Juknaitiškiai bendruomenės atstovai Naisiuose  

Penktadienį, vasario 3 d., Naisiuose, Šiaulių rajone, vyko konferencija „Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių gerosios praktikos pavyzdžiai“. Į ją rinkosi praėjusiųjų ir šių metų mažųjų Lietuvos kultūros sostinių bendruomenių atstovai, savivaldybių merai ar jų pavaduotojai. Juknaičius, 2016 metų Šilutės rajono mažąją kultūros sostinę, atstovavo šios bendruomenės pirmininke Laima Barkauskienė bei nariai Vytautas Barkauskas, Zoja Jurkuvienė ir Regina Meškauskienė. Svečiai buvo šiltai sutikti, pavaišinti arbata, kava, pietumis.

Konferenciją pradėjo Lietuvos seimo narys Ramūnas Karbauskis, kuris kalbėjo apie 2014 metus, kada ir gimė Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių idėja. Tais metais kultūros sostine tapo Naisiai. Kalbantysis paminėjo ir problemas – jaunimo emigraciją, kaimo gyvenimo, gyvasties išlaikymą. Todėl bendruomenės, kalbėtojo nuomone, turi tapti traukos objektas, pavyzdys, šviesa, šviesuliai, nes be bendruomenių darbo, jų palaikymo – pasiklysime.

Naisių bendruomenės pirmininkė Rita Žukauskienė pasidalino Naisių – pirmosios Mažosios Lietuvos kultūros sostinės gerosios praktikos pavyzdžiais, pasidžiaugė 2016 metų bendruomenių renginiais, kalbėjo apie Naisiuose vykusius ir vykstančius „Naisių vasaros festivalius“, „Penktadienio muzikos“, teatro festivalius vaikams, kurie nemokami, ir kitus renginius.

Kalbėjusieji konferencijoje – ASU Verslo ir kaimo plėtros valstybinio instituto profesorė Vilma Atkačiūnienė, LR seimo narė Guod Burokienė, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Jadvyga Lisevičiūtė ir kiti – atkreipė dėmesį į kaimo vietovių socialinę kaitą, pokyčių valdymus, iššūkius ir kaimo gyvybingumo problemas. Kaimo vietovių potencija – ištekliai, kompetencija ir pajėgumai. Buvo išsakyta mintis, kad kaimas gyvas, kad daug nuveikia kaimo bendruomenės, nes jų veikla – žinutė visiems, kad yra kuo didžiuotis ir džiaugtis. Buvo padėkota ir įteikta 2016 m. mažųjų Lietuvos kultūros sostinių bendruomenėms garbės raštai. Vėliau kiekvienos bendruomenės atstovai pasidalino savo pasiekimais, išsakė problemas ir sunkumus, kuriuos teko per metus įveikti. Su labai retomis išimtimis, visų bendruomenių atstovai labai džiaugėsi vietos valdžios dėmesiu ir moraline bei finansine parama vykdant šį kultūrinį projektą. Taip pat išsakyta mintis, kad šis projektas suvienijo įvairių vietovių žmones, buvo keičiamasi kultūriniais renginiais, nuvykta į tas vietas, kuriose bendruomenės nebuvusios.

Konferencijos pabaigą vainikavo nuotaikingas Naisių vasaros teatro pasirodymas, kurio metu visi susirinkusieji aktyviai įsijungė.

Visi norintieji kartu su Naisių gide ar vieni galėjo aplankyti atvirose kaimo erdvėse suformuotas Saulės ir Ugnies aikštes, pasigėrėti didingomis skulptūromis Alkos kalne ir Baltų arena, kurios dydis kaip Romos Koliziejaus: 200 metrų ilgio ir 160 metrų pločio. Arena vakaruose nukreipta į Laimės ežerą, į kurį leidžiasi saulė.

Konferencija paliko malonų įspūdį,  optimistiškai nuteikė tolimesniems darbams.

2 Comments on "Juknaitiškiai bendruomenės atstovai Naisiuose  "

  1. Juknaitiškis | 2017-02-07 at 15:03 |

    Tai štai kodėl į unijos kasą neįmanoma prisibelsti. Kasininkė turistauja.

  2. Juknaičių kasininkei atostogos nuo vasario 01 iki vasario 15 dienos-grafikas iškabintas ant durų-reikėtų pasiskaityti

Leave a comment

Your email address will not be published.


*