Dvi Šilutės bažnyčios tarp įdomiausiųjų Lietuvoje

Leidykla „Terra Publica“ Šiluvos atlaidų metu pristatė naują knygą „Įdomiausios Lietuvos bažnyčios“. Šis iliustruotas albumas supažindina su daugiau nei 100 įdomiausių Lietuvos bažnyčių. Jų tarpe dvi – Degučių Šv. Vincento Ferero ir Švėkšnos Šv. apaštalo Jokūbo – iš Šilutės dekanato.

virselisKaip įžangoje rašo šio albumo sudarytoja menotyrininkė, meno istorikė, profesorė Laima Šinkūnaitė „turtingas ir įvairus Lietuvos bažnyčių paveldas vis dar per menkai pažįstamas mums patiems, o juo labiau – atvykstantiems piligrimams, svečiams. Tad pagrindinis leidinio tikslas – geriau pažinti ir giliau suprasti krikščioniškąjį meną platesniame kultūros paveldo kontekste“. Toliau ji sako, kad kiekviena iš šių bažnyčių yra vienokiu ar kitokiu aspektu išskirtinė. Nors ne viena čia aprašomų bažnyčių ne kartą yra perstatytos, keitėsi jų altoriai ar sakralinio meno objektai, tačiau kiekviena jų atspindi to laikmečio ir krašto žmonių pasaulėjautą, pamaldumo tradicijas.

Dėl savo išskirtinumo bei unikalumo šiame albume yra pristatyta Degučių Šv. Vincento Ferero bažnyčia. Ji vienintelė Europoje išlikusi trikampio plano medinė barokinė bažnyčia, pasižyminti santūriais liaudiškais elementais. Leidinyje trumpai aprašoma jos istorija bei meninės ir architektūros ypatybės.

Išskirtinėmis neogotikinėmis formomis išsiskiria ir Švėkšnos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia. Albume yra trumpa jos istorija bei aprašytos meninės ir sakralinės jos vertybės.

Albumas „Įdomiausios Lietuvos bažnyčios“ skirtas ne tik meno mėgėjams, tikintiesiems, bet ir visiems besidomintiems gimtojo krašto kultūros paveldu, keliautojams. Tad šis leidinys gali būti puiki dovana.

Daugiau apie šį albumą galima sužinoti leidyklos puslapyje www.terrapublica.lt

Be the first to comment on "Dvi Šilutės bažnyčios tarp įdomiausiųjų Lietuvoje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*