Skaitmeninio raštingumo mokymai bibliotekose: sužinoti, išbandyti, suprasti

„Prieš kelias savaites nustebinau savo dukrą, gyvenančią Vilniuje, parašydamas jai žinutę per feisbuką“, – šypsosi Romualdas Ličys (61 m.), skaitmeninio raštingumo mokymų,  organizuojamų pagal projektą „Prisijungusi Lietuva”: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“, dalyvis. „Niekada nesinaudojau kompiuteriu ir neturiu nei kompiuterio, nei išmaniojo telefono, todėl dukrai buvo staigmena gauti iš manęs žinutę elektroniniu būdu”, – pridūrė Romualdas.

Panašia patirtimi galėtų pasidalinti ne vienas šių skaitmeninio raštingumo mokymų dalyvis. Daugeliui iš jų mokymai suteikia praktinių žinių, kaip naudotis skaitmeniniu įrenginiu, kaip pirkti, mokėti mokesčius, bendrauti ir bendradarbiauti internetu. Jau daugiau nei 20 tūkstančių Lietuvos gyventojų dalyvavo viešosiose bibliotekose vykstančiuose mokymuose, o iki projekto pabaigos planuojama apmokyti ne mažiau nei 100 tūkstančių suaugusiųjų, vyresnių nei 18 metų.

Viešosiose bibliotekose ir daugelyje jų kaimiškųjų filialų gyventojai gali mokytis ne tik skaitmeninio raštingumo pradmenų, bet ir gilinti jau turimas žinias bei įgūdžius. Siūlomos net 9 programos, kuriose gali dalyvauti pradinių žinių turintys dalyviai: „Būk aktyvus, unikalus ir verslus”, „Efektyvus laiko planavimas ir bendravimas”, „Atsakingas turinio skelbimas internete ir saugus naršymas”, „Inovatyvus savęs pristatymas”,  „Skaitmeninių nuotraukų apdorojimas ir saugus dalijimasis”, „Pristatymų rengimas“, „Valstybės paslaugos internetu kiekvienam“, „Sumaniau apsipirkime ir atsiskaitykime internetu“, „Planuokime laisvalaikį internetu“. Tikimasi, kad kiekvienas, nepriklausomai nuo jo turimos skaitmeninės patirties, atras sau aktualią mokymosi temą. Išsami informacija apie kiekvieną programą skelbiama https://mokymai.vipt.lt/.

„Mes labai džiaugiamės, jog skaitmeninio raštingumo mokymai vyksta mūsų bibliotekoje”, – sako Laima Dumšienė, Šilutės rajono savivaldybės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorė. „Šių dienų pasaulyje technologijos sparčiai vystosi, keisdamos žmonių gyvenimą. Šiame kontekste biblioteka negali likti nuošaly. Skaitmeninio raštingumo mokymai viešojoje bibliotekoje ir jos 21-ame filiale prasidėjo dar kovą, o dėsto trylika kvalifikuotų bibliotekos darbuotojų, turinčių skaitmeninių įgūdžių ugdymo patirties. Pas mus mokosi senjorai, jaunimas bei ieškantys darbo asmenys. Žinoma, dažnai sunku įtikinti žmones ateiti į mokymus, nes, pasak jų, jiems to nereikia arba jie jau viską žino apie technologijas. Tačiau baigę mokymus dalyviai pritaria, kad įgijo kur kas daugiau praktinių įgūdžių ir žinių. Mus pažįsta, sveikinasi gatvėje ir vis dažniau užsuka į biblioteką,” – džiaugiasi direktorė L. Dumšienė.

Kviečiame ir Jus užsiregistruoti į mokymus! Registruokitės telefonu 8 620 20 961, e. paštu [email protected] arba atvykite į artimiausią biblioteką.

Projektą įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija. Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Skaitmeninio raštingumo mokymus organizuoja asociacija „Viešieji interneto prieigos taškai“ kartu su partneriais UAB „Baltijos kompiuterių akademija”, Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija ir VŠĮ „Informacinių technologijų institutas”.

Šilutės F. Bajoraičio bibliotekos informacija 

Be the first to comment on "Skaitmeninio raštingumo mokymai bibliotekose: sužinoti, išbandyti, suprasti"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*