Švėkšnos sinagogą tyrinėjo archeologai

Taip jau sutapo, kad „Dvaro šventės“ metu Švėkšnoje sinagogos pamatų tyrimus atliko valstybinės įmonės „Lietuvos paminklai“ archeologas Ramūnas Šmigelskas su talkininkais. Jis paaiškino, kad dėl darbų gausos visoje Lietuvoje, kartais tenka padirbėti ir nežiūrint į savaitės dienas.

01

R.Šmigelskas (dešinėje) ir talkininkas Kęstutis Peseckas, studentas archeologas.

„Lietuvos paminklai“ organizuoja kultūros vertybių tvarkybos (tyrinėjimo, projektavimo, konservavimo, restauravimo, remonto, atkūrimo) darbus. R.Šmigelskas sakė, kad įmonės projektuotojams reikia duomenų apie pastato pamatų būklę, nes pradedama rengti Švėkšnos sinagogos tvarkybos darbų projektas.

Tam atvažiavę jie padarė tris vertikalus, nedidelio skersmens kasinius šalia sinagogos pamatų, archeologų kalba, šurfus: du šalia laukinių sienų ir vieną viduje. Kasdami jie išsiaiškino, į kokį gylį suleisti pamatai, kokia jų konstrukcija, kaip jie sumūryti. O taip pat ir dabartinių sinagogos pastato pamatų būklę. Tad šis archeologų tyrimas šiuo atveju ne tiek istorinis, kiek konstruktyvinis – inžinerinis.

Archeologas sakė, kad nieko ypatingo čia nerado. Tyrinėdami jie atkasė pirmųjų medinių sinagogų degimo laikotarpio sluoksnius atskiriantį gruntą. O viduje pastebėjo, kad pastato viduje grindys ne natūraliai susiformavusios, o supiltos iš atvežtinio grunto. Kol kas tai spėliojimai.

Rasta keletas keramikinių šukių, koklių fragmentų liekanų. Iš pirmo žvilgsnio, jos galėtų būti datuojamos 17 amžiaus pabaiga – 18 amžiau pradžia. Aiškiau pasidarys tai patyrinėjus laboratorijoje.

03 010 09 07 06 05

Be the first to comment on "Švėkšnos sinagogą tyrinėjo archeologai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*