Priekuliškiai rengia šiupinio virimo čempionatą

Skirtingai nuo Didžiosios Lietuvos, kur per Užgavėnes nuo seno būdavo kepami riebūs blynai, Mažojoje Lietuvoje tai progai visuomet buvo verdamas šiupinys. Šis patiekalas vis dažniau tampa pagrindiniu šios šventės akcentu ir dabar Mažosios Lietuvos etnografinio kaimuose bei miesteliuose.

Šiais metais Priekulė tapo 2017 metų Mažąją kultūros sostine. Norėdama pabrėžti šio regiono etnografines skirtybes, Užgavėnių proga priekuliškiai sumanė surengti šiupinio virimo čempionatą, kuriame bus varžomasis dėl gardžiausio patiekalo vardo. Jis įvyks ateinantį šeštadienį, vasario 25 dieną.

Kaip pasakojo Priekulės kultūros centro direktorė Alanta Zapalskienė, į kvietimą dalyvauti pirmą kartą rengiamame čempionate atsiliepė nemažai aplinkinių gyvenviečių bendruomenių. Komandos jau ruošiasi iš Drevernos, Kintų. Rengiasi ir Priekulės komanda. Šiai dienai jau žinoma, kad varžysis 15 komandų. Tačiau jų gali būti ir daugiau, nes ne iš visų pakviestųjų dar sulauktas atsakymas, ar jiems pavyks susiruošti.

Komandos šiame čempionate varžysis turėdamos dvi galimybes: arba ant laužo buvusioje Priekulės turgaus aikštėje virs savo jau gerai žinomą Užgavėnių patiekalą, arba bandys tai daryti pagal mitybos eksperto, šolmistro mažlietuvių tarme, Vincento Sako pasiūlytą variantą. Jis yra ištyrinėjęs, pagal kokius receptus šiupiniai būdavo verdami kiekvienoje stambesnėje gyvenvietėje.

13 valandą bus paskelbta šiupinio virimo pradžia. Planuojama, kad ant atviros ugnies gardžiai kvepėdami šiupiniai virs apie porą valandų. Tuomet ir prasidės jų ragavimas – šmikiavimas (mažlietuvių tarme). Komisija vertins patiekalus ir paskelbs nugalėtojus.

Kol aikštėje virs Užgavėnių šie patiekalai, susirinkusius į šią šventę linksmins muzikantai, bus rengiamos įvairios varžytuvės bei linksmybės. Šventinėje mugėje galima bus įsigyti tautodailininkų dirbinių bei vietos gaspadorių produkcijos.

Šiupinio virimo čempionate bus dvi vedančiosios – viena kalbės lietuvininkų tarme, kita – žemaitiškai. Tad atvykę į šią šventę ne tik paskanaus ypatingųjų šiupinių, bet ir galės išgirsti nemažai senųjų žodžių, kas vis labiau traukias iš mūsų gyvenimo.

Be the first to comment on "Priekuliškiai rengia šiupinio virimo čempionatą"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*