Darbą pradėjo naujos sudėties Etninės globos taryba

Balandžio 17 dieną Klaipėdoje darbą pradėjo naujos kadencijos Mažosios Lietuvos etninės kultūros globos taryba.

Šią Tarybą sudaro 24 nuo Smalininkų iki Klaipėdos bei Nidos šio etnografinio regiono septynių savivaldybių įstaigų ir organizacijų deleguoti asmenys. Kaip pradėjusi šį susirinkimą sakė Lietuvos etninės kultūros globos tarybos atstovė Mažajai Lietuvai Regina Jokubaitytė, ši Taryba gerokai atsinaujino – buvo deleguoti devyni nauji žmonės. Tad pradžioje buvo proga naujiems nariams pristatyti ir pasirodyti bei jau dirbusiems čia priminti apie save.

Praėjusią ketverių metų kadenciją Mažosios Lietuvos etninės kultūros globos taryba darniai dirbo ir pasiekė nemažai rezultatų. Tad ėmus kalbėti apie jos pirmininko rinkimus, visų žvilgsniai nukrypo į buvusią pirmininkę Vilmą Griškevičienę, Šilutės rajono savivaldybės Kultūros skyrius vedėją. Jau ir prisistatydama bei kalbėdama apie veiklą buvusios kadencijos metu, ji lyg ir nubrėžė, ką reikėtų daryti toliau. Tad sutikus visi vienbalsiai išrinko V.Griškevičienę ir naujos kadencijos šios tarybos vadove. Savo ruožtu, šios Tarybos pirmininko pavaduotoja ji pasiūlė išrinkti taip pat šias pareigas anksčiau jau ėjusią Klaipėdos etnokultūros centro vadovę Nijolę Služinskienę. Taip pat po vienbalsio balsavimo buvo suformuota 2019-2022 metų šios tarybos vadovybė.

Šiam pirmam posėdžiui buvo numatyta sudaryti ir būsimų darbų planą. Tačiau trečiadienį buvo sutarta, kad kiekvienas iš savo srities apgalvos, kokius darbus šiais metais etninės kultūros globos srityje reikėtų nuveikti. Tad buvo sutarta, kad po keleto savaičių, sulaukus visų pasiūlymų, reikės vėl rinktis ir tokį planą pasitvirtinti. Tuo pačiu V.Griškevičienė pasidžiaugė, kad pamažu dėmesys etninei kultūrai vis labiau girdimas ir aukščiausiuose valdžios sluoksniuose. Yra labai nemažai vilties, kad Seimas etninės kultūros globą perduos valstybės jėgoms – tai bus nebe savarankiškos savivaldybės funkcijos, o valstybės deleguotosios. Tai užtikrintų privalomą, o ne tik nuo supratimo, norų ar galimybių priklausantį požiūrį į šią sritį. Etninei Lietuvos kultūrai būtina kuo skubiau suteikti tokį statusą, nes tai vienas iš pagrindinių valstybės savasties bruožų.

Iš Lietuvos etninės kultūros globos tarybos buvo sulauktas prašymas pareikšti savo požiūrį į planuojamo šią vasarą skelbti etnografiškiausios kaimo turizmo sodybos konkurso nuostatus. Susirinkusiųjų požiūris buvo bemaž vieningas – juos dar labai tobulinti bei taisyti, nes keliami reikalavimai tokiom sodyboms yra nerealūs bei neatspindintys įvairių regionų. O tuo pačiu nemotyvuojantys dalyvauti tokiame iš esmės įdomiame ir savitame konkurse.

R.Jokubaitytė taip pat pasidalino savo įspūdžiais iš pirmą kartą surengtos mokyklinės etninės kultūros olimpiados. Čia taip pat pastebėta nemažai tobulintinų dalykų.

DSC05707

Be the first to comment on "Darbą pradėjo naujos sudėties Etninės globos taryba"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*