Ventėje skambėjo amerikiečių džiazas

Kintuose aštuntą kartą vykstančio muzikos festivalio paletėje šiemet atsirado vietos ir džiazui. Liepos 21 d. Ventėje koncertavo svečiai iš JAV – Nebraskos universiteto Omahoje džiazo ansamblis UNO JAZZ COMBO, vadovaujamas Dareno Pettit ir šio universiteto džiazo studijų programų vadovo Pete Madseno. Marių pakrantėje vykęs koncertas, kuriame skambėjo ansamblio muzikantų džiazinės kompozicijos, sulaukė didelio žiūrovų susidomėjimo.

UNO JAZZ COMBO į Kintų muzikos festivalį atvyko tiesiai į Latvijos, kur dalyvavo tarptautiniame Saulkrasti džiazo festivalyje. Svečiai buvo maloniai nustebinti aukštu Kintų muzikos festivalio meniniu lygiu. Amerikiečių grupės vadovas Pete Madsenas, į Lietuvą atvykęs nebe pirmą kartą, liko sužavėtas ne tik nuostabia Pamario krašto gamta, bet ir tuo, jog tokiame mažame miestelyje vyksta puikūs profesionalios muzikos koncertai. „Lietuvoje lankausi jau šeštą kartą ir kiekvieną kartą atrandu naujų nuostabių jūsų šalies kampelių. Su Nebraskos universiteto džiazo ansambliu esame dalyvavę Kauno ir Klaipėdos džiazo festivaliuose, todėl žinau, kad džiazas čia yra mylimas ir turi daug gerbėjų. Smagu, kad, Ventėje vykęs mūsų koncertas sulaukė tokio didelio žiūrovų dėmesio. Tai rodo, kad jūsų festivalis yra reikalingas ir patrauklus klausytojams“, – po koncerto sakė amerikiečių grupės vadovas Pete Madsenas.

Nebraskos universiteto iš Omahos džiazo ansamblyje muzikuoja džiazo studijų programos studentai, būsimieji profesionalūs džiazo atlikėjai, aranžuotojai, džiazo muzikos kūrėjai.  Ansamblio koncertuose Latvijoje ir Lietuvoje skambėjo pačių studentų sukurtos džiazinės kompozicijos, pasižyminčios novatoriškumu, jaunatviška energija ir šiuolaikišku skambesiu. Koncerte Ventėje klausytojai turėjo progos išgirsti ne tik tradicinius Amerikos džiazo instrumentus – saksofoną, tromboną, mušamuosius, gitaras, bet ir vibrafoną.

UNO JAZZ COMBO ansamblis kasmet dalyvauja įvairiuose džiazo festivaliuose tiek Jungtinėse Amerikos Valstijoje, tiek už šalies ribų. Kolektyvas yra ne kartą koncertavęs Baltijos šalyse, Kinijoje, Pietų Korėjoje, Japonijoje.

Su Lietuvą amerikiečius sieja jau dvidešimt metų trunkanti draugystė su Šiaulių universitetu, su kuriuo yra pasirašyta bendradarbiavimo sutartis. Abu šie universitetai kone kasmet vykdo įvairius kultūrinių mainų projektus, kurių dėka amerikiečių studentai turi galimybę koncertuoti Lietuvoje, o Šiaulių universiteto meno kolektyvai rengti koncertines išvykas į JAV. „Kultūrinių mainų dėka Lietuvoje jau ne kartą koncertavo Nebraskos universiteto Omahoje chorai, pučiamųjų instrumentų simfoninis orkestras, džiazo ansambliai, o JAV su didžiuliu pasisekimu koncertavo šiauliečių meno kolektyvai – liaudiškos muzikos ansamblis „Saulė“, studentų choras „Studium“, merginų choras „Pavasaris. Per dvidešimt metų kultūrinių mainų programoje iš abiejų šalių dalyvavo per 700 žmonių!“, – sako amerikiečių viešnagės Lietuvoje vadybininkas Zenonas Ripinskis.

Svečiai iš Omahos Kintuose turėjo progos ne tik susipažinti su nuostabia krašto gamta, bet ir su jo istorija, aplankė Vydūno muziejų, su Kintų muzikos festivalio direktore Audra Juodeškiene pasidalijo muzikinių renginių organizavimo patirtimi, aptarė tolesnio bendradarbiavimo galimybes.

„Esame sužavėti svetingumu ir šiltu priėmimu. Dėkojame Kintų muzikos festivalio direktorei A. Juodeškienei ir Šiaulių universiteto kultūrinių projektų vadybininkui Z. Ripinskiui už galimybę čia atvykti. Patyrėme begalę malonių akimirkų ir išsivežame puikius įspūdžius iš jūsų svetingo krašto, – išvykdami sakė Nebraskos universiteto džiazo ansamblio muzikantai ir vadovai.

UNO JAZZ COMBO Lietuvoje dar lankėsi Palangoje ir Šiauliuose. Palangoje svečiai apsilankė anglų kalbos vaikų vasaros stovykloje, o Šiaulių universitete dalyvavo susitikime su Šiaulių universitete buvo aptarti būsimieji tarptautinių akademinių ir kultūrinių mainų projektai.

1 Comment on "Ventėje skambėjo amerikiečių džiazas"

  1. balsas | 2019-07-26 at 08:35 |

    paklauskit pono Laužiko ar jis ką nors suprato ar tik pasirodė jog ponas esu.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*