Prieš dvidešimt metų…

Vinječių autoriai: Julius Katauskas. Izidorius Katauskas.

Taigi. Lygiai prieš dvidešimt metų – 2003 m. gegužės 6 d. – Šilutės rajono ir Pagėgių savivaldybės laikraštyje „Šilokarčema“ pasirodė pirmasis pamario krašto istorijai skirto priedo „Šilainės“ numeris. Nuo to karto kas du kartus per mėnesį – antradieniais – šis priedas reguliariai išvysdavo dienos šviesą.

Gražiu iki to laiko nelabai įprastu šiose vietose „Šilainės“ vardu pavadintas „Šilokarčemos“ laikraščio priedas – bene sėkmingiausias šio laikraščio redaktorės Kristinos Toleikienės ir „Šilainės“ priedo sudarytojo bei redaktoriaus Sauliaus Sodonio projektas. Jame bendradarbiavo daugybė Mažosios Lietuvos bei Klaipėdos krašto praeitimi besidominančių bei istoriją tyrinėjančių žmonių. Už tai visiems autoriams šio priedo redaktorius yra labai dėkingas.

2006 m. istorinė „Šilainė“ išaugo į visą Pamario krašto kultūrinį paveikslą fiksuojantį „Šilokarčemos“ laikraščio priedą „Šilainės sodas“. 2007 m. šis priedas tokiu pat vardu pasiekė ir interneto platybes, kas sudarė sąlygas turėti platesnę skaitytojų auditoriją. Netrukus tai buvo pastebėta ir palankiai vertinama ne tik Pamaryje, bet ir gerokai už šio krašto bei Lietuvos ribų. Savo ruožtu, tai sudomino ir platesnį krašto praeitimi besidominančių bei jį tyrinėjančių autorių ratą, kurie „Šilainės sode“ dalinosi su skaitytojais savo darbais ar pastebėjimais. Už tai „Šilainės“ sudarytojas ir redaktorius labai dėkingas – skaitytojai turėjo galimybę susidaryti gerokai platesnę šio krašto praeities bei dabartinės kultūros vaizdo panoramą.

„Šilokarčemos“ laikraščiui 2015 m. perėjus į kitas rankas, tiesioginis „Šilainės“ ir „Šilainės sodo“ bendradarbiavimas nutrūko. Tačiau darbą tęsia visa ką dar labiau apimančiu pavadinimu „Šilainės kraštas“ interneto svetainė. Nuo 2020 metų, „Šilainės“ sudarytojui S. Sodoniui ėmus dirbti kitus įdomius darbus, svetainės veikla gerokai sumažėjusi, nes vis sunkiau ištaikyti šiam darbui laiko. Nežiūrint to, „Šilainės kraštas“ atviras visiems kultūriniams projektams. Ir ne tik kultūriniams – šioje interneto svetainėje yra publikuojami visi įdomūs šio krašto žmonių darbai, jų kūryba, veikla bei pastebėjimai. Tad turintys ką pasakyti ar papasakoti – ir toliau gali siųsti šios svetainės adresu. Ir viskas, kas neprieštarauja šios svetainės pozicijai, bus paskelbta.

Vienas iš ilgamečių „Šilainės sodo“ bendradarbių“ – Egidijus Bacevičius inicijavo, ir padedamas Šilutės F. Bajoraičio bibliotekos darbuotojų, parengė dvidešimties metų „Šilainės“ bibliografiją. Ją ir siūlome savo skaitytojams. Tiesa sakant, ir pačiam man teko gerokai nustebti, kiek daug per tuos du dešimtmečius yra publikuota įvairių tekstų. Už šį darbą labai dėkoju savo bičiuliui bei „Šilainės“ bendradarbiui E. Bacevičiui. O tuo pačiu su liūdesiu tenka pranešti, kad E. Bacevičius, neradęs tinkamo sau darbo ir pajamų šaltinio, ateinantį antradienį išvyksta į Vokietiją dengti stogų.

Čia siūlome prisiminti prieš dešimtmetį skelbtą tekstą, kuriame aprašomas pirmasis – labai sėkmingas – „Šilainės“ bei „Šilainės sodo“ laikotarpis.

O dabar – būkit pasveikinti mieli „Šilainės“ autoriai, bendradarbiai irgi skaitytojai – su DVIDEŠIMTUOJU GIMTADIENIU!

O čia E. Bacevičiaus sudarytos dvidešimties metų „Šilainės“ bibliografijos beta (pirmoji – darbinė) versija. Ji dar gali būti pildoma, redaguojama ar kaip kitais tvarkoma.

Saulius SODONIS
„Šilainės“ sudarytojas ir redaktorius 

Be the first to comment on "Prieš dvidešimt metų…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*