„Meile, ar turi atmintį…“

Norint padovanoti šventę sau ir savo artimui reikalingas tik ryžtas ir troškimas pasidalinti gerumu ir prigimtiniu kūrybiniu polėkiu. Eilių ir muzikos popietėje „Meile, ar turi atmintį…“, vykusioje Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje, savo kūryba dalinosi dvi sielos bičiulės, kraštietės pedagogės Asta Grigalienė ir Dijana Vilkišienė-Pociūtė, dovanodamos čia atėjusiems artimiesiems, bičiuliams poeziją, dainą, muziką. Savo kūrybos daina visus pasveikino iš Vilniaus atvykusi buvusi Šilutės trečiosios vidurinės mokyklos (dabar Martyno Jankaus pagrindinė) auklėtinė D. Vilkiešienė-Pociūtė. Toliau į žiūrovų širdis smelkėsi jautrios ir prasmingos Pamario pagrindinės mokyklos mokytojos A. Grigalienės skaitomos savos kūrybos eilės. Jas keitė Dijanos atliekama dainuojamoji poezija, paliesdama kiekvieno atėjusiojo sielą. Čia suskambėjo ir debiutinė jos sukurta daina pagal šilutiškės eiliuotojos Janinos Šveikauskienės posmus bei kitos dainos pagal šio renginio dalyvės A. Grigalienės eiles ir daugelis kitų autorės atliekamų muzikinių kūrinių. Renginio metu D. Vilkiškienė-Pociūtė nuoširdžiai dėkojo savo pirmajam muzikos mokytojui Vytautui Jovaišai už jo kantrybę mokant ją muzikos subtilybių, dėkojo savo mamai Stasei Pocienei, kad ją dar mažytę nuvedė į muzikos mokyklą. Nepastebimai tirpo laikas šio kūrybinio dueto iš širdies besiliejančioje muzikos ir posmų pynėje. Gera teigiamų emocijų dozė sušildė visų susirinkusių širdis, kurie rado laiko čia ateiti, išgirsti ir tai priimti. Kiekvienas galėjo pajausti, jog kūryba gyvenimui suteikia šviesos, žmonės tampa geresni, o darbai prasmingesni.

Kūrėjos mielai pasidalino mintimis apie save ir kūrybą. Anot Dijanos, „Muzika yra tikrasis mano kelias. Jau vaikystėje svajojau apie muzikos mokyklą, antroje klasėje sėkmingai įstojau į fortepijono specialybę, kurios mane mokė mokytojas Vytautas Jovaiša. Pirmosios dainos gimė dar besimokant mokykloje. Susirasdavau man patinkančias eiles ir sukurdavau joms muziką. Dainuojamosios poezijos žanras visada buvo artimas mano sielai. Ieškau prasmingų eilių, įdedu jas į muzikos apvalkalą ir taip gimsta poezijos daina. Kurdama jaučiuosi laiminga, per muziką galiu išsakyti tai, ko žodžiais kartais negali išreikšti. Juk ne veltui sakoma, kada baigiasi žodžiai, prasideda muzika. O dar didesnis džiaugsmas dovanoti savo dainas ir širdies dalelę žmonėms, kurie myli muziką ir poeziją, ir po renginio matyti jų švytinčius veidus“. Dijana gimė ir augo Šilutėje, mokėsi Šilutės vaikų muzikos mokykloje. Baigusi vidurinę mokyklą pasirinko ne muzikės, o matematikės kelią. Po studijų tuometiniame Vilniaus pedagoginiame institute grįžo dirbti į Šilutę, bet po metų, sukūrusi šeimą, apsigyveno Vilniuje. Supratusi, kad jos gyvenime muzika užima svarbią vietą, įstojo ir baigė Vilniaus konservatoriją, įgydama chorinio dirigavimo specialybę. Chorvede netapo, bet dirbo pradinių klasių mokytoja, vedė muzikos pamokas, kūrė muziką vaikams. Taip susidarė galimybė dalyvauti kuriančių muzikos mokytojų festivalyje „Rudens akordas“. Dirbdama dar baigė edukologijos krypties pradinio ugdymo pedagogikos studijas Šiaulių universitete. Šiuo metu moko vaikus dainuoti, skambinti pianinu, yra neformalaus ugdymo pedagogė.

Grigalienė prisipažįsta, kad „pirmieji paeiliavimai buvo skirti ne mano sielai ir ne iš sielos, o iš reikalo – tai kokiai nors šventei, tai sveikinimas draugui. Labai gerai prisimenu patį pirmąjį savo kūrybinį bandymą. Šviesios atminties anglų kalbos mokytoja Danutė Didžiūnienė per pamoką uždavė išversti trumpą anglišką ketureilį į lietuvių kalbą. Visi vertė pažodžiui, o aš kažkodėl sueiliavau. Perskaičiau… Mokytoja paprašė paskaityti dar kartą. Tada ji man nieko nepasakė, bet, manau, kad ji pirmoji pajuto, kad turiu kažkokį kūrybinį grūdelį, kurį reikėtų auginti. Dar neužauginau… Dar tik pradedu… Bet būtinai auginsiu… Vien dėl jos ir dėl tų, kurie tiki manimi, tai verta daryti…“. Asta gimusi Telšiuose, vėliau su tėvais apsigyveno Švėkšnoje. Čia prabėgo vaikystė, čia baigė vidurinę mokyklą. Toliau – rusų kalbos ir literatūros filologijos studijos Vilniaus universitete. Po studijų atvyko į Šilutę, dirbo mokytoja tuometinėje Šilutės rusakalbių mokykloje. Vėliau mokėsi Klaipėdos tęstinių studijų universitete, kuriame baigė anglų kalbos studijas ir dabar jos moko Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos mokinius.

Parengė Aldona Norbutienė

IMG_9337+ IMG_9415+ IMG_9319+ IMG_9148+

Be the first to comment on "„Meile, ar turi atmintį…“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*