Šilutės skrydis į penktą reitingo vietą

Pagal šios savaitės pradžioje Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) paskelbus 2016 metų Lietuvos savivaldybių reitingus, Šilutės rajono savivaldybė pakilo į penktą vietą. Tai nemažas šuolis, lyginant su ankstesniais metais, kurį padarė Šilutė tarp 54 savivaldybių.   

Šuoliu galima laikyti dėl to, kad praėjusiais, 2015, metais, Šilutė buvo aštuoniolikta, 2014 m. – 29, o 2013 m. – 40. Tiesa, 2012 m. buvo 28. Objektyvumo dėlei, jau keletą metų Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus savivaldybės išskirtos ir, pavadinus jas didžiosiomis, vertinamos atskirai.

Savivaldybės, jų valdymas, buvo analizuojamas pagal pagrindines veiklos kryptis, kuriant ekonominę laisvę bei formuojant laisvės supratimą. Pirmiausiai buvo matuojama, kaip savivaldybė veikia gyventojų atžvilgiu. Taip pat buvo vertinama, ar sukuriama palanki konkurencinė aplinka komunalinių paslaugų tiekėjams. Be to, buvo atsižvelgta į transporto, švietimo, sveikatos bei socialinės rūpybos sritis, kuriose savivaldybės vertinamos sudarant sąlygas privačiam verslui bei konkurencijai. Taip pat analizuotas savivaldybės indėlis kuriant palankią aplinką investuotojams ir verslo aplinkai. Į vertinimą taip pat įtrauktas administravimas – savivaldybės gebėjimas organizuoti savo veiklą. Buvo analizuotas, ar efektyvus savivaldybės valdomo turto valdymas bei skaidrumas.

Šiais metais pirmoji reitingo vieta atiteko Kauno rajono savivaldybei: 86 balai iš 100. 84,3 balais įvertinta, ir antroji vieta skirta, Klaipėdos rajono savivaldybei. Trečioji, su 75,9 balų, – Druskininkų savivaldybė. Ketvirtoji – Marijampolės – 69,4 balai. Šilutės rajono savivaldybė, įvertinta 68,7 balų, pateko penktą vietą. Visai įkandin, su 68,2 balais, seka Palangos savivaldybė. Tad pajūrio kurortui teko šeštoji vieta. Šiaip galima tik pasidžiaugti, kad į gan gražią kompaniją pateko mūsų, Pamario, savivaldybė. Tiksliau – jos vadovybė.

Kaip rašoma LLRI tyrime, daugiausiai įtakos auštiems Šilutės balams turėjo pagerėję rezultatai „Turto valdymo“, „Biudžeto“, „Švietimo“ ir kitose srityse. Savivaldybės šuolį reitinge aukštyn lėmė mažesnė biudžeto skola: 2014 m. ji sudarė 62,8 proc. nuo pajamų. 2015 m. ji jau tesiekė 55,7 proc. Taip pat daugiau skelbiamais būdais buvo atliekama viešųjų pirkimų (2014 m. – 60  proc. ir 71 proc. 2015 metais). Dėl tokio viešųjų pirkimų vystymo skaidriau yra naudojamos biudžeto lėšos.

„Turto valdyme“ rezultatą pagerino tai, kad, savivaldybė į parduodamų objektų sąrašą įtraukė daugiau nuosavų pastatų ir patalpų, o jų plotas sudarė daugiau nei 11 proc. turimo nuosavo nekilnojamo turto. Be to, 2015 m. ir parduota daugiau nei 2014 m. – 2151 kv. m. lyginant su 640 kv. m. Kita sritis, prisidėjusi prie Šilutės r. savivaldybės sėkmės – „Švietimas“. Sumažėjo išlaidų dalis, skiriama mokyklų aplinkos ištaikymui, o vienam mokiniui tenkantis mokyklų plotas buvo mažesnis nei vidutinis.

Tačiau viena sritis ištiko vertinama prasčiau nei vidutiniškai – tai „Investicijos ir plėtra“. Jai šiemet skirta nedaug balų. Nors ir augo, bet tiesioginės užsienio investicijos vis vien išliko mažesnės nei vidutinės savivaldybėse (588 EUR/gyv. lyginant su 966 EUR/gyv. vidurkiu 2014 m.). Veikiančių ūkio subjektų skaičius, tenkantis 1000 gyventojų, sumažėjo, o išduotų statybos leidimų skaičius neprilygo vidutiniam (4,4 išduoti statybos leidimai 1000 gyv. ginant su 6,9 vidurkiu 2015 m.).

Investicijos ir su jomis siejama rajono plėtra – labai svarbus rodiklis ne tik šaliai, bet ir savivaldybėms. Mažas šios pozicijos įvertinimas – rimtas signalas ateičiai. Jų buvimas ar nebuvimas gali lemti daugelį dalykų savivaldybėje. Belieka tikėtis, kad po džiaugsmo dėl tokio aukšto įvertinimo, savivaldybės vadovai rimtai ims svarstyti, kaip pritraukti į Šilutės savivaldybę naujų investicijų. Ir ne tik užsienio…

Be the first to comment on "Šilutės skrydis į penktą reitingo vietą"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*