Martynui Purvinui – Pagėgių krašto Garbės piliečio vardas

Vasario pradžioje vykusiame Pagėgių savivaldybės tarybos posėdyje priimtas sprendimas, kuriuo Martynui Purvinui suteikiamas Pagėgių krašto Garbės piliečio vardas.

Pagėgių savivaldybėje vasario 16-ąją, minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, yra įvertinami ir pagerbiami savo darbais šiam kraštui nusipelnę žmonės. Kitą antradienį architektui, Mažosios Lietuvos kultūros paveldo tyrinėtojui, kultūrininkui M. Purvinui Pagėgių kultūros centre vyksiančiame iškilmingame Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjime bus suteiktas Garbės piliečio vardas ir įteiktas tai liudijantis Pagėgių krašto Garbės piliečio ženklas.

Architektas Martynas Purvinas, drauge su žmona Marija Purviniene, yra daug nusipelnę tyrinėdami Mažosios Lietuvos architektūros paveldą. Nemaža dalis šių tyrimų yra publikuota jų parengtose knygose. Plačiausiai ir išsamiausiai yra aprašomos šių mokslininkų tyrinėtos Amžino poilsio vietos dviejų dalių leidinyje „Mažosios Lietuvos kapinės ir antkapiniai paminklai“. Gausūs pamario krašto kaimų istoriniai, socialiniai bei architektūriniai tyrinėjimai publikuoti leidinyje „Mažosios Lietuvos kaimų istorinė raida“. Autorius planuoja išleisti keletą šių tyrimų tomų. Didelis M. Purvino nuopelnas šiam kraštui yra jo redaguotas „Mažosios Lietuvos enciklopedijos“ trečias tomas bei pagalba redaguojant antrąjį.

Pagėgių krašto istorinės architektūrinės ypatybės yra paskelbtos leidinyje „Lietuvos dvarų sodybų atlasas. Pagėgių savivaldybė“. Daugybėje publikacijų, pasirodžiusių įvairiuose žiniasklaidos leidiniuose, nemažai dėmesio taip pat yra skiriama ir Pagėgių savivaldybės istoriniam bei architektūriniam paveldui.

Nuo 1991 metų pagal Martyno ir Marijos Purvinų sumanymą yra tvarkomas Mažosios Lietuvos Panteonu vadinamos Bitėnų kapinaitės.

Nuotraukoje:
M.Purvinas ir M.Purvinienė. Juo dažnai gali sutikti ką nors tyrinėjančius – darbinėje aplinkoje.

Be the first to comment on "Martynui Purvinui – Pagėgių krašto Garbės piliečio vardas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*