Knygos „Lietuvininkų valgiai“ pristatymas   

Vakar Šilutės Hugo Šojaus muziejuje vyko knygos „Lietuvininkų valgiai“ pristatymas. Dalyvavo jos autorė Pagėgių savivaldybės kultūros centro etnografė Aksavera Mikšienė, šio centro direktorė Svetlana Jašinskienė bei VšĮ „Pagėgių krašto turizmo informacijos centras“ direktorė Ilona Meirė.

Apie šios knygos užuomazgas papasakojo jos sudarytoja A. Mikšienė. Ji prisiminė, kaip kone prieš ketvirtį amžiaus, bendraudama su senaisiais Mažosios Lietuvos krašto gyventojais, užrašė ne tik kai kuriuos atsiminimus, bet ir valgių gaminimo receptų. Vėliau jos pašnekove tapo Hildegard Spalvienė. Iš jos pasakojimų buvo užrašyta nemažai šio krašto gyventojų anksčiau gamintų patiekalų. Vėliau A. Mikšienė kalbino ir kitas senąsias šio krašto gyventojas. Apie tokią savo patirtį rengiant medžiagą ir pasakojo autorė. Įdomiausiai buvo klausytis, kaip A. Mikšienė bandė tuos valgius gaminti. Dažnai jos pašnekovės kalbėjo labai aptakiai: pagaminti reikia penkių kiaušinių, miltų, gabalėlio sviesto – apie jokias aiškias proporcijas nekalbėta. Tad vadovaujantis savo moteriška nuovoka ir reikėjo suvokti bei bandyti tai pagaminti. Intuicija padėjo ir patiekalai dažniausiai pasisekdavo.

Knygoje užrašytus receptus išbandė ne tik pati knygos sudarytoja, bet ir jos giminės, draugai, bendradarbiai. Netikėta buvo išgirsti, kad ir Seimo narys Kęstas Komskis yra mėgėjas gaminti. O į jį buvo kreiptasi paramos leidžiant šią knygą. Tačiau pamatęs jos maketą, kaip žinovas stebėjosi, kad nėra aiškių patiekalų sudėtinių dalių. Nežiūrint to, paramą šiam leidiniui politikas skyrė.

A.Mikšienė šiek tiek pasakojo ir apie senųjų gyventojų valgymo tradicijas, patiekalus bei kaip jų receptai sklido tarp gyventojų. Nemažai įtakos, kaip ir buvo galima numatyti, turėjo vokiška virtuvė. Tad pateikiant receptus leidiniui teko gerai pagalvoti, kaip šiuo atveju elgtis – vartoti sulietuvintus vokiškus pavadinimus, ar ieškoti jų atitikmenų. Patarta kalbininkų, juos užrašė taip, kaip buvo kalbama šiuose kraštuose.

Susirinkusieji į knygos pristatymą domėjosi, ar autorė neplanuoja išleisti šio leidinio tęsinio naujai sužinotais valgių receptais. Pasirodo, kad gal ir ne visai drąsiai, tačiau apie tai yra galvojama. Iš susirinkusių A. Mikšienė taip pat sulaukė patarimų bandyti jungti pajėgas ir naują knygą leisti drauge su kitais šio krašto valgių receptų žinovais. O tokių esama ir mūsų krašte.

Svetlana Jašinskienė, su jai būdinga humoro gaidele, pasidalino įspūdžiais, koks buvo šios knygos kelias, pasiruošimo darbus stebint iš šalies. Ji taip pat kepė ir virė pagal senuosius receptus. Ilona Meirė, kaip jaunesnės kartos atstovė, kalbėjo, kad jai nėra taip paprasta susigaudyti senuose receptuose, nes ir kai kurių produktų šiandien nebesą. Išties, šiandien pagaminti tokį pasukų medų, kokį ragavo senieji gyventojai, nebeįmano, nes namuose sviesto iš grietinės jau beveik niekas nemuša. O pirktinės pasukų skonis jau visai kitoks. Ir tai tik vienas pavyzdys. Vis dėlto visi dalyvavę knygos  pristatyme sutiko, kad šios knygos pasirodymas – didelis darbas, ateities kartoms paliekant užmarštin einančius dalykus. Tad belieka palinkėti parengti knygos papildymą ar net visai naują leidinį.

Nuotraukoje:

Miksiene

Knygos „Lietuvininkų valgiai“ sudarytoja A.Mikšienė. 

svetlana

Pagėgių savivaldybės kultūros centro direktorė S.Jašinskienė.

Be the first to comment on "Knygos „Lietuvininkų valgiai“ pristatymas   "

Leave a comment

Your email address will not be published.


*