Rambynas į Jonines vilioja paslaptimi ir apeigomis

Aurelijaus Žemgulio nuotrauka.

Radusieji laiko bei galimybių šį penktadienį atvykti į senąjį Rambyną – pateks į ypatingų Joninių šventinių renginių sūkurį. Jų išvakarėse pagėgiškius pasiekė ilgai laukta gera žinia – Joninės ant Rambyno kalno pripažįstama Lietuvos tautine vertybe. Tai paliudyta tautinio paveldo sertifikatu. O jis suteikiamas už išsaugotas bei toliau puoselėjamas senąsias mūsų tautos tradicijas.

Trumpai būsimas Jonines prisistačiusi Pagėgių kultūros centro direktorė Svetlana Jašinskienė sakė, kad Joninėse ant Rambyno kalno labiausiai laukia tų, kurie išsiilgo senosios lietuviškos dvasios bei ramybės. Ji sakėsi pastebėjusi, kad tokių žmonių kasmet čia atvažiuoja vis daugiau ir iš pačių įvairiausių Lietuvos miestų ir miestelių.

Šventėje, kurią kažkada pradėjo Mažosios Lietuvos patriarchu vadinamas gretimuose Bitėnuose gyvenęs Martynas Jankus, bus išlaikoma nusistovėjusios Jonių tradicijos. Aukurą, kurio ugnis simbolizuoja iš praeities mus pasiekiantį susikaupimą ir stiprybę, 19 valandą įžiebs praėjusių metų Pagėgių krašto Garbės piliečiai Marija ir Martyna Purvinai. Tradiciškai pirmojoje šventės dalyje – chorų pasirodymai. Po jų – Joninių apeigos su folkloro kolektyvais. Į šventę atvys visų penkių Lietuvos etnografinių regionų atstovai, kurie ne tik atliks savo programas, bet ir pristatys savo regionų tautinius kostiumus. Aikštėje degs ir apeiginis Jonių laužas. Vyks ir gegužinė, kurioje žmonės bus kviečiami pajudėti – pašokti ar pažaisti liaudies žaidimus. 23 valandą čia dainuos Edgaras Lubys. Išalkusius šventės dalyviu Pagėgių krašto bendruomenės vaišins sūriais – kežais, bus jų ragavimas – šmekiojimas.

Suprantama, bus ir Joninių vainikų leidimas į Nemuną bei tik tą naktį pasirodančio paslaptingojo paparčio žiedo ieškojimas.

Vidurnaktį prasidės eitynės per Rambyno mišką į Martyno Jankaus muziejų. Bus einama lydint  paslaptingųjų „Raganų šluotos“ eglės raganų. Tad, nenorintieji būti jų paklaidinti, privalės garsiai dainuoti bei atlikti kitus tam skirtus ritualus.

Sėkmingai įveikusiuosius apie poros kilometrų kelią ir pasiekusiuosius kelionės tikslą, čia jau lauks „Rambyno žolelių magija“. Čia ant laužo jau bus išvirti žolelių nuovirai, kuriais keliauninkai galės mirkyti kojas. Priklausomai nuo to, kokių turės norų – meilės, laimės, grožio, sveikatos ar dar ko – pagal tai ir rinksis tas sveikatinimo žolelių voneles.

Šio muziejaus kieme tuo metu koncertuos šilutiškis Adas Nausėda, Aleksandras Makejevas iš Trakų bei Kauno modernaus folkloro ansamblis „Ainiai“. Juos pakeis Trakų karališkojo teatro artistai, kurie parodys vieną iš savo komedijų.

Sėkmingai 4 valandos ir 42 minutės sulaikę saulės patekėjimo, jos sutikimo apeigas pradės prausimusi ryto rasoje. Vėliau – pusryčiai pas M.Jankų – dalyviai bus pakviesti ant laužo išsikepti kiaušinienę. O ištvermingiausiems gali būti pasiūlyta ir daugiau visokių išbandymų bei atrakcijų. Tad pasiryžę trumpiausią metų naktį praleisti gamtoje, o ypač šventoje Skalvių žemėje ant Rambyno – neturėtų nusivilti.

Rambynas_skelbimas-2

Be the first to comment on "Rambynas į Jonines vilioja paslaptimi ir apeigomis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*