Dainų šventėje Klaipėdoje ir Pagėgių „Marguva“

Birželio 10, 11 dienomis Klaipėdoje vyko Vakarų Lietuvos krašto dainų šventė skirta Mažosios Lietuvos dainų šventės 90-mečiui paminėti. Pagėgių kultūros centro vyresniojo amžiaus žmonių liaudiškų šokių grupė „Marguva“, vadovaujama Gražinos Paliokienės, jau ne pirmą kartą dalyvauja šioje šventėje. Birželio 10 dieną visi kolektyvai dalyvavo generalinėje repeticijoje, o 11 dieną  vyko pati šventė. Ji prasidėjo iškilminga eisena kurioje, visi dalyviai su savo krašto atributika, žygiavo miesto gatvėmis.

Mažoji Lietuva – tai unikalus kraštas, davęs Lietuvai ne tik raštijos pradininkus, spaudą, bet ir ne mažai prisidėjusi prie dainų švenčių  tradicijos užgimimo Lietuvoje. Mažosios Lietuvos ir Klaipėdos krašto lietuvių dainų švenčių istorija – įdomus ir savitas reiškinys, kurių pradžia siekia kur kas  ankstesnis laikotarpis – XIX a. pabaiga. Jau nuo tada Mažojoje Lietuvoje – Tilžėje, Rambyne, Ragainėje ir kitur vyko gana gausios lietuviškos chorų šventės. Jas rengė susikūrusios pirmosios lietuvių giedotojų draugijos, kurių šauklys buvo Vydūnas. 1927 m. ši tradicija išaugo į pirmąją Mažosios Lietuvos lietuvių dainų šventę Klaipėdoje.

Šiandienos globaliame pasaulyje kaip niekad aktualu ne tik išsaugoti, bet ir puoselėti tautos tradicijas ir didžiuotis savo kultūriniu palikimu. Dainų šventė visais laikais buvo tautinio bendrumo ir pilietiškumo stiprintoja.

Dainų šventėje dalyvavo kolektyvai iš Klaipėdos,Gargždų, Alytaus, Jurbarko, Pagėgių, Kaišiadorių, Kelmės, Kuršėnų, Lazdijų, Marijampolės, Mažeikių, Naujosios Akmenės, Pasvalio, Plungės, Rietavo, Šiaulių, Tauragės, Vilniaus, Zarasų, Anykščių, Druskininkų, Kupiškio, Palangos, Rokiškio, Trakų, Ukmergės, Utenos, Nidos, Šakių, Šilalės, Kauno, Kretingos, Panevėžio, Prienų, Punsko, Skuodo, Šilutės, Širvintų, Kalvarijos, Priekulės, Telšių savivaldybių. Šventės rengėjai ir organizatoriai: Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“, Lietuvos Nacionalinis kultūros centras, Klaipėdos miesto savivaldybė. Dainų šventės meno vadovas ir direktorius – Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ tarybos pirmininkas, Klaipėdos universiteto docentas, mišraus choro „Pajūrio aidos“ vadovas Algirdas Šumskis. Dainų šventės režisierius – aktorius, režisierius Sigutis Jačėnas.

Kultūros centro informacija

Be the first to comment on "Dainų šventėje Klaipėdoje ir Pagėgių „Marguva“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*