik pažymėdamas jam patikusius straipsnius ar draugų įrašus internete, bet ir pats rašydamas pastabas ar reikšdamas nuomonę. Nors daug matosi tokių jo pastebėjimų, tačiau vis dėlto tai uždaras ratas, nes norėdamas sužinoti kuo jis dalinasi su draugais – turi nusiųsti kvietimą su juo „draugauti“. Nors tai pernelyg ir netrukdo, tačiau…

Šis politikas taip pat turi savo interneto svetainę, pasiekimas interneto adresu komskis.lt. Joje ne tik žinios apie politiką, bet ir apie partiją. Skirtingai nuo „Facebook“, kur nuomonė išsakoma daugiau replikomis, svetainėje skelbiami šio politiko buvę pasisakymai spaudoje ar tiesiog išsakomas jo, kaip Seimo pirmininko pavaduotojo, požiūris.

Tiesioginiuose rinkimuose 2012 metais Šilutės–Pagėgių apygardoje išrinktas Seimo narys socialdemokratas Artūras Skardžius neatrodo patyręs socialinių tinklų žinovas. Tinkle jis turi tik 77 „draugus“. Jo paskyra taip pat uždara – reikia siųsti kvietimą, kad jis sutiktų „su tavim draugauti“. Patekus čia, kažkodėl pradžioje nurodoma, kad „Facebook“ yra įrašai nuo 2012 metų. Tų metų įrašus ir rodo. „Šviežesnių“, kažkodėl, neteko pamatyti.

Šis Seimo narys turi ir savo interneto svetainę skardzius.lt. Čia yra daug daugiau informacijos. Gal ne socialiniai tinklai, o būtent ši svetainė ir yra šio politiko pagrindinė tribūna. A.Skardžiaus ne kartą yra skelbęs įvairius  komentarus ar savo nuomonę respublikinėje žiniasklaidoje. Visa tai galima peržiūrėti jo interneto svetainėje.

Į Seimą pretenduojantis Lietuvos liberalų sąjūdžio narys Algirdas Gečas turi „Facebook“ paskyrą. Ji taip pat uždara, nes norint pažinti politiką plačiau, reikia su juo „susidraugauti“. O „draugų“ šis politikas turi 74. Viešai matomų įrašų taip pat nedaug. Paskutinis – apie Liberalų sąjūdžio reklaminio autobuso su partijos vadovybe viešnagę Šilutėje. Ir tai ne kandidato įrašas, o kito šios partijos nario. Atskiro šio kandidato į Seimą puslapio internete rasti nepavyko.

Nežinomas kandidatas

Paslaptingiausias iš dabartinių kandidatų – neseniai Darbo partijos iškeltas Aloyzas Ignašius. Tai ties negirdėta pavardė, tad žinių imta ieškoti visažiniame internete. Surinkus šį vardą ir pavardę paieška parodė vienuolika įrašų, kur skelbiama šio į Seimą pretenduojančio žmogus pavardė. Be Darbo partijos įrašų, A.Ingnašius randamas kaip Skuodo Bartuvos progimnazijos technologijos mokytojas. Taip pat šią pavardę randame ir Gardamo mokyklos sąraše, kur toks minimas kaip drožėjų būrelio vadovas. O ar tai tas pats žmogus – sunku kol kas pasakyti.

Taip pat jo nėra ir socialiniame tinkle „Facebook“. Tad tai kol kas mažiausiai žinomas ir paslaptingas kandidatas. Lieka viltis, kad jis neliks politiniame šešėlyje ir pateiks žinių apie save.

Kol kas tai viskas. Daugiau pareiškusių ketinimus dalyvauti rinkimuose nėra. Tačiau tikrai jų turėtų būti ir daugiau, nes dar ne visos politinės partijos paskelbė savo kandidatus. Belieka prisiminti, kad per 2012 metų rinkimus į Seimą nuo pamario kandidatavo 10 asmenų.   

 „Dalyvaukime skaidrinant rinkimus“      

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ragina prisidėti prie politinių partijų veiklos ir politinių partijų finansavimo korupcijos prevencijos ir prašo aktyvių piliečių pranešti apie pastebėtus korupcijos atvejus rinkimų, politinių partijų veiklos ir politinių kampanijų finansavimo srityse bei administracinių išteklių panaudojimą politinės kampanijos tikslams, rinkėjų papirkimą ir kitus korupcijos atvejus.

Anoniminį pranešimą apie pastebėtą korupcijos atvejį galite pateikti VRK adresu: http://www.vrk.lt/pateikti-pranesima

VRK primena, kad 2016 m. spalio 9 d. Seimo rinkimų politinės kampanijos laikotarpiu Korupcija_nedraudžiama: skleisti nepažymėtą politinę reklamą, neteisėtai finansuoti politines partijas ir kampanijas, tiesiogiai ar netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus, dovanomis ar kitokiu atlyginimu skatinti rinkėją dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose ir (arba) balsuoti už arba prieš vieną ar kitą asmenį, kurį numatoma kelti kandidatu, kandidatą arba kandidatų sąrašą. Taip pat žadėti už balsavimą atsilyginti rinkėjams po rinkimų turint tikslą paveikti rinkėjų valią dėl konkrečių politinių partijų ar kandidatų arba asmenų, kuriuos numatoma kelti kandidatais, ir taip trukdyti piliečiams įgyvendinti rinkimų teisę, nesilaikyti politinių kampanijų finansavimo ir administracinių išteklių panaudojimo politinės kampanijos tikslams tvarkos.

 

Be the first to comment on "Politikai rikiuojasi ir jau šiek tiek matosi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*