Pagėgių bibliotekoje – sveiko ir laimingo gyvenimo pamokos

Pagėgių savivaldybės viešoji biblioteka pakvietė kraštiečius bei miesto svečius į literatūros ir meno popietę „Mokomės gyventi“. Pagrindinis renginio akcentas – susitikimas su dviem iš Šilalės kilusiomis kūrėjomis – dailininke Daiva Dašenkoviene (Klaipėda) bei rašytoja, biologe, chemike, pedagoge, sveikos gyvensenos propaguotoja Regina Balsevičiene (Gargždai). Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Elena Stankevičienė viešnias pristatė kaip „dvi iškilias asmenybes, moteris, savo darbais bei individualiomis raiškos priemonėmis kalbančiomis apie žmogų, jo pasaulį“.

Renginio pirmojoje dalyje pristatyta Daivos Dašenkovienės tapybos darbų paroda „Žmogaus egzistenciniai matmenys laike ir erdvėje“. Tai – šios kūrėjos Klaipėdos universitete studijuotos dailės studijų krypties vizualiųjų menų studijų programos baigiamasis bakalauro kūrybinis diplominis darbas ir kartu jau antroji personalinė jos darbų paroda. Autorės teigimu, ekspozicijos pavadinime užšifruotą filosofinę temą rinktis paskatino noras parodos žiūrovams pateikti atvirą žmogaus dialogą su tradicijomis bei pamatinėmis vertybėmis. Kūrybinio įkvėpimo semtasi iš rusų literatūros klasiko, filosofijos mąstytojo Fiodoro Dostojevskio raštijos darbų bei žymių Lietuvos filosofų Antano Maceinos, Arvydo Šliogerio traktatų. Kūriniuose siekta atspindėti esminę filosofijos kilmės priežastį – nuostabą, skatinančią praregėti ne tik akimis, bet ir siela. Parodoje vaizduojamais siluetais norėta atskleisti žmogų kaip dvimatę būtybę, kuri visada priversta rinktis ir priimti sprendimą. Paveikslų nuotaiką kurianti spalvinė gama – tai saviti meniniai sprendimai, kuriais siekiama parodyti, kaip žmogaus egzistencija apsprendžiama jo darbais, o laikas – judėjimu. Menininkės teigimu, kiekvienas parodos kūrinys yra atskira idėja, tačiau jų visuma sukuria visuminį temos atsiskleidimą. Renginio dalyviai dailininkei negailėjo gražių žodžių, klausimų bei kvietė dar ne kartą sugrįžti į Pagėgius su naujomis ekspozicijomis.

Antrojoje popietės dalyje ilgo, sveiko, natūralaus bei laimingo gyvenimo paslaptimis su pagėgiškiais dalinosi ilgametė sveikuolė, televizijos laidų dalyvė, rašytoja Regina Balsevičienė. Nuo vaikystės įvairių ligų kamuota viešnia, prieš dvidešimt penkerius metus kardinaliai pakeitusi gyvenimo būdą, šiandien gali pasigirti nepriekaištinga išvaizda, puikia fizine bei dvasine savijauta. Visą gyvenimą su žmogaus sveikata susijusiose tyrimų laboratorijose dirbusios rašytojos teigimu, sportas, joga, vegetarizmas sudaro jos puikios sveikatos pagrindą. Visiškai atsisakiusi pieno, mėsos, cheminių vaistų, vitaminų, maisto papildų, rašytoja pirmenybę skiria sultims, daržovėms, žalumynams. Vengia saldumynų, cukraus, perdirbtų produktų. Užuot gėrusi arbatas (viešnios įsitikinimu, arbatžoles plikant karštu vandeniu netenkama daug naudingųjų medžiagų), Regina Balsevičienė didelį dėmesį teikia pačios iš įvairių žalumynų (miškinio česnako, raudonųjų dobilų, kiaulpienių, krapų, petražolių, asiūklių, dilgėlių, beržų pumpurų ir kt.) gaminamų tinktūrų, miltelių, košelių naudojimui sveikatinimo tikslais. Sveikuolės teigimu, tokie gyvensenos metodai duoda didelių vaisių: jau daugiau negu dešimtmetį ji neserganti sloga ar kitomis ligomis.

Jau ne vieną knygą išleidusi viešnia renginio metu Pagėgių krašto gyventojams pristatė naujausią savo sveikos gyvensenos patirtį atskleidžiantį darbą – 2015 m. dienos šviesą išvydusią knygą „Dievo vaistas“. Leidinyje gausu aiškių, paprastų receptų bei patarimų, kaip derinti maisto produktus, namų sąlygomis pasigaminti sveikatai naudingų patiekalų bei pasiruošti kitų imuniteto stiprinimui ir įvairių ligų, sveikatos sutrikimų gydymui naudingų gamtinių preparatų. Norinčiųjų įsigyti šį gamtos šaltinius sveikatai aprašantį ledinį ir čia pat gauti autorės autografą susidarė visa eilutė…

Renginio viešnios – dailininkė Daiva Dašenkovienė ir rašytoja Regina Balsevičienė – pagerbtos gėlėmis ir atminimo dovanomis – leidiniais apie Pagėgių kraštą.

Sonata Vitkutė
Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos
metodininkė – skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Nuotraukų autorė Asta Andrulienė

1

Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Elena Stankevičienė pristato pagėgiškiams dailininkę Daivą Dašenkovienę (sėdi pirma iš kairės).

2

Dailininkė Daiva Dašenkovienė pristato savo tapybos darbų parodą.

3

Rašytoja Regina Balsevičienė.

4

Rašytoja renginio metu Pagėgių krašto gyventojams pristato naujausią savo knygą „Dievo vaistas“.

Be the first to comment on "Pagėgių bibliotekoje – sveiko ir laimingo gyvenimo pamokos"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*