2017 metų „Sidabrinė nendrės“ laureatas – Virgilijus Skirkevičius

V.Skirkevičius savo įžvalgomis apie sveiką gyvenimą dalinasi su Vydūno draugijos nariais.

Už reikšmingus nuopelnus Šilutės kraštui, šviečiamąją ir informacinę veiklą bendruomenėse, liaudies medicinos srityje, kitokio požiūrio į žmogų ir aplinką formavimą „Sidabrinės nendrės“ premijos skyrimo komisija 2017  metų laureatu paskelbė Virgilijų Skirkevičių.

Virgilijus Skirkevičius – profesionalus vaistininkas-farmakologas, vienas žinomiausių Lietuvos žolininkų, liaudies medicinos ekspertas, netradicinės medicinos praktikas farmakognostas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Podiplominių studijų centro lektorius, Šilutės Valdorfo pedagogikos draugijos narys, kone visiems šilutiškiams pažįstamas ir žinomas asmuo.

Kelmės rajone gimusį, Panevėžyje augusį V. Skirkevičių gyventi ir dirbti likimas nubloškė į Šilutės kraštą. Kai reikėjo rinktis savo kelią, jo planuose farmacijos nebuvo. Kur kas labiau nei pastaroji jį žavėjo biochemijos mokslai. Tačiau, nepaisant aukštų baigiamųjų egzaminų rezultatų bei biologijos olimpiadų diplomų, neramiais politiniais laikais, kuriais didžiulę galią turėjo saugumas,  svajonių specialybės mokytis jam neteko. Biochemiją pakeitė medicinos studijos, o šias – farmacijos. Šiandien profesionalus farmacininkas, turintis savitą požiūrį į žmogų bei ligas, mano, kad viskas taip ir turėjo atsitikti.

Reikšmingiausi darbai ir nuopelnai
V.Skirkevičiaus veikla Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio laikotarpiu

Virgilijus Skirkevičius – Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio (LPS) kūrėjas, vienas aktyviausių Šilutės Sąjūdžio lyderių, Sąjūdžio renginių ir akcijų Pamaryje iniciatorius ir organizatorius, nepriklausomos Lietuvos kūrėjas. 1988 12 13–1990 05 29 V. Skirkevičiui buvo patikėtos Šilutės Sąjūdžio pirmininko pareigos. Šiuo laikotarpiu Pamaryje buvo organizuojamos akcijos „Gyvybės žiedas”, „Prieš Ignalinos AE III bloko statybą”, susitikimai su visuomene, kuriuose buvo išrinkti delegatai į Sąjūdžio steigiamąjį suvažiavimą ir telkiami gyventojai į Šilutės Sąjūdžio gretas. Inicijuojamas Šilutės Sąjūdžio grupių kūrimasis rajone: Katyčiuose, Žemaičių Naumiestyje, Saugose, Rusnėje, Šilutės darbų vykdytojų bare, Švėkšnos sanatorinėje mokykloje-internate, Šilutės baldų kombinate, kt. Šilutės Sąjūdžio iniciatyva pašventinta ir iškilmingai iškelta tautinė vėliava prie Šilutės kultūros namų, pradėtas leisti laikraštis „Santara”, atidengtas Nepriklausomybės paminklas Žemaičių Naumiestyje, surengiamas susitikimas su buvusiu TSRS AT deputatu Egidijumi Bičkausku, LPS kandidate į Seimą A. Rupšyte. 1989 08 23 apie 3–4 tūkstančiai rajono gyventojų dalyvavo akcijoje „Baltijos kelias”. V. Skirkevičius kartu su bendraminčiais skleidė laisvos minties, pažiūrų, nepriklausomos Lietuvos idėją Pamario krašte, dalyvavo kuriant krašto valdymo sistemą. V. Skirkevičius kurį laiką (1990–1995) užėmė Šilutės miesto tarybos pirmininko pareigas. Šiuo laikotarpiu miestas pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Nakskovu (Danija).

V. Skirkevičius inicijavo ir aktyviai dalyvavo gaivinant Mažosios Lietuvos istorijos ir kultūros paveldą, skatindamas atsisakyti sovietinės ideologijos primestų dogmų, atsigręžti į krašto praeitį, jo autentiką, kraštą kūrusias asmenybes. Jau 1987 m. rudenį buvo įkurtas Šilutės Vydūno klubas, kurio veikliausiu nariu ir vienu iš klubui vadovavusios tarybos narių tapo V. Skirkevičius.

Praėjus kone trims dešimtmečiams nuo šių svarbių ir įsimintinų įvykių V. Skirkevičius nuolat dalyvauja Šilutės Sąjūdžio minėjimuose, susitikimuose su rajono bendruomene, pristato jaunajai kartai Sąjūdžio idėjas ir pasiekimus, skatindamas patriotiškumą ir tautiškumą, atsakomybę už iškovotą laisvę, už savo krašto likimą.

V. Skirkevičius – vaistininkas, žolininkas, liaudies medicinos ekspertas

„Džiaugiuosi, kad mane Lietuvos žmonės priima kaip vaistininką, o ne kaip prekybininką, kuris nieko kito nedaro, tik pardavinėja vaistinius preparatus ir siekia kuo didesnio pelno“, – yra sakęs V. Skirkevičius.

Jis įsitikinęs, jog žmonėms pirmiausiai reikia išsamios konsultacijos, žinių apie sveiką gyvenimo būdą, jo reikšmę sveikatai. Virgilijus visur ir visada kalba apie žmogaus ir gamtos darną, apie vaistinius augalus ir pirmumą teikia homeopatiniams preparatams. V. Skirkevičius – vienas žinomiausių Lietuvos žolininkų, liaudies medicinos ekspertas, netradicinės medicinos praktikas farmakognostas. Vienu iš žinių apie gydomųjų vaistažolių poveikį šaltinių V. Skirkevičiui tapo augalų joga – senosios kinų medicinos bei indų Ajurvedos lobynų dalis. Farmacijos mokslus baigęs ir žolininko kelią suradęs Virgilijus 2001 m. Tibeto vienuolių kvietimu tobulinosi šioje šalyje, kur itin populiari natūralioji medicina.

Vaistininkas, Kauno medicinos universiteto podiplominių studijų dėstytojas V. Skirkevičius medicinos mokslus kremtantiems studentams, kvalifikaciją keliantiems vaistininkams ir medikams dažnai skaito paskaitas apie vaistinius augalus. Virgilijus domėjosi ir kraštotyra, sau ir muziejams užrašinėjo užkalbėjimus, įvairius liaudies gydymo būdus, su mokiniais Juknaičių (Šilutės r.) mokyklos sode augino vaistažoles, kur labai pravertė žolininkės Eugenijos Šimkūnaitės patarimai. V. Skirkevičiaus pagarbą senajai lietuvių medicinai rodo ir jo dalyvavimas tradicinėse Šilutės krašto šventėse, kur jis noriai dalija patarimus ir vaišina žolelių arbatomis.

Įgytas liaudies medicinos žinias, gydymo metodus V. Skirkevičius noriai dalija visiems šilutiškiams ir ne tik… Vaistininkas publikuoja autorinius straipsnius rajono, šalies leidiniuose, aktyviai dalyvauja kuriant nacionalinį medicinos, sveikatos apsaugos, sveikatos žinių portalą VLMEDICINA.LT, skirtą tiek medikams, tiek kiekvienam šia sritimi besidominčiam žmogui, konsultuoja svetainės lankytojus įvairiais sveikatos sutrikimų ir saugos klausimais, formuojant naują požiūrį, naujus santykius ir naują supratimą ne tik apie mediciną, bet ir apie pačius save. Sukūrus nuoširdaus tarpusavio bendravimo, supratimo ir nuomonių apsikeitimo atmosferą, galima svarstyti, kaip sukurti sveikatos apsaugos sistemą be korupcijos ir kyšių, teikiančią deramą pagalbą kiekvienam šalies piliečiui.

Virgilijus dalyvauja asociacijos „Žalias sveikatos klubas „Žolininkų akademija“ veikloje – organizuoja ir veda seminarų ciklus apie žmogaus ir augalo ryšį, vaistažolių vartojimą terapijos metodų metu, veda tiesiogines vaizdo transliacijas internetu.

V. Skirkevičius dalyvauja kuriant augalinius preparatus, kurie vėliau gaminami pramoniniu būdu. Jis yra medikamentų, skirtų virškinimo, nervų sistemos veiklai gerinti, pagalbinio priešvėžinio preparato bendraautoris. Šiuo metu žolininkas tobulina vieno širdžiai skirto preparato sudėtį.

Vaistininko žinomumas pritraukia į Pamarį gausesnį skaičių turistų, siekiančių ne tik apsilankyti žolininko etnografinėje sodyboje Rusnės saloje, bet ir geriau pažinti kraštą. Sodyboje apsilankiusiems svečiams vesdamas paties surinktų, vėliau apdirbtų vaistažolių arbatų, antpilų bei kitokių gėrimų, gydančių, keliančių ūpą bei tonusą, degustacijas ir pristatydamas jų gydomąsias savybes, V. Skirkevičius populiarina Pamario gamtinę aplinką ir išteklius, moko atpažinti pievose augančius augalus ir juos rinkti.

Sodyboje, įvairiose Pamario vietovėse vesdamas mokymus žolininkas propaguoja sveikos gyvensenos pranašumus, formuodamas naują požiūrį į žmogaus kūną, jo santykį su aplinka, (ne)sveikatos priežastis. Vaistininko šviečiamoji veikla neabejotinai suformuos naują požiūrį į sveikatą ir jos apsaugą, natūraliąją mediciną. Ne vienas Šilutės krašto gyventojas, V. Skirkevičiaus paragintas, ėmė rinkti vietinius vaistinius augalus, ruoši ekologiškas arbatas.

Vaistininkas paskaitas skaito įvairių asmenų grupėms – nuo moksleivių iki ūkininkų, dalyvauja įgyvendinant įvairių rajono organizacijų sveikatingumui skirtus projektus, pvz., 2002 m. vykdytas Lietuvos ūkininkių draugijos Šilutės skyriaus ir provizoriaus V. Skirkevičiaus bendras projektas – paskaitų apie vaistažoles ciklas ūkininkėms, 2016 m. bendradarbiauta su Laučių kaimo bendruomene, įgyvendinant Šilutės rajono savivaldybės jaunimo programos finansuotą projektą „Blaivus ir laimingas“, 2014–2015 m. sandūroje rajono bendruomenėse F. Bajoraičio viešoji biblioteka surengė keliaujančių renginių ciklą „Iš Pamario krašto bibliofilų rinkinių“, kurio kone pagrindiniu herojumi tapo V. Skirkevičius.

Neabejotinai visos Lietuvos visuomenės vienu labiausiai skaitomų leidinių taps šiuo metu V. Skirkevičiaus rašoma knyga apie Lietuvoje augančių geriausiai žinomų augalų gydomąsias savybes.

Ankstesni apdovanojimai, įvertinimai

  • 2001 m. Lietuvos farmacijos sąjunga už nuopelnus šalies farmacijai V. Skirkevičių apdovanojo atminimo medaliu.
  • 2008 m. pagal Lietuvos radijo ir televizijos projektą Skirkevičiui suteiktas „Lietuvos šviesuolio“ vardas „Gyvenimo ratu“ – nominacija „Už šviesą provincijoje“.

Medžiagą parengė Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos darbuotojos. 

V.Skirkevičiaus kandidatūrą apdovanojimo komisijai teikė Šilutės kultūros ir pramogų centras, Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka, Šilutės Hugo Šojaus muziejus, Šilutės kamerinis dramos teatras, Salos etnokultūros ir informacijos centras, Kintų Vydūno kultūros centras, Žemaičių krašto etnokultūros centras, Senųjų kaimo tradicijų kultūros centras.

„Sidabrinės nendrės“ premija V.Skirkevičiui bus įteikta 2017 metų kovo 11 dieną, Šilutės kultūros ir pramogų centre, minint Lietuvos valstybės atkūrimo 27 metų jubiliejų.   

Aukščiausias Šilutės rajono savivaldybės apdovanojimas „Sidabrinės nendrės“ premija teikiama asmeniui ar kolektyvui už ypatingus darbus ir nuopelnus garsinant Šilutės kraštą. Daugiau apie šį apdovanojimą galima paskaityti čia.

Bendrazygiai

V.Skirkevičius (trečias iš kairės) su Sąjūdžio bendražygiais, minint Šilutės sąjūdžio įkūrimo 25-metį 2013 m. rugpjūčio 23 d. Rusnėje.

Be the first to comment on "2017 metų „Sidabrinė nendrės“ laureatas – Virgilijus Skirkevičius"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*