Apibendrinti Vydūno jubiliejui skirto tarptautinio ekslibriso konkurso rezultatai

Penktadienį, gruodžio 1-ąją, prasidėjus kalendorinei žiemai, Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje buvo susumuoti tarptautinio ekslibrisų konkurso „Exlibris. Vilhelmui Storostai Vydūnui – 150“ rezultatai. Buvo pristatyti darbų autoriai, paskelbti nugalėtojai. Taip pat atidaryta šių darbų paroda bei pristatytas katalogas.

Pasidžiaugti rezultatais atėjo ne tik šilutiškiai, bet taip pat atvyko ir šio konkurso vertinimo komisijos nariai bei kai kurie šiame konkurse dalyvavę autoriai. Be galo smagu, kad tarp jų buvo pirmosios ir trečiosios vietų nugalėtojos Karina Piečaitytė – pirmoji vieta ir Tatjana Mackevič – trečioji vieta.

Pasidžiaugti šiuo Šilutės bibliotekos surengtu konkursu bei įteiki Šilutės mero padėką šio tarptautinio konkurso pirmosios vietos nugalėtojai K.Piečaitytei atvyko ir Šilutės rajono vadovas Vytautas Laurinaitis. Prizinių vietų konkurso nugalėtojoms laureato diplomus įteikė ir Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorė Laima Dumšienė. Antrosios vietos nugalėtojas Arpad Šalamon iš Slovėnijos šiame renginyje nedalyvavo. Tad jam diplomas bus išsiųstas paštu.

Iš viso į balandžio mėnesį Šilutės bibliotekos paskelbtą kvietimą dalyvauti „Exlibris. Vilhelmui Storostai Vydūnui – 150“ konkurse atsiliepė 41 ekslibrisų kūrėjas iš 17 pasaulio šalių. Kai kurie sukūrė ir atsiuntė po keletą darbų, tad Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos ekslibrisų rinkinys pasipildė 81 nauju darbu. Įdomu, kad prieš 25 metus, minint Vydūno 125-gimimo metines, Šilutės bibliotekininkai taip pat buvo surengę tarptautinį filosofui skirtų ekslibrisų konkursą.

Kaip ir tuo metu, dauguma mažosios grafikos darbų buvo skirta pačiam Vydūnui, dalis dedikuoti Vilniaus universitetui, Lietuvos Respublikos kultūros ministrui, Vydūno draugijai, Šilutės Fridricho Bajoraičio viešajai bibliotekai bei kitoms organizacijoms. Ekslibrisai taip pat kurti Vaciui Bagdonavičiui, Alfonsui Čepauskui, Aldonai Ruseckaitei, Viktorijai Daujotytei ir kitiems.

Apie konkursą bei tai, kaip vyko vertinimo komisijos darbas, papasakojo jos pirmininkė Edita Radvilavičiūtė – Utarienė. Dailininkė – vitražistė, Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė, pasidžiaugė, kad sulaukta labai brandžių mažosios grafikos darbų, tad komisijai teko labai nelengva užduotis – išrinkti nugalėtojus tarp gerų ir labai gerų. Ji taip pat pasidžiaugė, kad šalia patyrusių meistrų dalyvavo ir nemažai jaunimo. Apie konkursą bei darbus kalbėjo ir kiti komisijos nariai – Vydūno draugijos pirmininkas Tomas Stanikas bei dalininkai Virginija Kalinauskaitė, Daliutė Ivanauskaitė-Kezienė.

Apdovanotos buvo ne tik šio konkurso laureatės. Padėkomis konkurse dalyvavusius dalininkus taip pat įvertino ir Lietuvos dailininkų sąjunga, Kintų Vydūno kultūros centras, Šilutės Vydūno gimnazija, Šilutės F.Bajoraičio viešoji biblioteka bei Vydūno draugija. Jos pirmininkas T.Stanikas įteikė padėkas Aušrai Čapskytei ir Kristinai Žilinskaitei. Lietuvos dailininkų sąjunga skyrė padėkas meksikiečiui Adrian Herrera Madariaga ir grafikui iš Vokietijos Wilhelm Matthias Jun. Kintų Vydūno kultūros centro padėka buvo apdovanota Rasa Janulevičiūtė. Šilutės Vydūno gimnazijos padėkomis buvo įvertinti Martin R. Baeyens (Belgija), Adrian Mudder (Vokietija) ir Arūnas Vaitkus. Šilutės F.Bajoraičio viešoji biblioteka savo padėkas skyrė bulgarui Roumen Mihaylov ir dalininkui iš Serbijos Miroslav Savkov.

Apie savo darbą bei taip, kaip prie jo buvo eita, kalbėjo šio konkurso laureatės Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos grafinio dizaino specialybės trečio kurso studentė K.Piečaitytė bei šią mokymo įstaigą jau baigusi T.Mackevič. Susirinkusiems buvo įdomu išgirsti, kaip jaunos merginos surado sprendimą ir iš vis, kaip sužinojo apie Vydūną.

Savo įžvalgomis apie ekslibrisus, jų kūrimą bei šį konkursą pasidalino ir Lietuvos dailininkų sąjungos narys, grafikas, Lietuvos ekslibrisų sąjungos Garbės pirmininkas, daugelio ekslibrisų parodų rengėjas Alfonsas Čepauskas.

EklibrisPabaigoje ekslibrisų kūrėjams, vertinimo komisijos nariams, įstaigoms bei organizacijoms, kurioms buvo kurti ekslibrisai, buvo padovanoti šio konkurso darbų katalogai. O tiems, kurie nedalyvavo šiame renginyje, visa tai bus išsiųsti paštu.

Ypatingai jaukią to penktadienio vakarą kūrė Šilutės meno mokyklos kanklininkės Marija, Aistė, Radvilė, Emilija ir Indrė. Visi buvo sužavėti  šiuolaikiškai atliktais muzikiniais kūriniais.

Taip Šilutėje ramiai, labai jaukiai ir šiltai prasidėjo jubiliejinėms Vydūno 150 gimimo metinėms skirti renginiai.

Ovidijaus Kuldos nuotraukos. 

1 Comment on "Apibendrinti Vydūno jubiliejui skirto tarptautinio ekslibriso konkurso rezultatai"

  1. Puiku, kad tokios įdomios parodos yra rengiamos Šilutėje.Dėkoju.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*