Moksleiviai pažino senąsias Šilutės kapines

Birželio pirmosiomis dienomis Šilutės meno mokyklos Dailės skyriaus trečios klasės mokiniai įgijo neįprastą patirtį. Jie bandė pajausti, o vėliau ir perteikti Šilutės senųjų kapinių dvasią bei iki mūsų dienų išlikusį grožį.

Jau įprasta, kad Meno mokykloje mokslo metams einant į pabaigą, rengiamas vasaros pleneras. Jo metu Dailės skyriaus mokiniai išeina į lauką ir, padedami mokytojų, mokosi pieštukais ir dažais perteikti gamtos grožį. Šiais metais išėjimas buvo kiek kitoks – dailės klasės mokiniai susipažino su senosiomis Šilutės miesto kapinėmis. Jose palaidotų žmonių artimųjų dėl įvairių priežasčių nebėra. Greičiausiai dėl to jos ilgą laiką buvo neprižiūrimos, gerokai apleistos. Tačiau jau maždaug dešimtmetį entuziastų dėka, su miesto valdžios pagalba, senosios miesto kapinės yra patvarkomos – atsiskleidžia jų paslaptingumas ir grožis. Nors daugumos paminklų iki šių dienų nebeliko, tačiau dar yra XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje pastatytų metalinių kryžių, kapus juosiančių tvorelių. Visa tai ir sukuria ypatingą aplinką.

Šilutės H. Šojaus muziejus parengė projektą „Senųjų liuteronų kapinių byla“, kuris susilaukė Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės finansinės paramos. Projekto metu numatyta šias kapines patyrinėti bei šiek tiek patvarkyti. Kaip reikėtų teisingai restauruoti ir konservuoti išlikusius metalinius kryžius ar tvoreles, vasarą ketina parodyti iš Vilniaus su tuo užsiimančiais restauratoriais atvykę studentai. Minėtame projekte taip pat numatyta, kad kapines pažins, jų dvasią pajausti bandys Šilutės meno mokyklos Dailės skyriaus moksleiviai. Tai ir įvyko per minėtą plenerą, pavadintą „Senųjų liuteronų kapinių byla“. Jo metu moksleiviams apie šias kapines papasakojo jų mokytojos Živilė Skirkevičienė ir Neda Jencienė. Kraštovaizdžio architektas Egidijus Vidrinskas taip pat priminė istoriją ir čia palaidotas Mažosios Lietuvos kraštui nusipelniusias asmenybes, taip pat papasakojo apie kaltinių, lietinių kryžių, tvorelių ypatybes, parodė jų pavyzdžių, supažindino ir su kapinėse rymančia koplytėle, kurioje saugoma įvairių kryžių pavyzdžių.

Visa tai išgirdę ir pamatę, keturiolika Šilutės meno mokyklos Dailės skyriaus moksleivių pabandė žinias ir vaizdus perkelti į savo darbus. Baigti piešti jie bus sutvarkyti, tinkamai įrėminti ir perduoti Šilutės H. Šojaus muziejui. Vasaros viduryje pirmiausia Švėkšnos ekspozicijos lankytojai, o rudenį – ir Šilutės gyventojai ar svečiai galės muziejuje pamatyti kūrinius, tuo pačiu ir įvertinti, kaip moksleiviams pavyko perteikti šios istorinės Šilutės miesto vietos dvasią.

Saulius Sodonis,
muziejininkas

Be the first to comment on "Moksleiviai pažino senąsias Šilutės kapines"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*