Kraštiečių sueiga prasidėjo žaismingu žinių patikrinimu  (NUOTRAUKOS) (VIDEO)

Šiandien kraštiečiais vadinami buvę šilutiškiai, bibliotekininkų sukviesti, penktą kartą rinkosi į gražiu vardu „Šviesos parnešti, gera padaryti…“ sueigą. Dvi dienas truksianti renginys – tai galimybė šilutiškiams pabendrauti su daug pasiekusiais kraštiečiais, o jiems – pasižiūrėti, kaip keičiasi jų gimtinė.

Nors oras ir nebuvo tam itin palankus, tačiau šventės rengėjai nutarė nekeisti suplanuoto scenarijaus ir viskas vyko Šilutės F.Bajoraičio bibliotekos kiemelyje. Čia ir prasidėjo pirmoji pažintis su svečiais, kur vyko žaismingai Marijaus Budraičio vedamas žinių turnyras „Pažink Šilutę kitaip…“.

Svečių sutikimo metu kiekvienam kraštiečiui buvo užrištos skirtingų spalvų skarelės. Jos ir tapo skirstymo į komandas būdas. Taip radosi trys komandos, kurios po Šilutės savivaldybės mero Vytauto Laurinaičio sveikinimo kalbos, rungėsi su čia gyvenančiais šilutiškiais: svečių komandoms reikėjo atsakyti į jų iš anksto parengtus klausimus. Pavyzdžiui, kokius paukščius seniau buvo leista naikinti tuometinėje Šilokarčemoje be jokio valdžios leidimo, arba kokios parduotuvės nėra niekada buvę Šilutėje. O taip pat, koks Šilutės simbolio – evangelikų liuteronų bažnyčios bokšto aukštis.

Nors prieš šilutiškius rungėsi ir labai daug pasiekę bei žinomi kraštiečiai, tačiau tai nenulėmė greitos jiems pergalės. Pergalę pasiekė aktoriaus, fotografo ir diplomato Juozo Budraičio komanda, kuri, atsakiusi, dviem taškais įvertintą klausimą, kurioje kapo vietoje buvo statomas krikštas, nusvėrė žaidimo eigą į savo pusę.

Vėliau bibliotekos erdvėse buvo atidarytos trys parodos. Įprastoje parodų salėje buvo rodoma Romos Auškalnytės, šiuo metu gyvenančios ir kuriančios Suomijoje, grafinė instaliacija. Ji liudija jos įspūdžius, kuriuos patyrė vienoje iš Suomijos salų, kai naktimis vienintelė šviesa buvo tik kas kelias sekundes nušvintantis švyturys. Tad ir parodos darbai buvo rodomi tamsoje ir matomi tik apšviečiant juos švyturio spindulį imituojančia prožektoriaus šviesa.

Kitoje – konferencijų salėje – buvo surengta Portugalijoje gyvenančios Violetos Harvey fotografijų paroda. O nedaugeliui dar žinomoje bibliotekos erdvėje – buvusioje statybininkų mokyklos mokymo bazėje Tilžės g. 12 – veikė Manto Maziliausko kūrybos veiksmu pavadinta instaliacija „Svečių kambarys, arba Nemirtingumas“. Autorius sakė, kad vaikystėje į šį namą yra žiūrėjęs pro kitoje gatvės pusėje stovinčio namo langus. Dabar priešingai – viskas keičiasi, juda, viskas yra veiksme.

Atidarius šias parodas, svečiai buvo pakviesti į pažintį su pamario krašto kultūros paveldu: jiems buvo surengta Nemuno deltos regioninio parko edukacinė – pažintinė kelionė „Potvynio apsuptyje“.

Rytoj iš ryto svečiai ir šilutiškiai kviečiami į F.Bajoraičio viešąją biblioteką. Čia atskirose erdvėse bus bendraujama su kraštiečiais – jie dalinsis savo žiniomis, atradimai ir pasiekimais.

Be the first to comment on "Kraštiečių sueiga prasidėjo žaismingu žinių patikrinimu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*