Švėkšnoje paminėta Europos žydų kultūros diena

Vakar, rugsėjo 4-tąją, Europoje buvo minima žydų kultūros diena. Tragiško likimo Švėkšnos bendruomenės dalis buvo prisiminta ir Šilutės H.Šojaus muziejaus Švėkšnos filiale.

Susirinkusiems miestelio gyventojams bei svečiams muziejininkė Monika Žąsytienė parengė iliustratyvų pasakojimą, kurį pavadino „Lietuvių kalbos įtaka žydų tarmei. Lietuviškieji skoliniai“. Jame ji apžvelgė, kaip jidiš ir hebrajų kalbas, kuriomis kalbėjo Europos šalyse gyvenę žydai, įtakojo ir veikė tų kraštų kalbinė aplinka.

Lietuviškų skolinių vartoseną vietiniame jidiš kalbos dialekte yra tyrinėję žydų kalbininkas ir leksikografas Chackelis Lemchenas. Šio minėjimo dalyviai galėjo ne tik išgirsti jo užrašytų pavyzdžių, bet ir pavartyti jo išleistą lietuvių kalba knygelę „Lietuvių kalbos įtaka Lietuvos žydų tarmei“. Muziejininkė kalbėjo, kad, nors neradusi duomenų, kad Ch.Lemchenas būtų lankęsis Švėkšnos apylinkėse, tačiau šio krašto pavyzdžių jo tyrinėjimuose yra.

Po šios apžvalgos M.Žąsytienė susirinkusiems pristatė naują edukacinę priemonę. Tai lietuviškas – jidiš kalbos raidynas, vietos meistro Vytauto Bliūdžiaus padaryti kaip spaudai. Vienoje jo dalyje pažymėta lotyniška raidė, o kitame – jos atitikmuo žydų kalbos rašmenimi. Daugelis į šį minėjimą susirinkusiųjų mielai bandė pamatyti, kaip atrodo jų vardai, jei būtų užrašyti jidiš kalba. Ateityje ši mokymo priemonė bus naudojama mokomiesiems tikslams.

Šio renginio baigiamoji dalis buvo prie centrinėje Švėkšnos dalyje buvusios sinagogos. Ant jos langų buvo iškabinti išdidinti žydų portretai, kuriuos 3-4 XX a. dešimtmetyje padarė fotografas Chaimas Kaplanskis. Muziejininkė priminė ir sinagogos istoriją ir portretuose esančius žmones.

Pirmojoje – prie staliuko, ant kurio atversta didele knyga, sėdi pagyvenęs vyras su žila barzda ir su tradiciniu žydų galvos apdangalu kipa.

Toliau – Levinaitės. Tai dvi mažos mergytės su dideliais bantais plaukuose.

Trečiojoje, 1937 m. darytojoje fotografijoje, Chaimas ir Jehošua Šochotai ir jų auklė Domicėlė Pagojutė.

Domicėlė Pagojutė (1889-1972) dirbo aukle Šochotų, garsaus Telšių fotografo Chaimo Kaplanskio bei jo dukros Feitskos Kaplanskaitės-Taic šeimose. Ši paprasta, religinga moteris labai mylėjo vaikus – prie jos vaikai prisirišdavo visam gyvenimui. Savo globotinių ji nepaliko ir prasidėjus II Pasauliniam karui. Tik Domicėlės dėka visi Šochotų ir Taicų šeimos nariai buvo aprūpinti maistu, kol buvo įkalinti Telšių gete. Domicėlė suvaidino lemiamą vaidmenį Chaimo ir Jehošua Šochoto bei buvusios auklėtinės Rachel Taic išsigelbėjime. 2004 m. (po mirties) D.Pagojutė apdovanota Žuvusiųjų gelbėjimo kryžiumi.

Paskutinėje – Chaja Gordonienė, apsirėdžiusi valstietiškai rūbais.

Muz-1

Minėjimo dalyviai Švėkšnoje.

muz-2

Muziejininkė M.Žąsytienė pristato mokomąją priemonę: lietuvių – žydų raidyną.

muz-3

Bandymai rašyti žydiškai rašmenimis.

muz-5

Vardas Rasvita užrašytas žydiškais rašmenimis. Skaityti – ir dešinės į kairę.

muz-8

Švėkšnos sinagoga ir žydų portretai.

1 Comment on "Švėkšnoje paminėta Europos žydų kultūros diena"

  1. Very great post. thank you!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*