Akcija „Skaitmeninė savaitė“ bibliotekoje

2019 m. kovo 25–31 d. visoje Europoje vyko kasmetinė akcija „Skaitmeninė savaitė“ (angl. „ALL DIGITAL Week“), skatinanti naudotis informacinėmis ryšio technologijomis ir ugdyti skaitmeninį raštingumą. Projekto „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ organizatoriai kvietė prisijungti prie tarptautinės organizacijos „All Digital“ iniciatyvos ir organizuoti teminės akcijos „Skaitmeninė savaitė“ veiklas bibliotekose.

Visą savaitę Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose vyko įvairūs šiai iniciatyvai skirti renginiai.

Kovo 26–28 d. vyko kompiuterinio raštingumo mokymai „Skaitmeninės technologijos TAU: ateik, sužinok, išmok“, skirti pradžiamoksliams. Dalyviai mokėsi naudotis kompiuteriu, rengti tekstinius dokumentus, saugiai naršyti internete bei rasti aktualios informacijos, naudotis elektroninėmis valdžios, verslo ir laisvalaikio paslaugomis, dalintis informacija bei bendrauti internetu su artimaisiais ir draugais. Jaunimas mokėsi programavimo, 3D modeliavimo bei robotikos su konstruktorių „LEGO MINDSTORM EV3“ ir „WeDO“ rinkiniais, dalyvavo Lazerių labirinto sportinėje estafetėje.

Vainuto filiale lankytojai stebėjo internetinio seminaro transliaciją „Bankas be kodų kortelių: praktiniai patarimai“, nes tai aktuali naujiena visiems elektroninės bankininkystės vartotojams.

Degučių filiale vyko pamokėlė vaikams ,,Internetas – žinių šaltinis“. Su vaikais aptarta, kad internetas, naujos technologijos skirtos ne tik žaidimui, bet mokymuisi. Dalyviai mokėsi internete susirasti įdomias veiklas, atlikti užduotis, testus, padedančius mokytis, domėtis mokslo naujovėmis, tobulėti.

Šylių filiale Žemaičių Naumiesčio mokyklos-darželio Šylių skyriaus moksleiviai susipažino su „Lenovo“ planšetėmis, jų funkcijomis. Moksleiviai darėsi ,,asmenukes“, fotografavo, peržiūrėjo nuotraukas, nagrinėjo „Google Play“ funkcijas, peržiūrėjo nemokamas elektronines knygutes vaikams: Vytauto V. Landsbergio ,,Rudnosiuko istorijos“, H. K. Anderseno ,,Piktasis princas“.

Žemaičių Naumiesčio filiale vykusioje popietėje ,,Išmaniosios technologijos ne tik žaidimams“ dalyvavo Žemaičių Naumiesčio mokyklos-darželio moksleiviai, o suaugusieji stebėjo internetinį seminarą „Bankas be kodų kortelių: praktiniai patarimai“.

Kovo 29 d. Švėkšnos filiale vyko žaidimas-diskusija „Reklamos kritikas“. Žaisti ir diskutuoti atėjo Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos ketvirtokai. Vaikai kartu nagrinėjo reklamą, analizavo reklamos šūkius, dalinosi savo nuomone. Gavę reklamos šūkius ir pasitarę dėstė savo argumentus, kodėl, jų manymu, reklama galima pasitikėti arba ne, šie reklamos šūkių plakatai po vieną buvo rodomi projektoriaus ekrane ir aptariami bendrai. Nėra būtina prieiti galutinio sprendimo, svarbiausia – paskatinti dalyvius kritiškai žvelgti į reklamą ir mąstyti.

Skaitmeninės savaitės metu Katyčių filiale vyko užsiėmimas „Efektyvus pristatymų ruošimas su „Microsoft PowerPoint“ programa“. Užsiėmimo metu vyresniojo amžiaus mokiniai pagilino žinias kuriant skaidres ir praktiškai panaudoti „PowerPoint“ pateikties kūrimo pagrindines užduotis.

Kintų filiale suaugę bibliotekos lankytojai stebėjo tiesioginę transliaciją „Bankas be kodų kortelių: praktiniai patarimai“, moksleiviai dalyvavo projekto „Prisijungusi Lietuva“ parengtame protų mūšyje „Aš ir internetas“.

Usėnų filialo bibliotekoje vyko renginys 3–4 klasių mokiniams „Geresnis internetas prasideda nuo tavęs“. Renginio metu mokiniai išklausė pasakojimą apie bendravimo internete kultūrą, duomenų apsaugą, tykančias grėsmes naršant ir bendraujant internete,  žiūrėjo filmuką „Vaikų privatumas internete“, o įgytas žinias pasitikrino atlikdami testą „Ar aš saugus internete?“ ir kurdami skirtukus.

Katyčių filiale kovo 27 d. bibliotekos lankytojai stebėjo aktualų internetinį seminarą „Bankas be kodų kortelių: praktiniai patarimai.

Akcijai skirti renginiai vyko ir Pašyšių, Saugų, Traksėdžių filialuose. Iš viso akcijos „Skaitmeninė savaitė“ veiklose dalyvavo apie 170 moksleivių ir 100 suaugusių bibliotekos lankytojų.

Akvilė Tamošiūnė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

pa_y_iai

Be the first to comment on "Akcija „Skaitmeninė savaitė“ bibliotekoje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*