Paminklas signatarui Švėkšnoje planuojamas naujoje vietoje

Naujos paminklui vietos aptarimas. Alfonso Šepučio nuotrauka.

Daugelis švėkšniškių bei Šilutės rajono gyventojų jau bemaž įsivaizdavo Švėkšnos centre, turgaus aikštėje, stovintį paminklą Lietuvos 1918 metų Nepriklausomybės akto signatarui Kazimierui Steponui Šauliui. Tokia jo vizija visuomenei buvo pristatyta per susitikimą su paminklo autoriumi skulptoriumi Arūnu Sakalausku ir šio darbo fundatoriumi Vytautu Lygnugariu šių metų pradžioje. Apie tai buvo rašyta 2017 m. sausio 6 dienos rainyje „Pirmoji Lietuvos 100-metį gali pradėti minėti Švėkšna“. Tačiau dabar jau aišku – keičiasi jo statymo vieta.

Šį antradienį Švėkšnos seniūnijos salėje buvo surengtas iš kaimyninių Stemplių kilusio Lietuvos nepriklausomybės akto signataro K.S.Šaulio gyvenimą ir darbą pasakojančios knygos „Prelatas K.S.Šaulys“ pristatymas. Dalyvavo jos autorius Algimantas Katilius. Jis papasakojo, ką pavyko naujo sužinoti apie signatarą, pasidalino savo įspūdžiais rašant knygą.

Po to imta kalbėti apie paminklo signatarui statybos Švėkšnoje reikalus. Dalyvavo ne tik skulptorius A.Sakalauskas bei paminko mecenatas V.Lygnugaris, bet ir kai kurie savivaldybės vadovai, atsakingi darbuotojai. Taip pat į Švėkšną atvyko Kultūros paveldo departamento direktoriaus pavaduotojas iš Vilniaus Algimantas Degutis. Jis ir pristatė departamento požiūrį ir poziciją. Ji aiški – turgaus aikštė nėra pati tinkamiausia vieta tokio monumentui. Ir ne tik žiūrint iš paminklosauginių pozicijų. Anot A.Degučio, visuomet tokiems svarbiems paminklams statyti turi būti parenkama tinkama erdvė, kad jis nepasimestų didelėje erdvėje. Šiuo atveju Švėkšnos turgaus aikštė yra didelė, tad paminklas tiesiog atrodytų ne vietoje. Anot A.Degučio, ir psichologiškai dėl nevykusiai parinktos vietos, jis netaptų traukos centru. Jis ir pasiūlė kitą vietą: paminklas signatarui turėtų puikiai derėti dabartiniame vadinamajame Knygnešių skverelyje. Prieš statant paminklą K.S.Šauliui, šią vietą reikėtų perplanuoti bei rekonstruoti, patraukiant jo viduryje esantį knygnešiams skirtą paminklą. Greičiausiai reikėtų pamažinti medžių lajas, gal net į kitą vietą reikėtų perkelti ir autobusų stotelę. Galutinai viską turėtų spręsti architektai.

Siūlymas paminklą statyti kitoje vietoje tiko ir šio sumanymo autoriui bei mecenatui V.Lugnugariui bei skulptoriui A.Sakalauskui. Naujoji galima paminklo vieta su jais jau buvo aptarta, tad susirinkusiems švėkšniškiams jie paaiškino, kad iš esmės pirminis paminklo sumanymas ant pjedestalo statyti skulptūrą išlieka. Tik sumažės kai kurios proporcijos bei dydžiai.

Jei sausį susirinkę Švėkšnos bendruomenės atstovai ilgai ir aštriai diskutavo dėl pasiūlytos vietos paminklą signatarui statyti turgaus aikštės viduryje, tai naujajam pasiūlymui pritarė plojimais.

Belieka viltis, kad, kaip tikimąsi, paminklas Nepriklausomybės akto signatarui K.S.Šauliui bus pastatytas rugsėjo viduriui. Dėl šios datos jau tariamasi su bažnytine bendruomene, nes prelato K.S.Šaulio nuopelnai dvasiniams dalykams taip pat yra labai dideli.

Be the first to comment on "Paminklas signatarui Švėkšnoje planuojamas naujoje vietoje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*