Antrajame ture varžysis A.S.Nausėda ir S.Tamašauskienė

Neįprasta, tačiau tik nakčiai persiritus į antrą pusę pamažu ėmė ryškėti sekmadienį vykusių rinkimų į Seimą vaizdas. Tuomet ir paaiškėjo, kad antrajame rinkimų ture po dviejų savaičių Šilutės rinkimų apygardoje varžysis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Alfredas Stasys Nausėda ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė Sandra Tamašauskienė. Šie rezultatai atspindi bendras tendencijas, kurios paaiškėjo suskaičiavus partijų balsus.      

Kas atstovaus Šilutės rajono gyventojus nekantravo sužinoti dauguma rinkėjų. Tačiau preliminarūs Vyriausiosios rinkimų komisijos skelbiami rezultatai dėl kažkokių trikdžių pasirodė jau tik po vidurnakčio. Lyderiauti iš karto ėmė A.S.Nausėda. Iš paskos jam visą laiką sekė S.Tamašauskienė. Tokia padėtis išliko suskaičiavus visų 28 Šilutės apygardos apylinkių rinkėjų balsus. Į istoriją nueinančio dabartinio Seimo atstovams, dabar atstovaujantiems rajono gyventojus, – Kęstui Komskiui ir Artūrui Skardžiui – beliko pavydėti rinkėjų palaikymo ir palinkėti jiems sėkmės antrajame ture aiškinantis rinkėjų simpatijas.

Penktuoju iš aštuonių kandidatų tapo Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio kandidatas Algirdas Gečas. Už jo Arvydas Jakas – Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), Aloyzas Ignašius – Darbo partija. Mažiausiai rinkėjų palaikymo sulaukė Antikorupcinės N.Puteikio ir K.Krivicko koalicijos (Lietuvos centro partija, Lietuvos pensininkų partiją) atstovas Rimantas Jaruškevičius.

Kalbant skaičiais A.S.Nausėda sulaukė 3647 rinkėjų palaikymo. O tai  24,27 % visų dalyvavusių rinkėjų. S.Tamašauskienė – 2661, kas yra 17,71 % rinkėjų, K. Komskis – 2305, 15,34 %, A.Skardžius – 1938 arba 12,9 %, A.Gečas – 1786 arba 11,89 %, A.Jakas – 909 arba 6,05 %, A.Ignašius 356 – 2,37 % ir R.Jaruškevičius 311 arba 2,07 % Šilutės apygardos rinkėjų.

Visi šie politikai taip pat kandidatavo ir partijų sąrašuose – daugiamandatinėje apygardoje. Čia politikai buvo reitinguojami. Penki pagerino savo pozicijas partijų sąrašuose. A.S.Nausėda iš 65 pakilo į 30 vietą. S.Tamašauskienė gautą 61 vietą rinkėjų valia iškeitė į 53, A.Skardžius iš 23 pakilo į 14, A.Gečas iš 92 į 55, o R.Jaruškevičius iš 63 pakilo į 60. Tačiau K.Komskis buvęs antroje sąrašo vietoje prieš rinkimus, smuktelėjo dviem pozicijom į 4. A.Jakas iš 17 vietos rinkėjų valia nusileido į 23, o A.Ignašius iš 78 vietos smuktelėjo į 115 vietą.

Dabartiniai Šilutę atstovaujantys Seimo nariai turi vilties ir vėl jais tapti per partijų sąrašus. Nežiūrinti, kad K.Komskis ir kiek smuktelėjo žemyn, tačiau partija Tvarka ir teisingumas jau užsitikrino penkis Seimo nario mandatus. Tad jis būdamas ketvirtas gali būti jau kone užtikrintas. Juo labiau, kad į antrąją vietoją po reitingavimo pakilęs Petras Gražulis po dviejų savaičių varžysis Gargžduose antrajame ture. Nežiūrint nevienareikšmiškai vertinamo šio politiko, gargždiškiai pastoviai už jį balsuoja. Šį kartą jis varžysis su antrąją vietą gavusiu valstiečių ir žaliųjų kandidatu Broniumi Markausku. Jei P.Gražulis laimės, jis užleis vietą šeštuoju esančiame šios partijos sąraše.

Tuo tarpu A.Skardžiaus pozicijos nėra tokios aiškios – Lietuvos socialdemokratų partija gavo 13 mandatų. Po reitingavimo jis yra 14-tas. Tačiau antrajame ture turėtų rungtis keletą šio sąrašo pradžioje esančių kandidatų. Tad vilties tapti Seimo nariu A.Skardžius dar prarasti neturėtų.

Dalis Šilutės rajono gyventojų po rinkimų žemėlapio reformos balsuoja Pietų Žemaitijos apygardoje. Vienamandatinėje apygardoje užtikrintai pirmauja šiaip jau šilutiškis partijos Tvarka ir teisingumas narys Remigijus Žemaitaitis. Jam savo balsus atidavė 6421 arba 38,03 % šios apygardos rinkėjų. Antrajame rinkimų ture po dviejų savaičių jis varžysis su antroje vietoje rinkėjų valia esančiu Tėvynės sąjungos nariu Stasiu Šedbaru. Juo pasitikėjo 2894 arba 17,14 % šios apygardos rinkėjų.

Pusę Seimo jau turime: po balsavimo daugiamandatinėje apygardoje, 20 vietų jame iškovojo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, 19 – Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, 13 – Lietuvos socialdemokratų partija, 8 – Lietuvos liberalų sąjūdis, 5 – Lietuvos lenkų rinkimų akcija -Krikščioniškų šeimų sąjunga ir 5 – partija Tvarka ir teisingumas. Galutinai Seimo sudėtis paaiškės po dviejų savaičių, po antrojo rinkimų turo, kuris įvyks spalio 23 dieną.

Be the first to comment on "Antrajame ture varžysis A.S.Nausėda ir S.Tamašauskienė"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*