Šilutės r. Savivavldybės taryba nepritarė „Minijos naftos“ atėjimui į Kintus  

Sausio 28 dieną vykusiame Šilutės rajono savivaldybės tarybos posėdyje politikai dar kartą patvirtino savo poziciją – „Minijos naftai“ ir jos planams pritars tik tada, kai bus pasiektas jų susitarimas su Kintų bendruomene. O pastaroji nesutinka su tuo, kad minėta bendrovė naftos paieškas vykdytų ant Kuršių marių kranto Kintų miestelio teritorijoje. Taip jau beveik trylika metų kintiškiai gina ir savo, ir visos šalies žmonių interesus gyventi unikalioje pramoninių procesų nepalietoje natūralioje aplinkoje.   

Taryba nepritarė (nederino) sprendimui „dėl UAB „Minijos nafta“ naftos gavybos Gargždų licencinio ploto pietvakarinėje dalyje (Kintų objekte) poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos“, kurią, naftininkų užsakymu, atliko VšĮ „Pajūrio tyrimų ir planavimo institutas“. Tarybos pritarimas – privaloma procedūra, nustatyta Lietuvos teisės aktais.

Pristatydamas šį sprendimo projektą Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas Steponas Kazlauskas vylėsi, kad anksčiau ar vėliau sprendimas bus surastas, tad pasiūlė bendruomenei ir verslininkams ieškoti kompromiso. Komitete buvo pritarta šio sprendimo svarstymui Savivaldybės taryboje.

Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis priminė jau antrą dešimtmetį besitešiančią kovą tarp Kintų bendruomenės ir naftos gavybos atstovų. Apie šį ginčą Tarybos nariai taip pat jau ne vieną kartą sakė, kad „kol nebus suderinta su bendruomene, kol nebus tenkintini bendruomenės poreikiai – Taryba niekada nepritars tokiems sprendimams“. Meras kalbėjo, kad Kintų bendruomenei reikia gyventi šioje vietovėje, ji kuria savo gyvenimą ir verslininkai turi atsižvelgti į visus kintiškių pasiūlymus. Ir dar meras pridūrė, kad jo žiniomis su Kintų bendruomene verslininkai nelabai leidžiasi į kalbas, o ten gyvenantys žmonės yra pasiūlę ne vieną galimą kompromisinio sprendimo variantą. Todėl jis asmeniškai nepritars parengtam Tarybos sprendimui.

Pasisakė ir Tarybos narys Arvydas Jakas. Jis priminė rudenį Paryžiuje vykusį pasaulio valstybių forumą dėl klimato kaitos. Ten buvo pasiektas labai sunkus susitarimas, kad energetikoje kuo mažiau būtų naudojamas iškastinis kuras. A. Jakas atkreipė dėmesį, kad kažin ar pas mus nafta trykš kaip Persijos įlankoje. Todėl tas lašas išgautos naftos neduos jokios apčiuopiamos naudos nei valstybei, nei rajonui ar juo labiau vietos bendruomenei. Todėl jis pakvietė būti pasaulio piliečiais ir nepritarti parengtam sprendimo projektui.

Balsuojant 21 Tarybos narys nepritarė „Minijos nafta“ naftos gavybos Gargždų licencinio ploto pietvakarinėje dalyje (Kintų objekte) poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai. Trys Tarybos nariai – Steponas Kazlauskas, Raimundas Ambrozaitis ir Jonas Jatautas – „susilaikė“. Pastarieji du yra Liberalų sąjūdžio atstovai taryboje. S. Kazlauskas – partijos Tvarka ir teisingumas narys.

1 Comment on "Šilutės r. Savivavldybės taryba nepritarė „Minijos naftos“ atėjimui į Kintus  "

  1. labai įdomu būtų išgirsti Ambrozaičio ir Jatauto nuomonę dėl naftos gavybos galimybių Kintų objekte.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*