Kokią žinią rinkėjams internetu siunčia kandidatai

Vis mažiau laiko lieka iki spalio 9-tąją vyksiančių rinkimų į Lietuvos respublikos Seimą. Kokią žinią mums, rinkėjams, siunčia aštuoni dėl vienos vietos besivaržantys kandidatai, kad įtikintų esantys verti mūsų pasitikėjimo ir, svarbiausiai, mūsų balso.  

Kiekvienas iš jų rungiasi (ar taip bent turėtų) skleisdami savo bei partijos, kuriai atstovauja, idėjas ir mintis. Šiais informacijos sklaidos laikais daryti tai yra ir lengva, ir nelengva. Lengva, nes jau tikrai didžioji visuomenės dalis naudojasi kompiuteriais ir internetu, tad agituoti galima tiesiog patogiai sėdint namuose. Ir vis dėl to tai daryti nėra lengva (gal paprasta), nes žinios ir naujienos internete labai greitai „dengia“ viena kita „ant viršaus“. Nekreipdami dėmesio į pastarąją aplinkybę, pabandykime pažiūrėti, ką ir kaip kandidatai transliuoja internetu.

Pradžioje verta prisiminti, kad Šilutės apygardoje kandidatuoja Algirdas Gečas, Aloyzas Ignašius, Arvydas Jakas, Rimantas Jaruškevičius, Kęstas Komskis, Alfredas Stasys Nausėda, Artūras Skardžius, ir Sandra Tamašauskienė. Politines priklausomybes palikime kitam kartui, o į kandidatus pažiūrėkime tiesiog kaip asmenis, kurie gali pasinaudoti šiuolaikinėmis technologijomis.

Visagalis FB – „Feisbukas“

Tai vienas iš populiariausių esamų socialinių tinklų pasaulyje. Dėl to ir žinias juo skleisti patogu ir labai paprasta: tiesiog susikūrus paskyrą, ar puslapį, rašyti jame lyg ir dienoraštį. Dar galima pridėti nuotraukų, ar video vaizdų. Galima nuomonę išsakyti, pritariamai paspaudus nykštį, ar kitą ženkliuką ir taip per emocijas išreikšti požiūrį. O taip pat galima sulaukti reakcijų komentarų pavidalu. Žodžiu, be galo paprasta.

Didžioji dauguma mūsų kandidatų (ar jų komandų narių) šią galimybę žino ir stengiasi ją išnaudoti. Vis tik vienas iš jų – R.Jaruškevičius – neturi savo paskyros, tad ir nesinaudoja šia galimybe. Tai gali būti ir vienas iš kandidato vertinimo kriterijų.

A.S.Nausėda – vyriausias kandidatas turi FB paskyrą, bet… joje paskutinis įrašas darytas praėjusių metų birželio 22 d. Tad sakyti, kad šis asmuo naudojasi socialiniu tinklu, būtų neteisinga. A.Ignašius taip pat turi FB paskyrą. Čia kiek „šviežesnės“ žinios iš šių metų liepos 7 dienos Valstybės dienos minėjimo. Yra ir gegužės 19 dienos nuotrauka su partijos pirmininku. Ir viskas – žinių apie save, ar pasisakymų kokiu nors valstybės valdymo klausimu, nėra.

Kitą grupę sudaro turintys ir besinaudojančių FB galimybėmis. A.Gečas, A.Jakas ir S.Tamašauskienė čia demonstruoja savo gyvenimą, prisistatydami kaip greta mūsų gyvenantys žmonės. Tačiau jau prasideda ir politika – A.Gečas yra įkėlęs savo rinkiminį plakatą ir skelbia nemažai įvairių samprotavimų. Daugumos jų atspirties taškais, kaip ir dera tikram istorikui, imami iš praeities: Vinco Kudirkos „Seno tilto atsiminimų“, pastebint valdančiojo elito abejingumą „paprasto žmogaus reikalams “. Prisimenamas ir Vinstonas Čerčilis su savo posakiu, kad demokratija – bloga valdymo forma, bet geresnės niekas nesugalvojo. Yra ir nusistebėjimas, kad nuo 2001 metų rugsėjo 11-tosios jau praėjo 15 metų. Anksčiau visokių savigyros nuotraukų pridėta. Tačiau, kodėl jis kandidatuoja į parlamentą, ir ką norėtų ten nuveikti ar padaryti – nėra.

A.Jakas savo FB paskyrą naudoja daugiau ne politikai, o savo gyvenimo atvaizdavimui tinkle: čia jo išvykos, artimieji, verslo kelionių žemėlapiai. Yra ir kandidato partijos sąrašo numeris. Panašu, kad A.Jakas supranta, kad šansų būti išrinktu yra nedaug, tad ir pastangų tam neskiria, savo jėgas koncentruodamas į verslą – rinkiminių dalykų jis čia taip pat neskelbia.

K.Komskis FB paskyroje pristato išimtinai savo visuomeninį gyvenimą – susitikimus su rajono gyventojais, pokalbius ir po vieną, ir būriais su jais. Yra ir nusistebėjimų, kaip blogai tvarkėsi kažkokia ministrė. Asmeninio gyvenimo čia nėra – rinkėjams kaip žmogus jis neprisistato. Gal todėl kai kurie dalykai ir apauga gandais. Iš kitos pusės – bet kokia reklama yra reklama.  Nevengia jis ir linksmesnių vaizdelių, kur buvo nufotografuotas jo reklaminis plakatas greta oponentės.

Panašiai ir A.Skardžius: jo FB paskyroje susitikimų ir visokių susirinkimų demonstravimas, daugybė nuotraukų iš renginių. Iš to galima atkreipti dėmesį, kad šis šilutiškių prieš ketverius metus į Seimą išrinktas politikas per pastaruosius keletą mėnesių, ko gero, keletą kartų daugiau bendravo su žmonėmis, nei per visus tuos ketverius metus. Jis taip pat nevengia pajuokauti, nes yra nuotrauka, kai per žuvienės virimo čempionatą vaikščiojo simboliškai su didžiuliu šaukštu. O štai jį visoje Lietuvoje išgarsinusio šokio Vydūno gimnazijoje per Rugsėjo 1-ją – kažkodėl nėra. O jis sulaukė didžiulio susidomėjimo – jį peržiūrėjo daugiau kaip 11 tūkstančių kartų. Juk reklama visada yra reklama, kokia ji ir bebūtų.

S.Tamašauskienė nedaug išsiskiria iš konkurentų. FB paskyroje vyrauja jos kelionės po kraštą ir draugų būrimas. Gal ir neprastai sugalvojo ji (ar jos rinkimų komanda), kai bendraminčiai pasikabina jos plakatėlį, tokiu būdu garsindami jos vardą. Gal tik kai kada pasirenkamos vietos tam skelbimui, kur ant tvorų, ne visada estetiškai atrodo.

Baigiant FB reikalus belieka tik reziumuoti, kad apie kokius nors savo rinkiminius programinius dalykus nei vienas iš aštuonių kandidatų socialiniame tinkle nekalba, nesiūlo bei nekomentuoja. Taigi nesinaudoja populiariu ryšius su rinkėjais.

Internetinės kandidatų svetainės

Tačiau kai kurie žinią Lietuvai ir pasauliui apie save transliuoja per savo internetines svetaines. Jas turi K.Komskis (www.komskis.lt), A.Skardžius (skardzius.lt)  ir S.Tamašauskienė (www.sandratamasauskiene.lt).

Jos nedaug nuo FB skiriasi, nes ir čia yra daugybė savigyros, ar savo nuopelnų pristatymo. Gal tik kai kurie dalykai gerokai nuodugniau parašomi, išryškinant pozicijas. Ir tik vienoje svetainėje yra pristatoma šiokia tokia rinkimų programa, pozicija, deklaruojant, su kokiomis politinėmis, visuomeninėmis bei kultūrinėmis nuostatomis siekiama pelnyti rinkėjų palankumą.

Be the first to comment on "Kokią žinią rinkėjams internetu siunčia kandidatai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*