Stiprus vėjas pradėjo „Vėtrungių kelią“

Vakar net ir toli nuo Kuršių marių juntamam štorminiam – audros – vėjui siaučiant, 18 valandą Šilutėje prasidėjo tris mėnesius truksiantis „Vėtrungių kelio“ žaidimas.     

Vėjas, stiprus vėjas, o ypatingai štorminis vėjas, Muižės dvare netoli Kintų gyvenančiam Ernstui Vilhelmui Berbomui (Ernst Wilhelm Beerbohm) reiškė tikrą darbymetį. Tuomet visų Kuršių marių bei į jas įtekančių vandenų žvejybos prižiūrėtojas turėjo akylai stebėti, kaip žuvis gaudo pakrančių žmonės. Nes tik stiprus vėjas išjudindavo didelius ir sunkius plokščiadugnius kurėnus, kuriais tuomet ir prasidėdavo tikroji žvejyba. Tad be iš dangaus aukštybių tykančio audros pavojaus, neteisėtai ką darę žvejai galėjo tikėtis sulaukti žvejybos inspektoriaus E.V.Berbomo.

1844 metų birželio 26 dieną buvo paskelbtas valdžios įsakymas dėl „Dėl prideramos tvarkos žvejybos versle“. Šis teisės aktas ir buvo tas akstinas, kuris pastūmėjo išimtinai Kuršių marių laivų turėtojus per ilgą laiką sukurti laivų stiebuose esančias ir tik šiam regionui būdingas spalvingas vėtrunges, kurias anuomet vadino vėlukais.

Tad labai simboliška, kad pučiant tokiam stipriam ir štorminiam vėjui, Šilutėje vakar, birželio 26 dieną, ir prasidėjo Mažosios Lietuvos etnografinio regiono pažinimui skirtas žaidimas „Vėtrungių kelias“. Šilutėje, prieš ketverius metus jis ir buvo pramanytas, tad simboliška, kad čia jis prasideda. Tuo tarpu baigiasi nebūtinai Šilutėje – kiekvienais metais jo užbaigimas, kuris pasirinktas turistinio sezono pabaiga – rugsėjo 27 dieną, gali būti ir pas žaidimo partnerius. O jie yra visame šiame etnografiniame regione – nuo Smalininkų iki Nidos.

Visa ko esmė – pagal pasiūlytas sąlygas, žaidėjams reikia susipažinti su šio regiono kultūra bei kitais pasiūlytais dalykais. Daugiausiai pasiekusiems ir pažinusiems – skiriami prizai. Visa paaiškinta „Vėtrungių kelio“ žaidimo interneto svetainėje.

Taigi vakar, birželio 26 dieną, pučiant stipriam, ar net štorminiam vėjui, skambant istorinio laivo varpo dūžiams, buvo pakelta šio „Vėtrungių kelio“ žaidimo vėliava. Ją iškėlė šio žaidimo partneriai – sumanytoja Šilutės kultūros ir pramogų centro direktorė Jūratė Pancerova, Šilutės H.Šojaus muziejaus direktorė Indrė Skablauskaitė ir Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkė Virginija Veiverienė.

Tačiau prie štai, muziejus pasiūlė pažintinę kelionę vokiečių rašytojo Hermano Zudermano keliais Šilutėje. Pasiryžę pirmą kartą keliauti juo – aplankė daugybę su šiuo rašytoju siejamų vietų mieste ir jo apylinkėse. Sugrįžę keliautojai Šilutės dvaro kieme buvo vaišinami kafija ir vofeliais. Čia pat buvo spaudžiami ir šio žaidimo ženklo spaudai ant specialių skarelių. Šiais metais šį žaidimą žymės atnaujintas jo ženklas, kurį sukūrė dailininkas Romas Tarvydas.

Į atidarymą atvyko ne tik šilutiškiai, bet ir klaipėdiečių būrelis su jau keletą metų jame dalyvaujančia pedagoge Rasa Kirtikliene. Šie žmonės džiaugėsi tokiu paprastu bei patraukliu būdu pažinti Mažosios Lietuvos etnografinį regioną. Dalyvaudami jie aplanko ne tik žaidime nurodytas vietas, bet ir susipažįsta su greta esančiais praeitį menančiais dalykais.

Be the first to comment on "Stiprus vėjas pradėjo „Vėtrungių kelią“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*