Dailininkės ir poetės Aldonas Gustas gyvenimo kadrai Kaune

A.Gustas moteriai antkelių.

Aldona Gustas – dailininkė ir poetė, kurią meno ir literatūros mylėtojai Lietuvoje pažįsta per atstumą. Gimtinę menininkė paliko baigiantis Antrajam pasauliniam karui. Tačiau čia praleistos vaikystės prisiminimai vis dar ryškūs. Prof. Ramintos Lampsatytės pastangomis Kauną pasiekė A.Gustas nuotraukų archyvas, kuriame atsiskleidžia kūrėjos gyvenimo kelias.  

Tokią žinią, įdomią Šilutės kultūrinei bendruomenei, „Kauno dienoje“ rugsėjo 2 dieną paskelbė Ainė Jacytė.

Fotografijų kolekcijoje – menininkės vaikystės namai Šilutės rajone: baltas namas žydinčių ir vaisius nokinančių medžių apsuptyje – saugi užuovėja, ramybės tvirtovė. R.Lampsatytės pristatytose nuotraukose taip pat ir A.Gustas seneliai – romiais žvilgsniais, mąsliomis šypsenomis. Keletoje kadrų galima pamatyti kūrėjos tėvus.

Ypatinga fotografija yra užfiksuota gūdžią žiemą: A.Gustas sėdi rogėse, pakinkytose vilkšuniu, o greta stovi mama ir tėtis, kurio poetė neteko būdama dar visai maža. Tai vienas iš nedaugelio kadrų, kuriame galima išvysti visad pasitempusį, policijoje dirbusį menininkės tėvą. Kita skaudi netektis – vyresniojo brolio mirtis – dailininkę taip pat aplankė vaikystėje. Apie ją A.Gustas nelinkusi kalbėti. Jaunesnįjį brolį galima atrasti nuotraukų archyve, sėdintį prie bendro šventinio stalo drauge su šeima. Jį menininkė taip pat pergyveno.

Nemažą fotografijų kolekcijos dalį sudaro nespalvoti kūrėjos ir jos vyro Georgo Holmsteno vestuvių kadrai. Juose dailininkė dar visai jaunutė – vos devyniolikos, dailiai pasipuošusi. R.Lampsatytė pasakojo, kad kūrėją ir jos vyrą rašytoją siejo ypatingas ryšys. Susipažino juodu Vokietijoje, tačiau abu ilgėjosi savo gimtinių – dailininkės vyras buvo latvių kilmės. Tekėti A.Gustas neskubėjo ir net nelabai ketino, tačiau į vyro klausimą: „Kada mūsų vestuvės? Gal rugpjūtį?“ – menininkė atsakė pritarimu.

Kolekcijos taip pat ir akimirkos iš dailininkės parodų atidarymų, knygų pristatymų. Vienose jų – kūrėja su žymiais Vokietijos meno lauko atstovais, kitose – tik su savo kūriniais, kurių didžioji dalis jau yra Lietuvoje.

Iš visų R.Lampsatytės atvežtų nuotraukų išsiskiria A.Gustas portretai, kurių kiekviename atsiskleidžia dailininkės individualumas.

Gausi fotografijų kolekcija yra perduota perfotografuoti Nacionaliniam M.K.Čiurlionio dailės muziejui ir vėliau bus grąžinta kūrėjai.

„Kauno diena“. Ainė Jacytė apie A.Gustas nuotraukas.

Be the first to comment on "Dailininkės ir poetės Aldonas Gustas gyvenimo kadrai Kaune"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*