Popietė „Diena su augintiniu. Jų priežiūros ypatybės“

Kone tradicija tapusi popietė „Diena su augintiniu“ jau ketvirtą kartą vyko Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vasaros kiemelyje. Karštą ir saulėtą liepos 14 dieną vaikai, suaugusieji ir jų augintiniai dalyvavo popietėje, skirtoje mylimiems gyvūnams. Šios popietės tikslas – susipažinti su gyvūnų priežiūros ypatumais, išmokti tinkamai prižiūrėti augintinio kailiuką, taisyklingai maudyti ir pastebėti signalus, kada jis jaučiasi blogai. Apie visa tai ir dar daugiau mielai papasakojo šunų ir kačių kirpyklos „Laiminga uodega“ savininkė Rita Šerė.

Gyvūnas – tai ne interjero detalė jūsų namuose ir ne žaislas, kurį galima pažaidus padėti į vietą. Gyvūnas yra jūsų namų, širdžių, gyvenimo dalis. Juo reikia rūpintis, jį prižiūrėti, maitinti, prausti, šukuoti. Tai ne tik begalinis džiaugsmas, bet ir nemenka atsakomybė už dar vieną gyvybę. Visa tai atperka tas nuostabus jausmas, kai pasiimi šunį ir eini, kur akys mato, į anksti rytą rasos lašeliais nuklotą pievą, žvarbią žiemos dieną sniegu nuklotą aikštelę, pavasario besiskleidžiančių žiedų sodą ar rudens nuspalvintų medžių mišką. Žmogui įsigijus šunį – gamta tampa artimesnė ir labiau pasiekiama, nes šuo tave priverčia išeiti ir visa tai pamatyti. Nesvarbu, kokia tavo nuotaika, geras ar blogas oras.

Įsigijus katiną irgi galima patirti nuostabių akimirkų. Mažas jis būna labai smalsus ir vikrus, nusiteikęs linksmam žaidimui namuose. Neretai kačiukai slepiasi namuose esančiose ertmėse, tad būna ir taip, kad tenka savo murkiančio augintinio ieškoti ištisas valandas, kol jis ramiai sau snūduriuoja įsilindęs į lovos dugną. Reikėtų nepamiršti ir kačių priežiūros ypatumų. Pagrindinės higienos procedūros – kraiko keitimas, šukavimas, nagučių karpymas ir net maudymas. Iš prigimties katytės labai gerai susitvarko su kasdieniu švarinimusi, todėl daugelis kačių augintojų mano, kad joms nereikia jokios pagalbos. Deja, nors ilgaplaukėms katėms pavyksta pašalinti daug nešvarumų, joms reikalinga pagalba šukuojant kailį, kad būtų išvengta sąvėlų. Reguliarus katės ar katino šukavimas padeda išvengti didelių plaukų kiekių skrandyje susidarymo, todėl ypač svarbu nepamiršti, kad jūsų augintinis nuo mažų dienų turi įprasti prie šukų ir šios procedūros. Augintinis turėtų būti maudomas, jei išeina į lauką, nes tuomet padidėja galimybė pasigauti kenkėjų. O jei visa tai atrodo sudėtinga, visuomet galima kreiptis į specialistą, kuris visas grožio procedūras atliks profesionaliai ir saugiai.

Popietės metu kalbėta ir apie mažiau priežiūros reikalaujančius augintinius – bibliotekos skaitytojos atsineštą jūrų kiaulytę bei visus sužavėjusias Eisvydės ir Gusto gyvalazdes.

Tokios popietės yra puiki proga susipažinti su egzotiniais ir populiariais augintiniais, sužinoti jų priežiūros aspektus, įvertinti galimybes tokį gyvūną auginti namuose. Labai dėkojame, jog kiekvienais metais aktyviai dalyvaujate mūsų rengiamose popietėse, edukaciniuose užsiėmimuose.

Primename, jog Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka jau šeštus metus iš eilės dalyvauja LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro organizuojamoje iniciatyvoje „Atverk duris vasarai“ ir kviečia bibliotekos skaitytojus bei  svečius aktyviai dalyvauti vykstančiose veiklose, smagiai praleisti vasarą bibliotekoje.

Ilona Jonikaitė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vyresnioji bibliotekininkė

Be the first to comment on "Popietė „Diena su augintiniu. Jų priežiūros ypatybės“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*