Šilutės muziejuje degtukų dėžučių etikečių paroda

Muziejininkė L.Kilienė ir Šilutės pamario pagrindinės mokyklos antrokai.

Praėjusią savaitę Šilutės H.Šojaus muziejuje atidaryta neįprasta paroda – čia eksponuojamos į užmarštį nueinančių degtukų dėžučių etiketės. 

Iki neseno laiko degtukai buvo vienas iš labiausiai kasdienybėje naudojamų namų apyvokos reikmenų. Jais po keletą kartų per dieną buvo kuriamos dujinės viryklės maistui gaminti, uždegamos malkos krosnyje. Jau nekalbant apie rūkorius, kurie daugybę kartų žiebdavo juos cigaretėms užsidegti. Tačiau šiuolaikinės technologijos pasiekė ir šią, atrodo, archajišką sritį: ne vienuose namuose atsirado elektrinės viryklės, naujesnės dujinės turi elektrinius uždegimo įtaisus. Net ir rūkoriai naudojasi dujiniais žiebtuvėliais. Patys degtukai parduotuvėse dar yra, tačiau labai smarkiai pasikeitė estetinė jų dėžučių išvaizda. Tiksliau, beveik niekas neskiria tam dėmesio. Tad Šilutės muziejuje atidaryta paroda – puiki iliustracija, kaip atrodė reklamai, propagandai ar tiesiog estetikai buvo naudojamos degtukų dėžutės XX amžiuje.

Šilutiškiai, bendradarbiaudami su kolegomis iš Mažeikių muziejaus, ir atsivežė kolegų paruoštą filumenistika parodą – taip vadinamas degtukų dėžučių etikečių kolekcionavimas. Ji yra trijų dalių. Pirmojoje – kažkada netikėtai mažeikiškės muziejininkės rastų degtukų dėžučių etikečių išdidinti vaizdai. Patogu, nes be jokių didinimo priemonių galima apžiūrėti jas. Antroji dalis – originalios degtukų dėžučių etiketės suklijuotos stenduose. Jos ten sudėliotos pagal temas ir „serijas“. Panašiai, kaip ir kažkada pašto ženklai, etiketės buvo leidžiamos serijomis, parodant vieną ar kitą kultūrinį, politinį ar pagaliau, auklėjamąjį momentą, primenantį nepalikti atvirų liepsnų miškuose ar kažką panašaus. Trečioji dalis – keletas originalių iš šiais laikais naudojamų degtukų dėžučių. Tai ir suvenyriniai degutukai, ir reklaminiai, yra ir specialūs dabartiniai krosniai uždegti ir dar visokių.

Žiūrint šią parodą, įdomu matyti įvairių laikų poligrafines ypatybes, propagandinį užtaisą ar tiesiog jas kūrusių žmonių išmonę. Ši paroda yra parengta mažeikiškių Prano Šilgalio ir Dalios Bliūdžiuvienės rinkinių pagrindu.

Šios parodos kuratorė muziejininkė Lina Kilienė atėjusiems ne tik papasakos apie ugnį, degtukus, jų evoliuciją, bet turi parengusi ir edukacinę pamoką. Ji labiau skirta jaunesnių klasių moksleiviams, kuriems degtukai jau vis dažniau yra mažai žinomi. Daugelis vyresniosios kartos žmonių turėtų prisiminti, kiek buvo galima sugalvoti įvairių žaidimų su degtukais. Ir kaip išradingai juos buvo galima panaudoti. Tai ji ir gali pasiūlyti iš anksto užsisakiusiems tokią žaismingą pamoką.

Paroda Šilutės H.Šojaus muziejuje veiks iki kovo 10 dienos.

Be the first to comment on "Šilutės muziejuje degtukų dėžučių etikečių paroda"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*