Pašnekesių vakaras „Gyvename ir kuriame su Vydūnu“

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje rugpjūčio 8 dieną vyko pašnekesių vakaras su Vydūno draugijos nariais.  Šis susitikimas – jau tradicinis, vykstantis jau keliolika metų iš eilės rugpjūčio mėnesį. Smagu sulaukti ne tik minėtos draugijos narių, bet ir visų, besidominčių Vydūno asmenybe, jo gyvenimu ir kūryba.

Šiemet šis susitikimas buvo ypač turiningas – pristatyti net du 2018 metais pasirodę  leidiniai. Humanitarinių mokslų daktarė, profesorė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto direktorė Aušra Martišiūtė-Linartienė ir humanitarinių mokslų daktaras, docentas, Mažosios Lietuvos kultūros tyrėjas Vaclovas Bagdonavičius parengė monografiją „Vydūnas“, o  Rima Palijanskaitė, Vydūno fenomeno tyrinėtoja, išleido knygą „Vydūnas. Regėjimai, darbai, atradimai“. V. Bagdonavičius kalbėdamas apie monografiją su renginio svečiais ir skaitytojais buvo atviras bei savikritiškas. Jis teigė, jog ne viską suspėta knygoje pateikti, tačiau stengtasi sukurti kiek įmanoma vientisesnį Vydūno fenomeno vaizdą. Savo pastebėjimais, įžvalgomis apie leidinį su renginio dalyviais pasidalijo ir šilutiškiai. Lituanistė Irena Arlauskienė pastebėjo, kad daug ką pasako ir monografijos svoris – leidinys tikrai ne iš plonųjų, nes sveria apie 1,5 kg. Ji rekomendavo knygą paskaityti visiems, pirmiausia, pasirenkant tas vietas, kur skaitytojui įdomu, prisimenant jau žinomus, bet primirštus faktus. Šilutės trečiojo amžiaus universiteto rektorius Pranas Avižinis į monografiją pažvelgė istoriko akimis. Gaila, kad renginyje negalėjo dalyvauti knygų autorės – A. Martišiūtė-Linartienė ir R. Palijanskaitė. Gražių žodžių jų nuveiktiems darbams negailėjo V. Bagdonavičius ir Vydūno draugijos pirmininko pavaduotojas, neurochirurgas, dr. Juozas Šidiškis, kuris pristatydamas Rimos Palijanskaitės knygą akcentavo tai, kad leidinyje gausu autentiškų paties filosofo tekstų.

Viso vakaro metu netrūko muzikos, eilių, vaizdų ir pasisakymų, besimezgančių diskusijų bei garbingų svečių – renginyje dalyvavo iš Berlyno (Vokietija) atvykusi Vydūno vyriausiojo brolio Jono anūkė Brita Storost su vyru, Lietuvos keliautojas, orientacininkas Algimantas Jucevičius, kuris kartu su ekspedicijos „Pamyras‘2018“ dalyviais įkopė į Pamyre (Tadžikija) esančią bevardę viršūnę ir suteikė jai Vydūno vardą.

Tikimės, kad Vydūno fenomeno gvildenimą tęsime ir kitais metais, susitikus Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje.

Inga Tarozienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkė

Be the first to comment on "Pašnekesių vakaras „Gyvename ir kuriame su Vydūnu“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*