Unikalus baldas naujomis spalvomis nušvies Švėkšnos dvaro gyvenimą   

Šilutės Hugo Šojaus muziejus naujam gyvenimui prikėlė unikalų, galimai, Liudviko XV stiliui priskirtiną stalą. Tokia galimybė atsirado sulaukus Lietuvos kultūros tarybos finansinės paramos. 

2020 m. ekspedicijos metu Švėkšnos seniūnijoje muziejininkams pavyko aptikti šį įdomų ir savitą eksponatą. Radinio vieta leido manyti, kad kadais šis stalas galėjo priklausyti Švėkšnos dvaro savininkams. Radinio būklė tuo metu buvo kritiška: originali danga buvo pažeista, suplonėjusi ir padengta neaiškios kilmės nešvarumais. Beržinės stalo detalės buvo stipriai pažeistos kenkėjų, pati mediena minkšta, vietomis ištrupėjusi arba visai nuskilusi. Visame stalo paviršiuje matėsi mechaniniai  pažeidimai, suraižymai, įskilimai, nuskilimai. Ypatingai gausiai buvo pažeista stalviršio viršutinė plokštuma. Konstrukcinės jungtys ir stalviršio lentos atsiklijavusios. Buvo išlikusios tik stalčiukų vaizdinės pusės detalės ir dalis vieno stalčiuko konstrukcijų. Visos, galimai, žalvarinės detalės oksidavosi, geležis detalės pažeistos rūdžių. O ant išlikusio metalo buvo galima įžiūrėti aukso spalvos dangos likučių. Šį stalą buvo nuspręsta eksponuoti naujai kuriamoje dvaro ekspozicijoje,  tačiau prieš tai jį būtina buvo restauruoti.

Prieš pradedant restauracinius darbus buvo būtina nustatyti baldo autentiškumą, naudotas medžiagas, gamybos technikas bei tikslesnę jo pagaminimo datą, dirbtuves. Dėl to buvo atlikti išsamūs laboratoriniai – technologiniai tyrimai. Jų dėka pavyko nustatyti, kas staliukas galėjo būti pagamintas XVIII a. viduryje. Daugumos tokio tipo puošnių ir prabangių baldų paskirtis būdavo tualetinis staliukas. Jis papildomai turėjo atlenkiamą arba stacionarų veidrodį. Taip pat nemažai randama ir panašių rašomųjų stalų. Tačiau šitas staliukas turi ne veidrodį, o ištraukiamą pjaustymo lentą. Tai nurodo jo paskirtį – baldas buvo skirtas naudoti virtuvėje ruošiant maistą. Tai tikrai retas atvejis ir suteikiantis informacijos apie savininkus, jų statusą, naudojant virtuvėje prabangius baldus.

Šilutės Hugo Šojaus muziejininkai parengė ir Lietuvos kultūros tarybos programai „Atminties institucijos: kultūros vertybių restauravimas ir tyrimai 2023-1“ pateikė projektą „Eksponatai laikmečio liudininkai“. Ekspertų jis buvo pripažintas tinkamu ir jam skirtas 2000 Eur. finansavimas. Dar 200 Eur. šio projekto įgyvendinimui skyrė Šilutės savivaldybė. Šio kruopštaus restauracinio darbo ėmėsi I kvalifikacinės kategorijos meninių baldų restauratorius Bangutis Prapuolenis.

Restauruotas stalas bus eksponuojamas naujoje nuolatinėje ekspozicijoje, kurioje bus pristatoma Švėkšnos dvaro istorija. Sukurta nauja edukacinė programa „Kaip Švėkšnos grafas knygas vežė“, skirta susipažinti su šio miestelio dvaro gyvenimu ir buitimi. Atnaujinta ekspozicija ir prie jos veikianti edukacinė programa padės geriau pažinti miestelio istoriją ir grafų gyvenimo subtilybes.

Šilutės H. Šojaus muziejaus informacija 

Be the first to comment on "Unikalus baldas naujomis spalvomis nušvies Švėkšnos dvaro gyvenimą   "

Leave a comment

Your email address will not be published.


*