Varžytuvės prasideda – už pusmečio rinkimai

Likus pusei metų, prasideda oficiali Seimo rinkimų kampanija. Ta pradžia – tai balandžio 9-oji, šeštadienis. Nuo to laiko leidžiama pradėti vykdyti rinkimų agitaciją. Tad turime būti pasiruošę klausytis kandidatų į Parlamentą kalbų, pažadų bei palinkėjimų.   

Kandidatai jau rikiuojasi

Šiuo metu jau žinoma, kad Šilutės rinkimų apygardoje į Seimą kandidatuoti yra pasiryžę dabartiniai seimūnai – partijos Tvarka ir teisingumas narys Kęstas Komskis bei socialdemokratas Artūras Skardžius. Pastarasis išrinktas tiesioginiuose rinkimuose, o K.Komskis parlamentaru tapo rinkėjams balsuojant už šios partijos sąrašą.

Taip pat žinoma, kad šiose varžytuvėse dėl rinkėjų balsų dalyvaus Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos Šilutės skyriaus pirmininkė Sandra Tamašauskienė bei Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovas Algirdas Gečas. Kol kas – tik tiek.

Jei prisiminsime prieš ketverius metus vykusius rinkimus, tai dar turėtume sulaukti Darbo partijos atstovo. Nemažai vilčių puoselėja parlamentine partija būti ir autsaidere iki šiol laikyta Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tad tikėtina, jog ir ši politinė jėga kels savo kandidatą Šilutėje. Žinoma, gali būti ir daugiau politinių partijų ar jų darinių.

Pirmieji pastebėjimai

Iš to, ką jau žinome, galima matyti, kad didžiausius įdirbius turi dabartiniai Seimo nariai – A.Skardžius ir K.Komskis. Pastarasis išties jaučiasi kaip namie – jį per tuos ketverius metus buvo galima sutikti ne tik proginiuose renginiuose, bet dažnai bendraujant su rinkėjais gatvėje (tiesa, pastaruoju metu tai gerokai padažnėjo). O A.Skardžių dažniausiai galima sutikti renginiuose, bet ir tai ne visuose. Jis rengia susitikimus su Savivaldybės valdžia, priima rinkėjus. Lyginant pagal aktyvumą bendraujant su rinkėjais A.Skardžius gerokai nusileidžia K.Komskiui.

Duos tai naudos ar ne – pamatysime po pusės metų. Iš patirties galima spėti, jog duoda. Prisiminti reikėtų kažkada Seimo nariu buvusį ir vėl į Parlamentą kandidatavusį Zigmantą Balčytį.  Per jo parlamentaro kadenciją tik stebėtis beliko, nes jis tarp žmonių būdavo visuose renginiuose: ir linksmybėse, ir ne tik. Vėliau, prieš Seimo rinkimus, jis išleido tokią mielą knygelę, kurioje prisiminė kone visus savo rinkėjus, kuriems arba pats padėjo, arba jie padėjo jam. Tuomet Šilalės – Šilutės rinkimų apygardoje jis iš karto, jau pirmame ture, buvo išrinktas į Seimą.

Apie kitus du, savo ketinimus jau paskelbusius kandidatus, galima pasakyti tiek, kad abu saviškiai – vietiniai. Politinės patirties daugiau turi A.Gečas. Ta patirtis labai įvairi, nes per pastarąjį dešimtmetį (ar kiek daugiau) jis ne kartą keitė savo politinę nuomonę, būdamas skirtingų partijų atstovu Šilutės rajono savivaldybės taryboje. Neseniai A.Gečas vėl pakeitė savo pozicijas ir tapo Liberalų sąjūdžio nariu. Su šios partijos vėliava jis ir sieks Seimo nario mandato. Šioje, gerus reitingus valstybiniu lygiu rodančios, partijos Šilutės skyriuje buvo du galimi jų atstovai į Seimą. Po vidinių debatų šilutiškiai partiečiai slapta nubalsavo, kad būtent A.Gečas, o ne jau šilutiškius Parlamente porą kadencijų atstovavęs Audrius Endzinas, būtų šios partijos atstovas rinkimuose. Partija jau pasirinko, o ar įtikins tai rinkėjus – pamatysime.

Konservatorių kandidatė S.Tamašauskienė negali pasigirti ilga politine patirtimi. Tačiau į viešąją politiką ji įsitraukė tapusi skyriaus pirmininke. Prieš daugiau nei metus S.Tamašauskienė įtikino partiečius, kad tuometis jos skyriaus vadovas daugiau rūpinosi savo, o ne partijos ar šilutiškių interesais. Tai liudija apie kovingą šios politikės charakterį ir ryžtą siekti užsibrėžto tikslo. Vis dėlto būta ir atvejų, kai išlindo S.Tamašauskienės politinės patirties stoka.

Taip pat galime atkreipti dėmesį į tą aplinkybę, jog patyrę ir ne kartą Seimo nariais buvę aukšto politinio rango politikai stipriai varžosi tarpusavyje dėl vienmandatinių rinkimų apygardų. O ir konservatoriai, ir liberalai Šilutės apygardą paliko vietiniams. Tai gali liudyti, kad laimėjimo procentą čia jie laiko labai mažu. O ir apygarda toli nuo Seimo. Tad gali būti, jog centrinės partijų valdžios jau susitaikiusios su tuo, kad Šilutę atstovaus arba socialdemokratas, arba „tvarkietis“, kurie čia turi geresnes startines pozicijas.

Buvusios permainingos varžytuvės

Priminsime, kad prieš ketverius metus labai aktyviai politiniame gyvenime dalyvavo Darbo partija, Lietuvos socialdemokratai, Tėvynės sąjunga, Liberalų sąjūdis, Tvarka ir teisingumas. Savo rinkėjus turėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Tuomet „ant bangos“ buvo ir politine jėga pasivadinęs „Drąsos kelias“. Šios jėgos ir sudaro dabartinį Seimą.

Dėl rinkėjų balsų vienmandatėje apygardoje rungėsi dešimt politikų ar norinčių jais būti: jau minėti K.Komskis ir A.Skardžius, taip pat Saulius Stankevičius, Arvydas Jakas, Edvinas Krungolcas, Saulius Juodzevičius, Raimondas Plikšnys, Arūnas Valinskas, Bronius Markauskas ir Donatas Jončaras. Pagrindinė kova užvirė tarp K.Komskio ir A.Skardžiaus.

Primename, kad pirmajame ture ryškia balsų persvara (5160) pirmavo vietinis – pagėgiškis K.Komskis. Vilnietį A.Skardžių parėmė tik 2750 rinkėjų. Viskas pasikeitė po dviejų savaičių antrajame rinkimų ture: A.Skardžių Seime norėjo matyti 6339 rinkėjai, K.Komskį – 6169. Tiek tos istorijos.

Be the first to comment on "Varžytuvės prasideda – už pusmečio rinkimai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*