Nepriklausomybės aktas keliavo vandens keliais

Ketvirtadienis buvo priešpaskutinė Lietuvos 1918 metų Nepriklausomybės akto simbolinė kelionės diena Šilutės seniūnijos keliais. Kaip ir dera Pamaryje, jis keliavo vandens keliu.    

Trečiadienį perėmę šį simbolinį dokumentą iš Juknaičių seniūnijos, rusniškiai jį įsipareigojo perduoti kintiškiams. Kadangi dvi gretimas pamario seniūnijas skiria Nemunas, tai per seniūnijas keliaujanti Nepriklausomybės akto kopija buvo atplukdyta laivu.

Kiek prieš 12 valandą senoviniu Nacionalinėse ekspedicijose išbandytu buriniu laiveliu „Rusnietis“, dokumentas, plukdomas Rusnės seniūnės Dalios Drobnienės, salos kultūros darbuotojų bei Rusnės atstovų su kitais laivais, pasirodė Minijos upės tolumoje. Mingės kaime jo jau laukė Kintų pagrindinės mokyklos moksleiviai bei mokytojai, seniūnijos gyventojai, Mingės bei gretimų Rūgalių gyventojai, laivininkai bei visi, kas norėjo pamatyti istorinį momentą. Čia taip pat buvo ir Šilutės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Bekeris ir Savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Šeputis.

Iš Rusnės seniūnės D.Drobnienės istorinį dokumentą perėmė Kintų seniūnas Antanas Kližentis. Po Tautiškos giesmės bei šventinių abiejų seniūnų bei Šilutės rajono valdžios atstovų žodžių, visi buvo pakviesti pasirašyti ant istorinio dokumento kopijos.

Po šių visų apeigų bei fotografijų atminčiai, Nepriklausomybės akto kopija dviem laivais Minija buvo išplukdyta į Lankupius. Čia prie kabančio tilto per upę laukė Saugų seniūnijos žmonės su seniūne Dalia Rūdiene, mokyklos atstovai. Į šį perdavimą atvyko ir Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis bei Savivaldybės administracijos direktorius S.Šeputis, buvo ir Savivaldybės tarybos nariai.

Saugų seniūnijos žmonių pasirašymas ant šio dokumento buvo suplanuotas penktadienį, tad pasirašė tik negalintys tuomet dalyvauti gyventojai.

O penktadienį šis dokumentas iškeliaus į Švėkšną. Šeštadienį čia numatytos paminklo Nepriklausomybės akto signatarui Kazimierui Steponui Šauliui atidengimo iškilmės.

Be the first to comment on "Nepriklausomybės aktas keliavo vandens keliais"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*