Prasideda mokyklų uždarymo metas

Šią savaitę posėdžiauti pradeda Šilutės rajono savivaldybės tarybos komitetai. Juose bus analizuojami kitą savaitę vyksiančio Tarybos posėdžio sprendimo projektai. Vienas jų išties sudėtingas – numatomas kelių rajono mokyklų uždarymas, kuris gražiai įvardinamas „švietimo tinklo pertvarka“. Tai neišvengiama, mat mažėjant mokinių skaičiui ši sistema pradeda nebeišgyventi. Vis dėlto tai labai nepopuliarus politinis sprendimas, po kurio galima netekti rinkėjų palaikymo. Ypač tai aktualu šiais – rinkimų į Seimą – metais.   

Šiandien pirmieji savo žodį dėl šios „pertvarkos“ tars Ekonomikos ir finansų komiteto nariai. Jų priedermė – analizuoti ekonominę Savivaldybės situaciją. Šiame komitete yra kompetentingų finansiniais klausimais narių, tad tikrai bus atidžiai skaičiuojama.

Šilutės r. savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Birutės Tekorienės parengtame sprendimo projekte sakoma, kad bus „pertvarkomas“ (uždaroma) Žemaičių Naumiesčio Degučių skyrius ir Pašyšių pagrindinė mokykla. Politikams, taip pat ir visuomenei, tai neturėtų būti netikėta žinia, nes jau keletą metų dėl mokinių stygiaus apie šias mokyklas buvo kalbama.

Tačiau apie Gardamo ir Traksėdžių pagrindines mokyklas, jų „pertvarką“ (uždarymą), bent jau garsiai (oficialiai), prabilta tik dabar. Tad suprantamas tų gyvenviečių bendruomenių narių sujudimas ir šokas. Gardamiškiai pagal šį „pertvarkos“ planą toliau mokysis Žemaičių Naumiesčio ugdymo įstaigose. Traksėdžių gyvenvietės mokiniai keliaus į Šilutės miesto mokyklas. Čia liks tik vaikų darželis ir pradinė mokykla, kuri taps Šilutės Žibų pradinės mokyklos skyriumi.

Tokia „pertvarka“ numatoma dėl to, kad pradėjo visiškai nebeužtekti „mokinio krepšelio“ (MK) lėšų. Kažkada pažangi buvusi MK lėšų skyrimo sistema, sumažėjus mokinių skaičiui, tapo nebeefektyvi. Keletą metų tokiu būdų į savivaldybes patenkančios lėšos dar būdavo „perskirstamos“ dalį jų „paimant“ iš didesnių Šilutės rajono mokyklų mažesnėm išlaikyti. Tačiau praėjusiais metais pasiekta riba, kada nebeužtenka MK pinigų ir didesnėms mokykloms – jos taip pat neišgyvena. Tad pamatę Seimo sprendimu Šilutės rajono savivaldybei skirtą 2016 metų biudžetą Šilutės rajono vadovai ėmėsi skubių ir labai drastiškų sprendimų.

Jie turėtų duoti ekonominį efektą – sprendimo projekte sakoma, kad po tokios reformos „bus sutaupoma“ apie 300 tūkst. eurų.

Parengto šios „pertvarkos“ sprendimo projekto „aiškinamojo“ rašto grafoje „neigiamos sprendimo pasekmės“ kalbama ir apie žmones – „sumažėtų… mokytojų darbo krūviai, ne visiems mokytojams bus galima pasiūlyti darbą kitoje mokykloje“. Kitų neigiamų aspektų sprendimo projekto rengėja daugiau neįžiūri.

Šiandien posėdžiaus daugiau ekonominius dalykus išmanantys Tarybos nariai, o ketvirtadienį savo nuomonę dėl šio sprendimo turės išsakyti Savivaldybės tarybos Socialinio komiteto nariai. Pastarąjį sudaro nemažai pedagogų, tad jame bus į šią problemą žiūrima jau kitu aspektu.

Parengtą Tarybos sprendimą galima pamatyti čia.  

Be the first to comment on "Prasideda mokyklų uždarymo metas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*