Rengiama spaudai knyga apie Žemaičių Naumiestį

Pavadinęs „Miestelis prie Lendros, Vanagio ir Šusties“ atsiminimų knygos rankraštį dar 2011 metais Žemaičių Naumiesčio bendruomenei perdavė kraštietis, humanitarinių mokslų daktaras Albertas Juška.

Gimęs 1931 m. netoli nuo Žemaičių Naumiesčio esančiuose Rimženčiuose, smalsiomis vaiko bei jaunuolio akimis anuomet stebėjo Naumiestyje vykusį gyvenimą. Apie visą tai jis ir pasakoja savo atsiminimų knygoje. Ir nors jis lyg ir apgailestauja, kad į daugelį dalykų tuomet nekreipė dėmesio, tačiau apie Naumiestyje jo vaikystės ir jaunystės laikų žmones ir jų gyvenimą kalba ganėtinai smulkiai.

Knygoje A. Juška mintimis „pereina“ kone visomis XX a. vidurio Naumiesčio gatvėmis, stabteldamas prie beveik kiekvieno namo. Tuomet jis pasakoja apie čia gyvenusius ar veiklą šiame pastate vykdžiusius žmones. Skaityti šiuos atsiminimus be galo įdomu: apie naumiestiškių gyvenimus ar dažno jų tolimesnius likimus pasakojama labai įdomiai, dažnai su šiam autoriui būdingu humoru.

Toliau atskirais skyriais pristatomos visos Naumiestyje gyvenusios etninės grupės – žydai, vokiečiai, rusų sentikiai. Vietos Juškos atsiminimuose yra ir daug šiam miesteliui ar kraštui nusipelniusiems žmonėms: švietėjui Frydrichui Mėgniui, meistrų meistrui Dominykui Markvaldui, keturioms Kazimiero Jončo šeimos kartoms, Benediktui Orentui bei kitiems. Taip pat autoriaus yra surinkęs ir savo atsiminimuose pateikia Naumiestyje bei jo apylinkėse gyvenusių asmenų sąrašų, dokumentų, tų laikų nuotraukų.

Alberto Juškos knygą „Miestelis prie Lendros, Vanagio ir Šusties“ 500 egzempliorių tiražu ketinama išleisti atskiru leidiniu. Šio darbo ėmėsi asociacija Žemaičių Naumiesčio bendruomenė, drauge su Šilutės H. Šojaus muziejaus Žemaičių Naumiesčio muziejumi ir Šilutės F. Bajoraičio bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filialu. Pagal spaustuvių pateiktus siūlymus, tokiam knygos tiražui išleisti reikia apie 5000 tūkstančių eurų. Pirmąjį įnašą šiam darbui – apie pusantro tūkstančio eurų – nutarė skirti asociacija Žemaičių Naumiesčio bendruomenė iš tų pinigų, kurių veiklos skatinimui  kiekvienais metais skiria Šilutės savivaldybė. Taip pat yra pateikta paraiška JAV Lietuvių fondui dėl paramos. Tikimasi ir daugiau fondų paramos.

Prie knygos leidimo kviečiami prisidėti ir naumiestiškiai bei visi tie, kam yra brangus Žemaičių Naumiesčio miestelis, jo praeitis bei seniau čia gyvenę ir jį puoselėję žmonės. Tam reikalui asociacija Žemaičių Naumiesčio bendruomenė atidarė sąskaitą Šilutės kredito unijoje Nr. LT735010200014000577. Visi, skyrę ne mažiau, kaip 10 eurų auką, šią knygą gaus nemokamai. Vėliau, jai išėjus, kaina bus didesnė. Taip pat kviečiame įstaigas bei organizacijas prisidėti prie šios knygos išleidimo. Visi išankstiniai knygos rėmėjai bus paminėti leidinyje. Telefonu 8 677 53510 galima tartis ir dėl reklamos knygoje. Kilus klausimams skambinkite telefonu ar rašykite elektroniniu paštu [email protected].

Alberto Juškos atsiminimų knyga „Miestelis prie Lendros, Vanagio ir Šusties“ ne tik primins praeitį, bet bus puikus rašytinis paminklas Žemaičių Naumiesčiui bei jame bei jo apylinkėse gyvenusiems žmonėms.

Be the first to comment on "Rengiama spaudai knyga apie Žemaičių Naumiestį"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*