Šiandien Šilutės miestelyje

Nors ir saulėtas buvo balandžio 19-tos ketvirtadienis Šilutėje, tačiau pavasariška ryškia šiluma dar nealsavo. Šilutiškiai bei miesto svečiai tvarkė savo reikalus – vieni savo tikslą pasiekdavo pėsti, kiti važinėjo gatvėmis automobiliai. O centrinės dalies miesto gatvės medžiai pamažu ir kiek nedrąsiai pradėjo skleisti lapus. Ir laukė…

Pažymėti skaičiai bei kryžiais jie laukė galutinio nuosprendžio – leis jiems miesto žmonės dar gyventi ir savo žaluma visus džiuginti, ar pjaus šalin. Šiaip jau sprendimas dėl jų tragiško likimo lyg ir priimtas – sutartys su pjovėjais jau pasirašytos. Vis tik paskutinėmis savaitėmis miestiečiams sunerimus bei pasipiktinus, šis miesto „tvarkymo“ projektas kol kas atidėtas.

Šiandien parengtą Šilutės centrinės dalies medžių pjovimo projektą atvyko vertinti specialistai – dendrologai, arboristai. Neskubėdami jie apžiūrinėjo projekte pažymėtus medžius ir sau rašėsi pastabas. Vėliau, kaip miestiečių sutarta su valdžia, pateiks savo išvadas. O tuomet ir bus skelbiamas galutinis nuosprendis.

Vakar dauguma miesto centrinės gatvės medžių buvo apkabinti žaliais lapeliais su įrašu „Išsaugokim unikalumą“. Taip daug nesiafišuojant buvo išsakyta pilietinė pozicija į šį miesto atnaujinimo planą.

Įdomu, kad beveik visi tie lapeliai per naktį taip ir prakabėjo. Buvo jie dar ir anksti ryte, tačiau jau prasidėjus darbo dienai jų staiga nebeliko. Žinoma, tai taip pat išsakyta pozicija. Tačiau tokios pozicijos „veikiantieji asmenys ir atlikėjai“ yra žinomi.

O už kelių kvartalų buvo jau „sutvarkyta“ gatvė. Vienoje jos dalyje išpjovus panašaus amžiaus, kaip kad centre augančius medžius, saulės šilumą atspindėjo nesenai į šaligatvius sudėtos betoninės trinkelės…

Tiesa, gatvės pradžioje kelis pasodino, tačiau kažkaip be galo į liūdna buvo į juos žiūrint ir apie vadžios supratimą, ir požiūrį į miesto tvarkymą galvoti. Vis tik vieną medelį surado ir pasodino apie 4 metrų aukščio, kokiais žada atnaujinti Lietuvininkų ir Tilžės gatvėse. Tai gali būti puikus matas ir „vizualizacija“, kaip gali atrodyti centrinės miesto gatvės.