Lietuvos istorija medaliuose, ženkliukuose, pašto vokuose ir ženkluose

Šiandien Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje atidaroma Prano Avižinio ir Algirdo Červinsko kolekcijų pagrindu parengta paroda „Medaliai, ženkliukai, pašto vokai ir ženklai“. Ją atidarys ir apie šiuos rinkinius papasakos istorikas P.Avižinis.  

Ši paroda, kaip sakė šios parodos sumanytojas ir autorius P.Avižinis, skirta artėjančiam valstybės šimtmečiui paminėti. Ta proga norėjosi visuomenei pristatyti ilgai ir kruopščiai kauptus medalių ir ženkliukų rinkinius. O taip pat parodyti dalį nesenai į Amžinybę išėjusio Šilutės Garbės piliečio, parodos autoriaus uošvio Algirdo Červinsko visą gyvenimą rinktų pašto ženklų bei vokų.

DSC01476Atėjusieji į parodos atidarymą sužinos, kad ne vienas reikšmingas Lietuvos valstybės apdovanojimas yra skirtas P.Avižiniui bei jo artimiesiems – mamai, uošviui. Lietuvos Prezidento Valdo Adamkaus 2009 metų vasario 4 dienos potvarkiu, Valstybės atkūrimo proga, už nuopelnus vadovaujant Šilutės turizmo ir verslo paslaugų mokyklai jis apdovanotas Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu. Jo mama, Bronė Avižinienė, taip pat įvertinta Prezidento V.Adamkaus įteiktu ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu, kaip užauginusi devynis vaikus.

Tačiau daugeliui turėtų būti be galo įdomu, kad jo giminaitis Domas Avižinis, dar tarpukariu, taip pat yra gavęs valstybinius apdovanojimus. 1919 metų gegužės 30 dieną tapęs savanoriu, Domas Avižinis 1929 metais, Lietuvos kariuomenės įkūrimo dienos proga, apdovanotas Lietuvos kariuomenės kūrėjų – savanorių medaliu. Be to, šis žmogus tiesiogiai susijęs ir su Klaipėdos kraštu. Kaip savanoris jis atvyko dirbti šiame krašte ir iki karo darbavosi Viešvilės, Pagėgių ir Šilutės paštuose. Garbingais valstybės apdovanojimais taip pat buvo įvertintas ir A.Červinskas.

Kaip sakė P.Avižinis, šioje parodoje yra po 100 medalių, ženkliukų ir 200 pašto ženklų bei proginių vokų. Šiais skaičiais norėta pabrėžti valstybės 100-metį, o tuo pačiu iš daugybės atrinkti vertingiausius ir įdomiausius eksponatus. Tai padaryti buvo ne taip jau ir lengva.

Medaliai parodoje yra trijų grupių – Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės laikus menantys, moderniosios Lietuvos po vasario 16-tosios ir dabartinės, po kovo 11-tos įvykiams ir asmenybėms įamžinti ir pažinti. Jų rinkimas buvo ilgas ir kruopštus darbas, pareikalavęs ne tik laiko, kruopštumo, bet ir nemažų investicijų.

Pagal temas parodoje sudėlioti ir ženkliukai. Ne vieną jų dažnas vyresnės kartos parodos lankytojas turėtų pažinti. Kažkada jų segėjimas daugelio buvo labai mėgiamas.

Įdomi pašto ženklų parodos dalis. Jie atrinkti iš gausios A.Červinsko kolekcijos. Jie taip pat sudėlioti temomis ir pasakoja apie įvairius laikus. Galima iš jų sužinoti ir istorinius dalykus, kai dar neturint specialių, atkurtą valstybę žyminčių pašto ženklų, turimieji buvo specialiu žymeklių pažymėti. Panašiai būta ir atgautame Klaipėdos krašte. Sovietiniai pašto ženklai po kovo 11-tosios buvo užbraukiami, greta klijuojant atkurtos valstybės ženkliukus. Įdomūs ir proginiai vokai. Daugelyje jų yra įvairių parašų. Ne vienas šilutiškis, aktyviau dalyvavęs Sąjūdžio ar politiniuose įvykiuose prieš ketvirtį amžiaus, turėtų rasti ir savo parašus. Jie šiandien jau yra tapę istorija, nes daugelio jų autorių šiandien tarp mūsų jau nebėra.

Tad atėję šiandien į atidaromą parodą, pamatys daug įdomių ir tikrai nematytų dalykų. Apie juos papasakos šios parodos autorius P.Avižinis. Nespėję šiandien parodą galės apžiūrėti bibliotekos darbo laiku iki kovo 14 dienos.

Be the first to comment on "Lietuvos istorija medaliuose, ženkliukuose, pašto vokuose ir ženkluose"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*