Johaneso Bobrovskio atstovybė Lietuvoje 2017

– Pagėgių krašto turizmo informacijos centras

Balandžio 9 d. bus minimos vokiečių kilmės rašytojo, poeto Johaneso Bobrovskio 100-osios gimimo metinės. Šia proga 2017-aisiais vyks įvairūs kultūriniai renginiai, skirti rašytojo atminimo ir kūrybos išsaugojimui bei populiarinimui Lietuvoje ir užsienyje.

Pirmasis žingsnis žengtas – Pagėgių krašto turizmo informacijos centras paskelbtas Johaneso Bobrovskio atstovybe Lietuvoje. Atstovybės paskelbimo tikslas – sutelkti įvairių profesijų žmonės, įstaigas bei organizacijas, siekiant sklandžiai vykdyti viešinimo kampaniją ir koordinuoti veiklas, susijusias su Johaneso Bobrovskio 100-osiomis gimimo metinėmis.

Johaneso Bobrovskio kūrybos atgimimas šiandien – svarbus istorinis momentas visai Europai. Tai akivaizdžiai įrodo Vokietijos prezidento Joachimo Gauk (Joachim Gauck) skiriamas dėmesį šiam rašytojui. Pirmasis J. Bobrovskio kūrybos klestėjimo laikotarpis prasideda po Berlyno sienos griūties. Ir ne be reikalo! To meto visuomenei reikėjo kardinalių pokyčių, todėl daugeliui J. Bobrovskio kūrybos ideologiniai principai buvo priimtini ir suprantami. Tai rašytojui garantavo sėkmę ir pripažinimą visuomenėje ir politikų tarpe. Turime pažymėti, kad J. Bobrovskis savo kūryboje gvildena vokiečių ir mažų tautų santykius, pripažindamas vokiečių tautos skriaudą joms.

Šiandienos rašytojo kūrybos atgimimas tiesiogiai siejamas su Vokietija. Vokietijoje aktyviai veikiant Johaneso Bobrovskio draugija, bendradarbiaudama su ,,Academia Baltica“, ,,Meno akademija Berlyne“ bei Berlyno rašytojų sąjunga,  2017-ųjų metų eigoje planuoja surengti mokslinę konferenciją – ,,Lietuva ir rašytojas Johanesas Bobrovskis. Lietuviškos dainos ir vokiška poezija“ bei tarptautinį literatūros forumą ,,Sarmatija Berlyne. Žymūs Vokietijos rašytojai už ir prieš Johanesą Bobrovskį“. Garsus vokiečių dokumentinių filmų kūrėjas ir režisierius Folkeris Koep (vok. Volker Koepp)  2016-aisias keliavo Johaneso Bobrovskio gyvenimo ir kūrybos pėdsakais. Kelionės metu patirti išgyvenimai, sutikti žmonės, aplankytos vietos užfiksuoti naujai kuriamame dokumentiniame filme, geografiškai apimančiame ne vieną Europos šalį bei Rusiją. Šis filmas ne tik apie rašytoją, poetą Johanesą Bobrovskį, tai vieno šimtmečio įvykių apžvalga, apimanti du pasaulinius karus, politinius perversmus, žiaurumą ir tautų prisikėlimą naujam gyvenimui.

AtstovybeSujudimas jaučiamas ir Lietuvoje. 2013 m. Vilkyškiuose, evangelikų liuteronų klebonijos pastate, buvo atidarytas Johaneso Bobrovskio memorialinis kambarys. Ši nuolat veikianti ekspozicija kiekvienais metais sulaukia vis didesnio vietos gyventojų bei turistų susidomėjimo. 2014 m. Pagėgių krašto turizmo informacijos centre įrengta siaurojo geležinkelio ekspozicija, siejama su žymiausius rašytojo romanu ,,Lietuviški fortepijonai“. Vilkyškių Johaneso Bobrovskio gimnazijos direktorė Rima Auštrienė jau trečius metus pedagogus orientuoja moksleivių ugdymo procesą tiesiogiai sieti su rašytojo asmenybe ir kūryba.

Johanesas Bobrovskis kelia skinasi ir Didžiojoje Lietuvoje – Lietuvoje pripažintas fotografas Artūras Valiauga kartu su Egle Deltuvaite rengia parodą, kuri šių metų kovo mėnesį bus pristatyta Leipcigo knygų mugėje. Po to ji keliaus per didžiuosius Vokietijos miestus.  Prie rašytojo vardo garsinimo Lietuvoje ir užsienyje prisideda Meno ir kūrybinių industrijų politikos departamento patarėja Rasa Balčikonytė.

VšĮ ,,Pagėgių krašto turizmo informacijos centras“ direktorė Ilona Meirė.

JOHANESO BOBROVSKIO ATSTOVYBĖ LIETUVOJE
Pagėgių krašto turizmo informacijos centras
Šereikos g. 3-5, LT-99254 Vilkyškiai, Pagėgių sav., Lietuva
Tel. +37065618551, [email protected]
www.tic.pagegiai.lt

Be the first to comment on "Johaneso Bobrovskio atstovybė Lietuvoje 2017"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*