Rengiamasi Tilžės akto minėjimui Bitėnuose

Lapkričio 30 dieną, 17 valandą, Bitėnuose, Martyno Jankaus muziejuje, rengiamas Tilžės akto minėjimas.   

Jo metu bus atidarytos dvi parodos. Pirmoji – tiesiogiai siejasi su Mažosios Lietuvos Tautinės Tarybos – Tilžės aktu. Visuomenei trečiadienį bus pristatytas jauniausias šio akto dalyvis Valteris Didžys: šio svarbaus dokumento pasirašymo metu jam tebuvo dvidešimt dveji metai. Jo gyvenimą ir veiklą nušvies paroda „Dr. Valteris Didžys – lietuvybės puoselėtojas, Tilžės akto signataras, gydytojas“.

Nugyvenęs aktyvų ir prasmingą gyvenimą, gydytojas, visuomenės veikėjas V.Didžys antrą jo pusę praleido Australijoje, kur 1977 metais ir mirė. Jo paskutinę valią Amžiams ilsėtis Tėvynėje, įvykdė jo vaikai Ieva Aras ir Martynas Didžys, kurių pastangomis, 2013 m. rugsėjo 7 d. urnos su Valterio Didžio ir jo žmonos Liudvikos Didžienės palaikais buvo perlaidotos Bitėnų kapines. Jie tai pat perdavė M.Jankaus muziejui nemažai archyvinės medžiagos, pasakojančios apie šį žmogų. Jos pagrindu ir sukurta lapkričio 30 dieną pristatoma naujoji paroda.

Kita tądien atidaroma paroda pavadinta „Praeities ženklai“. Joje bus pasakojama apie šiais metais M.Jankaus muziejų papildžiusius eksponatus. Nemažai jų muziejui perdavė Švedijoje gyvenanti Marina Kulčinskaja. Ji seka pasaulio aukcionus ir, esant galimybei, įgijusi svarbius Lietuvos kultūrai daiktus, perduoda juos muziejams. Ji yra laukiama trečiadienį Bitėnuose, kur su muziejininkais bendradarbiauja jau keletą metų.

Renginį baigs Tauragės gospel choras „Gloria“, kuris atliks keletą naujausių savo kūrinių.

Be the first to comment on "Rengiamasi Tilžės akto minėjimui Bitėnuose"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*