Sprendimas dėl mokyklų ateities atidėtas mėnesiui

Šiandien Šilutės rajono Savivaldybės tarybos VIII šaukimo devintajame posėdyje turėjo būti svarstomas per mėnesį parengtas Šilutės rajono mokyklų tinklo pertvarkos bendrasis planas. Jis jau buvo aptartas visuose tarybos komitetuose, tačiau, nežiūrint karštų diskusijų su uždaromų mokyklų bendruomenėmis, galutinis sprendimas turėjo būti priimtas šiandien vyksiančiame tarybos posėdyje. Tačiau pristatydamas jo darbotvarkę Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis pasiūlė iš jos išimti šį sprendimą.

Paklaustas apie išėmimo motyvų meras paaiškino, kad šitas sprendimo projektas sukėlė labai daug diskusijų, atsirado daug suinteresuotų grupių, gauta labai daug įvairių pasiūlymų. Todėl tie pasiūlymai galėtų būti dar padiskutuoti. Ir ne vien mero ar administracijos direktoriaus, o visų tarybos narių, nes sprendimo projektas sulaukė labai didelio rezonanso. Tuo pačiu V.Laurinaitis pasiūlė sudaryti politikų darbo grupę, ir jau parengtą reorganizacijos planą dar kartą išanalizuoti. Ta grupė ir turėtų rasti visiems priimtiną sprendimą: tai yra subalansuoti Mokinio krepšelio, kurio ir pritrūko, lėšas. O po to ir pridūrė, kad gavo Švietimo ir mokslo ministrės raštą, kad nebūtinai, kaip buvo reikalauta anksčiau, tokį mokyklų reorganizacijos planą ministerijai pateikti iki kovo 1 dienos. Tai galima padaryti ir iki balandžio pradžios. Tad atsirado galimybė dar kartą grįžti prie šios diskusijos, į kurią meras ir pasiūlė visoms politinėms jėgos ir įsijungti.

Žodžio paprašęs tarybos narys Jonas Jatautas, kaip sakė, pasisakė ne dėl šio sprendimo turinio, o kalbėjo dėl principų, kuriuos būtina imantis šios problemos, pradžioje nusistatyti. Jis sakė, kad toks principas, kuris buvo taikomas imantis šio mokyklų reorganizavimo – neveiksnus ir demokratijos sąlygomis negali būti naudojamas. Todėl pradžioje būtina atsižvelgti į žmogiškąjį faktorių, kuris yra esminis. Toliau, anot politiko, yra kompetencijų faktorius – dirbančiųjų faktorius. Ir tik trečioje vietoje yra finansinis faktorius. J.Jatautas sakė, kad tai buvo pražiūrėta, jo nuomone, prie to dar bus prie to grįžta. „Tai mūsų bendruomenės, mūsų žmonės. Jie – mūsų visuomenės dalis. Ir kuo silpnesnė bendruomenė, tuo šie principai turėtų būti labiau gerbiami ir saugomi“, – savo ir politinės opozicijos vardu kalbėjo tarybos narys. Jis pastebėjo, kad rajono švietimo strategijoje dar nebuvo susitarta dėl principų, kuriais yra reorganizuojamos institucijos. Todėl palinkėjo visiems pradėti nuo jų. Tai turi padėti priartėti prie to, ko visi ir trokšta. „Nes, – sakė J.Jatautas, – vienos bendruomenės gerovė negali paminti kitos bendruomenės gerovės“. Todėl būtina rasti pačius optimaliausius sprendimus.

Po šio opozicijos atstovo pasisakymo, prisiminęs vakar prie savivaldybės vykusį Šilutės pirmosios gimnazijos mokytojų inicijuotą piketą, kuriuo buvo reiškiamas nepasitenkinimas trūkstamų Mokinio krepšelio lėšų ugdymo procesui, meras V.Laurinaitis ir pakvietė visų frakcijų atstovus bendrai rasti sprendimą, kuriuo būtų suderintas visų bendruomenių interesas. Jis taip pat pasiūlė į šią darbo grupę įtraukti ir mokyklų bendruomenes.

Be the first to comment on "Sprendimas dėl mokyklų ateities atidėtas mėnesiui"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*